Az egyik legtáplálóbb étel a tojás, azonban mindig nagy kérdés, hogy hogyan kell fogyasztani ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudjuk belőle hozni.

Ugyan évtizedeken keresztül viták övezték, mivel nagy koleszterintartalma miatt sokáig elutasították, azonban mára már több kutatás is bebizonyította, hogy rendszeres fogyasztásával egyszerűen nem lehet mellélőnie azoknak, akik egészségesebb életmódot szeretnének folytatni. Számos előnnyel jár, hiszen körülbelül 6-7 gramm kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, ezek pedig elengedhetetlenek az izomépítéshez. Ráadásul a benne megtalálható A-, D-,E-, B-vitaminok, valamint a vas, cink és szelén tartalma miatt remekül támogatja az immun- és idegrendszer működését.

A kolin is megtalálható benne, ami egy olyan tápanyag, amely fontos az agyműködés szempontjából, és segíthet megelőzni az idegrendszeri betegségeket. A tojásban található omega-3 zsírsavak ráadásul hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez – írja a Femcafe.

Hogyan a legjobb elkészíteni?

A szakértők szerint napi 6-7 tojás beépítése az étrendbe jótékony hatása miatt kifejezetten tanácsos. Az, hogy hogyan készítjük el pedig nagyban befolyásolja tápanyagtartalmát, így az alábbi módok a legjavasoltabbak: 

  • Buggyantott tojás: mivel rövid ideig tartó hőkezelésnek van kitéve, így megőrzi a legtöbb tápanyagát.
  • Főtt tojás: lágy vagy kemény formában is egészséges választás, mivel nem igényel hozzáadott zsiradékot.
  • Gőzölt tojás: kíméletes elkészítési mód, amely megőrzi a tojás vitamin- és ásványanyag-tartalmát.

Valóban be tudja indítani a fogyást? 

Egy tojás nagyjából 70–80 kalóriát tartalmaz, így kiválóan illeszkedik egy tudatos és egészséges étrendbe, így javasolt ezzel helyettesíteni a nehéz, zsíros fogásokat. A hatás azonban még erőteljesebb lehet, ha néhány tápanyagban dús hozzávalóval kombináljuk.

Reggelire például remek választás lehet a tojás teljes kiőrlésű kenyérrel, mivel ez nemcsak laktatóbb, hanem tartósabb energiát is ad. Azzal nem lehet mellényúlni, ha olyan friss zöldségekkel feldobjuk, mint a spenót, paradicsom, paprika vagy brokkoli, hiszen ezek rostban és vitaminokban gazdagok. Az extra ízvilágért és az egészségügyi előnyökért pedig bátran használjunk kurkumát, cayenne borsot vagy fokhagymát is hozzá. A legjobb társa pedig egyértelműen az avokádó: egészséges zsírsavakat tartalmaz, és támogatja a zsírégetést is. 

(Borítókép: Tojások. Illusztráció: Getty Images)