Egy szakértő, aki pályafutása során a kék zónáknak élő emberek életvitelét tanulmányozta – vagyis az olyan területeken lakók életmódját, ahol az emberek gyakran 100 éves korig élnek. Most elárulta, hogy melyek azok az élelmiszereket, amelyeket jobb elkerülni, ha sokáig akarunk élni.

Dan Buettner szerint ezek az életmódbeli döntések a világ bármely másik pontján kivitelezhetőek, mivel arról van szó, hogy néhány szeretett ételünket egészségesebb alternatívákra kell lecserélni. Bár néhány ilyen gyakori terméktől nehéz lehet megválni, a hosszú távú egészségügyi előnyök mindenki számára megérhetik.

„Nem érdekel, ha néha elmegy, és kényezteti magát, de ez az a négy dolog, amivel soha nem szabadna belépnie a háza ajtaján” – fogalmazott a szakértő egy nemrégiben közzétett videójában, amelyben kiemeli, hogy a feldolgozott húsok, a cukros üdítők, a csomagolt édességek és sós nasik elkerülése hozzájárul ahhoz, hogy akár 100 évig éljünk.

Feldolgozott húsok

Dan Buettner szerint a feldolgozott húsok azok, amelyeket minél hamarabb el kellene mindenkinek felejtenie, mivel azok már több kutatásban is összefüggésbe kerültek a rákos betegségek kialakulásával. A Cancer Research UK felmérései szerint a feldolgozott és vörös húsok – például a sonka, a szalonna és bizonyos kolbászok – összefüggésbe hozhatóak a bélrák fokozott kockázatával. 

Ennek oka pedig a következő hússal kapcsolatos három vegyi anyag: a hem, a nitrátok és a heterociklikus aminok. Ezek vagy természetes módon vannak jelen a húsban, vagy a feldolgozás során adják hozzá, de főzéskor is keletkeznek, azonban súlyosan károsíthatják a bélsejtjeinket. A vörös vagy feldolgozott húsok mennyiségének csökkentése az étrendben biztos módja egészségünk megőrzésének. Ha olyan termékeket választunk inkább, mint a csirke, a pulyka, a tojás és a növényi alapú fehérjék, akkor változatosan vihetünk a szervezetünkbe tápanyagokat.

Édességek és cukros italok

A szakértő szerint semmi probléma sincs azzal, hogyha néha adunk az élvezetekre és megeszünk egy-egy édes finomságot, azonban arra semmi szükség sincs, hogy otthonunkban több csomag gumicukrot vagy több üveg édes üdítőt tartsunk. A túlzott cukorfogyasztás hírhedt az egészségre gyakorolt negatív hatásáról, amely súlygyarapodáshoz, a szívbetegségekhez, a 2-es típusú cukorbetegséghez és súlyos májproblémákhoz vezethet.

Ellenben a friss vagy szárított gyümölcsök fogyasztása kielégíti az édesszájúakat, ugyanakkor növeli az olyan alapvető tápanyagok bevitelét, mint a rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A gyümölcsök kalóriatartalma alacsonyabb, mint a cukros rágcsálnivalóké, tehát így segítik a hatékony testsúlykontrollt.

Sós nasik

Dan  Buettner azt javasolja, hogy a hosszú élettartam érdekében fontos, hogy nemet tudjunk mondani a a sós rágcsálnivalókra, mivel a  túlzott sófogyasztás számtalan egészségügyi problémához vezethet, többek között magas vérnyomáshoz, a szívbetegségek és a veseműködés komplikációinak megnövekedett kockázatához, valamint a stroke nagyobb valószínűségéhez.

Felnőtteknek általában az a tanácsos, hogy napi 6 grammnál (nagyjából 1 teáskanálnyi mennyiség) több sót ne fogyasszanak. Ez pedig magában foglalja mind az ételekben természetesen jelenlévő sót, mind a főzés során vagy azt követően használt további sót. 

(Express)

(Borítókép: Kinyitott hűtőszekrény egy konyhában. Illusztráció: Getty Images)