Dan Buettner szerint ezek az életmódbeli döntések a világ bármely másik pontján kivitelezhetőek, mivel arról van szó, hogy néhány szeretett ételünket egészségesebb alternatívákra kell lecserélni. Bár néhány ilyen gyakori terméktől nehéz lehet megválni, a hosszú távú egészségügyi előnyök mindenki számára megérhetik.
„Nem érdekel, ha néha elmegy, és kényezteti magát, de ez az a négy dolog, amivel soha nem szabadna belépnie a háza ajtaján” – fogalmazott a szakértő egy nemrégiben közzétett videójában, amelyben kiemeli, hogy a feldolgozott húsok, a cukros üdítők, a csomagolt édességek és sós nasik elkerülése hozzájárul ahhoz, hogy akár 100 évig éljünk.
Feldolgozott húsok
Dan Buettner szerint a feldolgozott húsok azok, amelyeket minél hamarabb el kellene mindenkinek felejtenie, mivel azok már több kutatásban is összefüggésbe kerültek a rákos betegségek kialakulásával. A Cancer Research UK felmérései szerint a feldolgozott és vörös húsok – például a sonka, a szalonna és bizonyos kolbászok – összefüggésbe hozhatóak a bélrák fokozott kockázatával.
Ennek oka pedig a következő hússal kapcsolatos három vegyi anyag: a hem, a nitrátok és a heterociklikus aminok. Ezek vagy természetes módon vannak jelen a húsban, vagy a feldolgozás során adják hozzá, de főzéskor is keletkeznek, azonban súlyosan károsíthatják a bélsejtjeinket. A vörös vagy feldolgozott húsok mennyiségének csökkentése az étrendben biztos módja egészségünk megőrzésének. Ha olyan termékeket választunk inkább, mint a csirke, a pulyka, a tojás és a növényi alapú fehérjék, akkor változatosan vihetünk a szervezetünkbe tápanyagokat.

Édességek és cukros italok
A szakértő szerint semmi probléma sincs azzal, hogyha néha adunk az élvezetekre és megeszünk egy-egy édes finomságot, azonban arra semmi szükség sincs, hogy otthonunkban több csomag gumicukrot vagy több üveg édes üdítőt tartsunk. A túlzott cukorfogyasztás hírhedt az egészségre gyakorolt negatív hatásáról, amely súlygyarapodáshoz, a szívbetegségekhez, a 2-es típusú cukorbetegséghez és súlyos májproblémákhoz vezethet.
Ellenben a friss vagy szárított gyümölcsök fogyasztása kielégíti az édesszájúakat, ugyanakkor növeli az olyan alapvető tápanyagok bevitelét, mint a rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A gyümölcsök kalóriatartalma alacsonyabb, mint a cukros rágcsálnivalóké, tehát így segítik a hatékony testsúlykontrollt.
Sós nasik
Dan Buettner azt javasolja, hogy a hosszú élettartam érdekében fontos, hogy nemet tudjunk mondani a a sós rágcsálnivalókra, mivel a túlzott sófogyasztás számtalan egészségügyi problémához vezethet, többek között magas vérnyomáshoz, a szívbetegségek és a veseműködés komplikációinak megnövekedett kockázatához, valamint a stroke nagyobb valószínűségéhez.
Felnőtteknek általában az a tanácsos, hogy napi 6 grammnál (nagyjából 1 teáskanálnyi mennyiség) több sót ne fogyasszanak. Ez pedig magában foglalja mind az ételekben természetesen jelenlévő sót, mind a főzés során vagy azt követően használt további sót.
(Express)
(Borítókép: Kinyitott hűtőszekrény egy konyhában. Illusztráció: Getty Images)