A polifenolokban gazdag élelmiszerek hatékonyan lassítják az emberi szervezet öregedését. Mutatjuk milyen alapanyagokban található meg nagy mennyiségben!

Egy friss tanulmány szerint a polifenolokban gazdag élelmiszerek fogyasztása gyakorlatilag visszafordíthatja az öregedést. A folyamatot természetesen megakadályozni nem lehet, azonban bizonyos ételekkel késleltetni lehet. A kutatók szerint az alábbi négy élelmiszernek a fogyasztásával sokat tehetünk ezért, illetve, hogy egészségünket megőrizzük. Ráadásul

a tanulmány szerint a rendszeres fogyasztásuk akár két évvel csökkentheti a biológiai életkorunkat.

Azonban természetesen önmagukban nem segítenek, ugyanis a rendszeres testmozgás és bizonyos szokások visszaszorítása olyan fontos lépés, amelyeket a hosszú élet érdekében tehetünk. 

A tanulmány eredményei szerint a polifonolokban (a növényekben természetesen előforduló vegyületben) gazdag élelmiszerek fogyasztása hatékonyan fordíthatja vissza az öregedést. Ezekben az ételekben lévő polifenolok módosíthatják a DNS-metilációt, azokat a kémiai címkéket, amelyek segítenek szabályozni, hogy a gének hogyan fejlődjenek ki az öregedés során – írja a Glamour.

A következő négy élelmiszer nagy polifenol tartalommal rendelkezik:

  • a kurkuma,
  • a rozmaring, 
  • a fokhagyma,
  • és a bogyós gyümölcsök.

Ezeken az alapanyagokon felül pedig a zöld teának és az oolong teának is bizonyították öregedésgátló hatását. Ez azonban nem a fiatalabbnak tűnő megjelenést jelenti, hanem a biológiai életkor csökkentését, a betegségek alacsonyabb kockázatát és a hosszabb élet esélyének javulását. 

Az eredmények magukért beszélnek

A nyolchetes kutatás eredményei szerint azoknál, akik életmódot váltottak, átlagosan 3,14 évvel csökkent a biológiai életkoruk azokhoz képest, akik nem változtattak szokásaikon. A vizsgálatban összesen 43 egészséges, 50 és 72 év közötti férfi vett részt. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoport megtartotta megszokott életmódját, míg a másik speciális étrendet követett. Ez az étrend naponta tartalmazott leveles, keresztesvirágú és színes zöldségeket, napraforgó- és tökmagot, sovány húsokat, alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket, valamint az immunrendszert erősítő adaptogén növényeket.

A speciális étrend részeként korlátozták az alkohol, a cukor, a transzzsírok, valamint a gabonafélék, hüvelyesek és tejtermékek fogyasztását is. A nyolchetes program végén a kutatók nyálmintát vettek a résztvevőktől, és ezek elemzésével értékelték az eredményeket. Bár a beavatkozásban részt vevők átlagosan 4,6 kilogrammot fogytak, a biológiai életkor csökkenését nem kizárólag a fogyás okozta. A kutatás szerint az adaptogén növények rendszeres fogyasztása kulcsszerepet játszott a kedvező hatásban.

A kutatók hangsúlyozták, hogy már az adaptogén növények napi egyszeri adagja is mérhetően csökkentette a biológiai öregedéshez kapcsolódó markereket. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a tanulmánynak vannak korlátai: viszonylag kis létszámú, rövid távú kutatásról van szó, amely kizárólag középkorú férfiak részvételével zajlott.

(Borítókép: Bogyós gyümölcsök. Illusztráció: Getty Images)