Lehet, hogy az uborka nem a legizgalmasabb vagy legízletesebb zöldség, de nem véletlenül népszerű. Finom, friss és ropogós ízt ad a salátáknak, és különösen ízletes a mediterrán vagy közel-keleti ételekben, ha mentával, kaporral vagy joghurttal párosítják.
Uborkát a legtöbb esetben a szupermarketekben műanyagba csomagolva árulják, ennek pedig az az oka, hogy minél tovább friss maradjon a zöldség, mert ha egyszer a levegőre kerül, akkor gyorsan megromlik. Lehet azonban más oka is annak, hogy az uborka nem tart olyan sokáig, mint kellene – és lehet, hogy ebben más zöldségek a bűnösök.

Hol érdemes tárolni a hűtőben?
Az uborkának nagyon magas a nedvességtartalma és vékony a héja, ami azt jelenti, hogy az egyik legromlandóbb zöldségféle. Így ha még a hűtőben is van tárolva, könnyen megpépesedik az állaga. Kulcsfontosságú, hogy pontosan tudjuk, hol tároljuk őket a hűtőszekrényen belül: a legalkalmasabb hely pedig az alsó ropogtatóláda, ugyanis itt magasabb a páratartalom, és a hőmérséklet is stabilabb.
Az uborka nagyon érzékeny az etilénre is, amely egy olyan gáz, amely gyorsabban érleli a termékeket. Fontos tehát, hogy más etiléntermelő zöldségektől és gyümölcsöktől külön tároljuk. Ilyen például az alma, a banán vagy a paradicsom is.
Fóliában kell tárolni?
Az uborkával kapcsolatban egyértelmű a szakértők tanácsa: a zöldségnek mindig azt a részét szabad kicsomagolni, amelyek levágunk és megeszünk. A maradék részen pedig érdemes rajta hagyni a műanyag csomagolást. A romlás megelőzése érdekében pedig azt a részt is be kell csomagolni, amit levágtunk.
Ha megfelelően tároljuk a hűtőben, az uborka akár 10 napig is eltartható, azonban akkor a legfinomabb és legfrissebb, ha a vásárlástól számított első öt napon belül elfogyasztjuk.
(Express)
(Borítókép: Kígyóuborka. Fotó: Getty Images)