Van egy közös pont az étcsokoládéban, a teában és a bogyós gyümölcsökben – és úgy tűnik, ez lehet a kulcsa annak, hogy elkerüljük a leggyakoribb civilizációs betegségeket.

Egy nemzetközi kutatás szerint azok, akik naponta többféle flavonoidban gazdag ételt fogyasztanak – például teát, bogyós gyümölcsöket, almát vagy étcsokoládét –, jelentősen csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A tudósok szerint nem csupán a mennyiség, hanem az elfogyasztott flavonoidok sokfélesége a kulcs az egészségesebb, hosszabb élethez.

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok természetes növényi vegyületek, amelyek többek között teában, almában, vörösborban, bogyós gyümölcsökben és étcsokoládéban találhatók meg. Ezekről a vegyületekről már korábban is kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk van, és csökkenthetik a szívbetegségek, idegrendszeri rendellenességek, valamint a súlygyarapodás kockázatát.

A mostani kutatás azonban arra világított rá: minél többféle flavonoidban gazdag étel szerepel az étrendünkben, annál nagyobb a védőhatás.

A kutatás során 124 805 brit felnőtt táplálkozási szokásait és egészségi állapotát elemezték hosszú éveken át. A cél az volt, hogy feltárják az étrend és a halálozás, illetve a krónikus betegségek közötti kapcsolatot.

Teával és gyümölcsökkel a hosszabb életért

A vizsgálatban a leggyakoribb flavonoidforrás a fekete és zöld tea volt – a résztvevők kétharmada napi szinten fogyasztotta. Emellett népszerű volt az alma, a vörösbor, a szőlő, bogyós gyümölcsök, az étcsokoládé, a narancs és a narancslé is.

A kutatók megállapították, hogy napi 500 mg flavonoid – például két csésze tea formájában – 16 százalékkal csökkentette az összhalálozás kockázatát, valamint körülbelül 10 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a légzőszervi problémák előfordulását.

Fontos a változatosság

A résztvevőket flavonoid-fogyasztási sokféleség szerint is osztályozták. Azok, akik naponta akár 19 különféle flavonoidos ételt vagy italt is fogyasztottak, 6–20 százalékos csökkenést mutattak a rák, cukorbetegség és idegrendszeri betegségek kockázatában a legkevésbé változatos étrendűekhez képest.

(Sience Alert)

(Borítókép: Étcsokoládé. Illusztráció: Getty Images)