• Címlap
  • slash Magasélet
  • slash Celeb
  • slash Outfit
  • slash Enter
  • slash Perfekt
  • slash Check-out
  • slash iFaktor

  • send
  • like
  • GettyImages-1310950659
    Perfekt

    Ezeket az ételeket tilos megmosni főzés előtt

    Szerző Neve

    Simon Benedek

    person-add Követés
    2025.06.10. 07:09
    facebook messenger pinterest
    Sokan úgy gondolják, hogy minden élelmiszert alaposan meg kell mosni főzés előtt – ez azonban nem mindig igaz
    Sokan úgy gondolják, hogy minden élelmiszert alaposan meg kell mosni főzés előtt – ez azonban nem mindig igaz. Vannak olyan alapanyagok, amelyek tisztítása nemcsak felesleges, hanem akár egészségügyi kockázatot is rejthet. Íme mely ételeket nem ajánlott megmosni főzés előtt! Fotó: elenaleonova / Getty Images Hungary
    TésztaA tészta főzés előtti vagy utáni megmosása sem ajánlott, mivel a felületén lévő keményítő fontos szerepet játszik abban, hogy később a szósz jól tapadjon rá

    Tészta

    A tészta főzés előtti vagy utáni megmosása sem ajánlott, mivel a felületén lévő keményítő fontos szerepet játszik abban, hogy később a szósz jól tapadjon rá. A legjobb, ha a tésztát közvetlenül a csomagolásból a forrásban lévő vízbe tesszük, majd a főzés után azonnal tálaljuk. A hideg vizes öblítés legfeljebb akkor indokolt, ha salátához használjuk, de meleg tésztás ételeknél nem indokolt. 

    Fotó: EMPPhotography / Getty Images Hungary
    GombaA gombák szerkezete szivacsszerű, ezért könnyen magukba szívják a vizet, ami főzéskor kellemetlen állagot eredményezhet

    Gomba

    A gombák szerkezete szivacsszerű, ezért könnyen magukba szívják a vizet, ami főzéskor kellemetlen állagot eredményezhet. Éppen ezért érdemes kerülni a vízzel való leöblítést, helyette egy puha kefe vagy száraz konyhai szivacs segítségével finoman el kell távolítani róluk a szennyeződéseket. Ezzel a módszerrel megőrizhetjük a gomba természetes ízét és textúráját.

    Fotó: carlp778 / Getty Images Hungary
    TojásA tojásokat a csomagolás előtt már egy különleges eljárással tisztítják és fertőtlenítik, amelynek célja a kórokozók és baktériumok – például a szalmonella – eltávolítása

    Tojás

    A tojásokat a csomagolás előtt már egy különleges eljárással tisztítják és fertőtlenítik, amelynek célja a kórokozók és baktériumok – például a szalmonella – eltávolítása. Ha ezután otthon újra lemossuk őket, azzal megsérthetjük a természetes védőrétegüket, így épp az ellenkező hatást érhetjük el: nőhet a fertőzésveszély. Ezért a legbiztonságosabb, ha a tojásokat közvetlenül felhasználás előtt, mosás nélkül törjük fel.

    Fotó: Jackyenjoyphotography / Getty Images Hungary
    Nyers csirkeA nyers csirke mosása nemcsak felesleges, hanem kockázatos is, mivel a rajta lévő baktériumok – például az E

    Nyers csirke

    A nyers csirke mosása nemcsak felesleges, hanem kockázatos is, mivel a rajta lévő baktériumok – például az E. coli vagy a szalmonella – könnyen oda kerülhetnek a konyhai felületekre és más élelmiszerekre. A hús biztonságos fogyasztásához elegendő, ha megfelelő hőmérsékleten, kellő ideig sütjük vagy főzzük, így a kórokozók teljesen elpusztulnak. Ez a szabály más nyers húsokra is érvényes!

    Fotó: Kinga Krzeminska / Getty Images Hungary

    Kapcsolódó

      • TV2Play
      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      • TV2Play
      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      • TV2Play
      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Süti szabályzat
  • RSS
  • Márkabiztonság
  • DSA
  • Közösségi média moderációs elvek
  • Süti beállítások
  • © 1999-2025 Index.hu Zrt.

      A galéria indításához kattintson a képre.

      Ezeket az ételeket tilos megmosni főzés előtt

      Szerző Neve

      Simon Benedek

      person-add Követés
      2025.06.10. 07:09