Rengeteg ember indítja egy csésze feketével a napját, ám azok, akik képtelenek nagyon korán kelni, és a lehető legtöbb mindenen próbálnak időt spórolni, hajlamosak arra, hogy már előző este lefőzzék a másnapi kávéadagjukat. Az ötlet nem feltétlenül rossz, bizonyos esetekben azonban súlyos egészségkárosító hatása lehet így a koffeines italnak.
A lefőtt kávéról a legtöbben nem gondolják, hogy rövid időn belül képes megromlani, hiszen első ránézésre nem mutatja a romlás jeleit, sem a színe, sem az állaga nem változik feltűnően. Ennek ellenére kifejezetten gyorsan képes oxidálódni, valamint különböző baktériumok is hamar felhalmozódhatnak benne. Ez utóbbi főleg akkor következik be, ha a kávét édesítve, tejjel, vagy növényi itallal vegyítve tároljuk, ezek ugyanis melegágyai lehetnek a kórokozóknak.
Mindezt elkerülendő, a lefőtt kávét legfeljebb 12, hűtőszekrényben 24 óráig tárolhatjuk biztonsággal a szakértők szerint, ennyi ideig is csak abban az esetben, ha feketén készítettük el.
Ennél több idő elteltével már számolni kell a baktériumok elszaporodásával, valamint íz- és minőségromlással, ideértve a keserűség felerősödését, és a friss, aromás karakter eltűnését. A legjobban tehát akkor járunk – mind a kávéélményt, mind az egészségünket tekintve –, ha mindennap frissen készítjük el a reggeli napindító adagunkat.
(Femcafé)
(Borítókép: Kávézó férfi. Illusztráció: Getty Images)