Egy friss kutatás szerint nem csak az számít, mit eszik vacsorára – hanem az is, mikor. Ha jókor ül asztalhoz, a teste akkor is kalóriát éget, amikor már alszik.

Sokan próbálnak diétázni, kalóriákat számolni vagy új edzésprogramba kezdeni – miközben lehet, hogy az egész fogyási folyamatban egy ennél jóval egyszerűbb dolog is kulcsszerepet játszik: a vacsora időpontja.

A Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az esti étkezés korai időzítése nemcsak az anyagcserét gyorsítja fel, hanem alvás közben is segít a kalóriaégetésben – derült ki a kutatásból, amelyről a Blikk és az oe24.at is beszámolt.

A tanulmány szerint a 17 és 19 óra közötti vacsora a leghatékonyabb, mert ilyenkor az étkezés még összhangban van a szervezet cirkadián ritmusával, vagyis a természetes belső óránkkal, amely szabályozza az anyagcserét, az energiaszintet és az alvási ciklust.

Aki túl későn vacsorázik – például este 8-9 óra után – az könnyen lelassíthatja az anyagcseréjét, és több kalóriát raktározhat el zsírként. Ráadásul a kutatók azt is kimutatták, hogy a késői vacsorázók éhesebbek maradtak másnap reggel, vagyis az esti étkezés időpontja az étvágyat is befolyásolja.

Az oe24.at szerint a szervezet természetes ritmusának támogatása hosszú távon jobb energia-egyensúlyt eredményezhet. Egyszerűen fogalmazva: ha jókor eszik, a teste jobban bánik az energiával, jobban alszik, és kevesebb eséllyel hízik el.

A jó hír, hogy ehhez nem kell napi két órát edzeni – csupán okosabban kell időzíteni a vacsorát. Egy tál étel jókor elfogyasztva akár többet segíthet, mint egy egészségtelen étel bármikor máskor.

Szóval ha legközelebb vacsorázni készül, ne csak arra figyeljen, mit eszik – hanem arra is, mikor.

(Borítókép: Vacsorázik a család. Fotó: Getty Images)