Hosszú napokig megőrizhetjük a kenyér és más péktermékek frissességét, ha melléjük csempészünk egy bizonyos zöldséget.

Bizonyára sokaknak okozott már bosszúságot az, hogy a frissen vásárolt kenyér pár napon belül kiszáradt vagy megpenészedett. Előbbi ellen jó megoldás lehet, ha lehetőleg légmentesen, egy nejlonzacskóba csomagoljuk a pékárut, a penészedést azonban ezzel sem tudjuk meggátolni. A folyamatot ugyan késleltetni tudjuk, ha hűtőbe tesszük a kenyeret, a hideg azonban rontja annak ízét és állagát.

A leghasznosabb megoldás, ha azt szeretnénk, hogy a pékáruink a lehető legtovább frissek és fogyaszthatók maradjanak, ha kenyértartóba helyezzük azokat és egy bizonyos zöldséget csempészünk melléjük. Habár az interneten erre számos javaslat kering, kezdve az almától a burgonyáig, ezek nem mindig működnek hatékonyan vagy ízsemleges módon.

Ami valóban segít, az nem más, mint a zellerszár, amely kiválóan képes szabályozni a kenyértartó belső páratartalmát, miközben antibakteriális hatása révén gátolja a penészedésért felelős gombák szaporodását.

Ezt a praktikát már az 1940-es évek óta alkalmazzák Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában. Hogy valóban működjön, nem kell mást tennünk, mint egy darab zellerszárat a kenyér mellé helyeznünk, valamint időnként cserélni azt, amikor elveszíti a rugalmasságát. Ez nagyjából két hét, ami idő alatt meglepő módon sem a zeller ízét, sem annak illatát nem veszi át a kenyér.

(TWN)

(Borítókép: Kenyerek egy tartóban. Illusztráció: Getty Images)