Ha olyan fejtörésbe kerülünk, hogy a hűtő tisztítása során el kell döntenünk, hogy melyik élelmiszereket kell kidobnunk. Azonban ilyenkor mindig van néhány általános szabály, amit érdemes szem előtt tartanunk Mary Sabat táplálkozási szakértő szerint.
Az első ilyen, hogy az üveg ki van-e bontva. A bontatlan csomagolásban lévő ételek általában hosszabb ideig eltarthatók, mint a nyitottak, mivel nem voltak kitéve olyan potenciális szennyeződéseknek, amelyek felgyorsíthatják a baktériumok szaporodását. A megfelelő tárolás szintén fontos szempont: vannak olyan ételek, amelyeket hűvös, száraz helyen kell tárolni, napfénytől és hőtől védve, míg az olyan dolgok, mint a majonéz és a krémes salátaöntetek esetében, amelyek egyébként megromlanak, hűtésre van szükség.
Mary Sabat szerint ez az a 12 étel – közül a legtöbb szósz vagy öntet –, amelyet a lejárati dátum után nem szabad elfogyasztani. Néhány esetben ráadásul talán a legjobb döntés, ha inkább hamarabb kidobjuk.
1. Majonéz

Mindent, ami majonézt tartalmaz, a lejáratakor ki kell dobni, különösen, ha az üveget már felbontották. A boltban vásárolt majonéz általában savakat tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a romlást és elpusztítani a baktériumokat. Azonban előfordulhat, hogy egy félig teli üveg majonézt még a lejárati ideje előtt ki kell dobni, ha egész nap a napon állt egy kerti grillezés alatt. A felbontás után legfeljebb két hónapig érdemes a hűtőszekrényben tárolni, utána jobb megszabadulni tőle.
Ez pedig igaz a majonézalapú ételekre is: a fokhagymás szószoktól elkezdve a tartármártásokig számos mártogatós tartalmaz majonézt. A legjobb gyakorlat az, ha ezeket mind kidobjuk, ha lejárt a szavatosságuk, de ha más ízt tapasztalunk, esetleg elszíneződött vagy nagyon vizes, akkor is jobb, ha inkább a kukában landolnak.
2. Torma
Amint a tormás üveg levegőnek van kitéve, az éles, fűszeres íz kezd elhalványulni a szakértő szerint. Mire eléri a lejárati dátumot, jobb, ha egy friss üveget bontunk, ami még tele van ízekkel.
3. Tejföl
A tejföl gyorsabban romlik meg, mint más tejtermékek, így nagyjából egytől három hétig kiterjedően tárolható a hűtőben. Ha elkezd szétválni, és a tetején folyadékpocsolya képződik, akkor az mindenképp annak a jele, hogy a következő pár napban el kell fogyasztani.
4. Csatni
A csatni a vásárlás követően akár egy évig is eltartható a kamrában, azonban amint felbontjuk ezt a pikáns indiai fűszert, azonnal hűtőbe kell rakni, ahol nagyjából egy-két hónapig lehet tárolni. A gyümölcsökből származó ecet és savak segítenek a tartósításban, de ettől még idővel penészedhet.
5. BBQ-szósz
A barbecue-szószt azonnal ki kell dobni, ha megváltozik a textúrája, furcsa lesz a szaga vagy homályos foltot veszünk észre az üvegén. Bár a legtöbb boltban vásárolt szószban sok tartósítószer van, a szakértő szerint körülbelül négy hónap áll rendelkezésre, hogy egy felbontott üveget biztonságosan el tudjunk fogyasztani.
6. Ranch öntet
A salátákhoz és mártogatósokhoz népszerű választás, a Ranch öntet tartalmaz írót, tejfölt és majonézt, amelyek idővel mind megromolhatnak. Fontos tehát, hogy kidobjuk ezt az ételt, ha lejárt a szavatossági ideje, vagy ha változásokat észlelünk az illatában, színében vagy állagában.
7. Kéksajtos szószok
A kéksajtos öntet kéksajt morzsából, majonézből, tejfölből és más tejtermékekből készül. Mivel a kéksajtban olyan sok tejtermék van, a káros baktériumok táptalaja lehet, így potenciálisan ételmérgezést okozhat. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a sajt erőteljes illata elfedheti az esetleges kellemetlen szagokat, így kifejezetten oda kell rá figyelni.
8. Cézár-öntet
A Cézár-öntet gyakran tartalmaz nyers tojássárgáját, olívaolajat és sajtot, amelyek mind problémásak lehetnek, ha a lejárati időn túl fogyasztják őket. A nyers tojássárgája azonban különös aggodalomra ad okot, mivel a szalmonella forrása lehet, így nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a szavatossági idejére.
9. Ezersziget öntet
Semmiképp se együk meg az ezer sziget öntetet, ha a szaga nem jó, de az is jelzi, hogy itt az ideje kidobni, ha változásokat észlelünk a színében vagy a textúrájában. Krémes majonéz alapanyagból áll, így könnyen megromolhat, ami megbetegedésekhez vezethet.
10. Szójaszósz
Bár a szójaszósz alapvetően hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, így akár három évig is elállhat. Azonban ha egyszer felbontjuk, azonnal át kell tenni a hűtőbe, és csak körülbelül egy hónapig jó. Ha már nem a legjobb, akkor állott vagy avas ízt kaphat.
11. Mustár
Az teljesen rendben van, ha ugyanazt a mustáros üveget használjuk az egész grillszezon alatt, ugyanis a felbontás után egy évig is eláll, ha a hűtőben van tárolva. A minőség, nem pedig a biztonság az oka annak, hogy a mustáros üvegeken az áll, hogy felbontás után tegyük be a hűtőbe. Ha a mustár lejárt, akkor avas íze lesz.
12. Ketchup
A ketchupot, akárcsak a mustárt, felbontás után a hűtőszekrénybe kell tenni, hogy megőrizze minőségét. Azonban a mustártól eltérően a ketchup felbontás és hűtés után csak körülbelül hat hónapig tartható el, ezt követően ugyanis savanyúvá vagy akár penészessé is válhat.
(Delish)
(Borítókép: Kinyitott hűtőszekrény. Illusztráció: Getty Images)