Ezek a szokások és élelmiszerek ronthatják csontjai állapotát – nézze meg, mit jobb elkerülni!

Ártalmas élelmiszerek

  • Túl sok só: minél több sót fogyasztunk, annál több kalciumot veszít a szervezetünk, ami hosszú távon a csontok gyengüléséhez vezethet. A kenyér, sajtok, chips, felvágottak és más feldolgozott húskészítmények mind jelentős mennyiségű sót tartalmaznak. Nem szükséges teljesen kiiktatni ezeket az étrendből, hiszen például a sajtok értékes kalcium- és D-vitaminforrások, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. Ugyanakkor fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, és különösen ügyeljünk arra, hogy a többi, magas sótartalmú élelmiszer bevitelét csökkentsük.
  • Alkohol: a túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a szervezet kalciumfelszívó képességét, ami hosszú távon a csontok gyengüléséhez vezethet. A szakértők nők számára legfeljebb napi egy, férfiaknak pedig legfeljebb két pohár alkoholos italt javasolnak.
  • Magas foszfortartalmú étrend (sok szénsavas üdítő, kávé, tea fogyasztása): bár a pontos ok-okozati összefüggések feltárásához további kutatások szükségesek, egyes vizsgálatok szerint ezek az italok – elsősorban koffein- és foszfortartalmuk miatt – hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához. Emellett a túl sok kávé és tea fogyasztása is csökkentheti a csontok kalciumtartalmát, ami idővel gyengítheti a csontozatot.
  • Kalciumban és D-vitaminban szegény étrend: a kalcium és a D-vitamin alapvető fontosságúak a csontok egészségének megőrzésében. A legideálisabb, ha ezeket a mikrotápanyagokat elsősorban természetes forrásból juttatjuk a szervezetünkbe. A kalcium legfőbb forrásai közé tartoznak a tej és a tejtermékek. A D-vitamin pótlásáról pedig később még részletesebben is szó lesz.

Ártalmas szokások

  • Mozgásszegény életmód: ha a képernyők előtt töltött idő rendszeresen órákra nyúlik, könnyen háttérbe szorulhat a testmozgás, ami a csontok egészségére is negatívan hat, hiszen a fizikai aktivitás hiánya hosszú távon ugyanolyan ártalmas. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a csontok megerősítéséhez. Különösen hatékonyak azok a mozgásformák, amelyek során a lábaknak az egész testsúlyt hordozniuk kell – ilyenkor a csontok és az izmok a gravitáció ellen dolgoznak, ez pedig elősegíti a csontszövet megerősödését.
  • Túl sok idő a lakásban: a szervezet D-vitamint termel a napfény hatására, ehhez pedig már heti néhány alkalommal 10–15 perc napozás is elegendő lehet. Fontos azonban a mértékletesség: a túl hosszú ideig tartó napozás növeli a bőrrák kockázatát, ezért mindig gondoskodjon a megfelelő fényvédelemről! A napfény mellett érdemes D-vitaminban gazdag élelmiszereket is fogyasztani, mint például a tej és tejtermékek, tojás, vargánya, tengeri halak, valamint D-vitaminnal dúsított gabonafélék, gyümölcslevek és tejtermékek. Érdemes orvosával is konzultálnia arról, hogy szükséges-e étrendkiegészítő formájában is pótolnia a D-vitamint.
  • Dohányzás: a cigarettafüst rendszeres belélegzése akadályozza a szervezetet az új, egészséges csontszövet képzésében. Emiatt a dohányosoknál nemcsak a csonttörések kockázata magasabb, de a gyógyulás is lassabb lehet. A leszokással ezek a kockázatok csökkenthetők, és idővel javulhat a csontok állapota is. Bár a pozitív változásokhoz türelemre van szükség, hiszen a szervezet regenerációja akár éveket is igénybe vehet.
  • Alacsony testsúly: az alacsony testsúly – különösen, ha a testtömegindex (BMI) 18,5 alatt van – növeli a csontvesztés és a csonttörések kockázatát. A megelőzés érdekében ajánlott rendszeresen végezni súlyzós vagy ellenállással végzett edzéseket, illetve fokozni a kalciumbevitel mennyiségét az étrendben. Ha nem biztos abban, mi áll az alacsony testsúly hátterében, érdemes orvoshoz fordulni.
  • Esések: ahogy idősödünk, az esések egyre nagyobb kockázatot jelentenek, különösen, ha a csontok már meggyengültek. Egy csonttörés vagy repedés gyógyulása ilyenkor hosszabb időt vehet igénybe, és gyakran olyan fizikai leépülés kezdetét jelentheti, amelyből nehéz teljesen felépülni.
  • Bizonyos gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek – különösen hosszabb távú szedés esetén – káros hatással lehetnek a csontokra. Ilyenek például egyes rohamok kezelésére használt készítmények és a glükokortikoidok (például prednizolon vagy kortizon), amelyeket gyakran alkalmaznak reumatoid artritisz, lupus, asztma vagy Crohn-betegség esetén. Emellett a hashajtók túlzott használata is veszélyeztetheti a csontok egészségét. Fontos, hogy soha ne hagyja abba önkényesen a gyógyszereit! Ha bizonytalan, mindenképp beszéljen kezelőorvosával.

(WEBBeteg)

(Borítókép: Beteg derekát vizsgáló orvos. Illusztráció: Getty Images)