Akár a szerveink is leállhatnak, de szinte biztosan kialakulhat valamilyen krónikus betegségünk, ha nem figyelünk oda arra, hogy milyen tápanyagokat fogyasztunk a reggeli órákban. A veszélyre szakorvosok figyelmeztetnek, a tanácsaikat pedig érdemes megfogadni!

Palacsinta, rántotta, gabonapehely, vagy valamilyen péksütemény: a magyarok körében ezek a legnépszerűbb reggelik, azonban közel sem mindegy, hogy mit és milyen sorrendben fogyasztunk ébredés után.

Azok például, akik szénhidrátokban gazdag ételt választanak, kockáztatják a cukorbetegség, sőt súlyosabb esetben az úgynevezett tejsavas acidózis okozta súlyos egészségügyi állapotokat, ideértve akár a szervleállást.

„Ha először szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, majd csak ezt követően fehérjét és zöldséget, akkor a vércukorszintünk gyorsan és erőteljesen megemelkedik” – kezdte dr. Loana Andrade Pealyo táplálkozással foglalkozó szakorvos. „Ezzel szemben, ha először zöldséget, aztán fehérjét, végül pedig szénhidrátot eszünk, a vércukor-görbe jóval laposabb marad. Ez a módszer támogatja a szervezet inzulintermelésének egyensúlyát, és hosszú távon segíthet elkerülni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, valamint az inzulinrezisztenciát” – figyelmeztetett a szakorvos. Hozzátette: míg a vércukorszint ily módú stabilizálása az egészséges emberek számára kedvező, a cukorbetegeknek létfontosságú.

„Egy tanulmány szerint azoknál, akik 2-es típusú diabéteszben szenvednek, a reggeli idézi elő a legnagyobb vércukorszint-emelkedést a nap folyamán. A hirtelen ingadozások pedig hosszú távon káros hatással lehetnek az anyagcserére, és fokozhatják a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának esélyét.”

Egy másik, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy szénhidrátokban gazdag reggeli fogyasztása esetén nemcsak a vércukor, hanem a tejsav szintje is megugrik a szervezetben, ami  tejsavas acidózishoz vezethet.

„Az éhgyomorra bevitt szénhidrátok gyorsan tejsavvá alakulnak a belekben, ami bekerül a véráramba, a folyamat következménye pedig a tejsavas acidózis nevű állapot lehet, amely komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez az anyagcsere-eltérés akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes megfelelően eltávolítani a vérből a tejsavat, ezzel a vér pH-értékének csökkenését okozva. Ennek a következményeként szívizom-működési zavarok, életveszélyes szívritmuszavarok, vérkeringési elégtelenség és végső esetben több szerv egyidejű leállása is felléphet” – mondta dr. Pelayo. A kutatás részleteit kifejtve elmondta, hogy az abban résztvevőknek 12 óra koplalás után 75 gramm glükózt kellett vízben oldva elfogyasztaniuk, és míg a vércukorszintjük csak 30 perc múlva, addig a tejsav-szintjük már 5 percen belül emelkedni kezdett.

Hogy mindezt elkerüljük, de közben ellássuk a szervezetünket kellő energiával, beindítsuk az anyagcserénket, javítsuk a koncentrációnkat és a szellemi teljesítményünket úgy, hogy közben a vércukorszintünk is stabil marad, a legideálisabb, ha zöldségekben, jó minőségű fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag reggelit fogyasztunk, és ezeknek a tápanyagoknak a bevitele után veszünk magunkhoz szénhidrátokat, azok közül is inkább kovászos vagy teljes kiőrlésű gabonaféléket.

(Femcafé)

(Borítókép: Reggeli. Illusztráció: Getty Images)