A cseresznye édes íze és roppanós állaga miatt sokak kedvence a nyári hónapokban, a benne lévő kukacoktól azonban sokan undorodnak.

Egészséges, vitaminokban gazdag gyümölcs, amely – mint minden más – mértékkel fogyasztva a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint naponta egy-két adag friss gyümölcs fogyasztása ajánlott, viszont a cseresznye magas gyümölcscukor-tartalma miatt túlzott mennyiségben emésztési panaszokat is okozhat.

Van azonban egy másik oka is, ami miatt nem árt óvatosnak lenni: a kukacos cseresznye. Előfordulhat, hogy a kívülről épnek tűnő gyümölcs belsejében egy apró lárva rejtőzik – ez az európai vagy amerikai cseresznyelégy lárvája.

Ezek a kártevők még a zöld gyümölcs héja alá rakják le petéiket, amelyekből később lárvák kelnek ki, és berágják magukat a gyümölcs belsejébe.

A cseresznye így a magkörnyéken sérül, rothadásnak indul, és bár ez főként a termelőknek okoz bosszúságot, a fogyasztók is belefuthatnak egy-egy meglepetésbe.

Gondot okozhat a kukac?

De vajon mi történik, ha véletlenül lenyelünk egy ilyen lárvát? Bár elsőre ijesztő vagy undorító lehet a gondolat, valójában nem kell tartanunk tőle. A Kanadai Élelmiszer-felügyeleti Hivatal is megerősíti: a kukacos cseresznye elfogyasztása egészségügyi szempontból ártalmatlan. A lárváknak nincs mérgező anyaguk, nem csípnek, nem élnek túl az emberi szervezetben, és nem terjesztenek betegségeket. Ráadásul nincs esély arra sem, hogy az emésztőrendszerünkben kárt okozzanak.

A legjobb persze, ha fogyasztás előtt alaposan megmossuk és átvizsgáljuk a gyümölcsöt – de ha mégis lecsúszna egy-egy kukac, az legfeljebb csak kellemetlen, nem pedig veszélyes.

(Házipatika)

(Borítókép: Egy férfi cserezsnyét tart. Illusztráció: Getty Images)