A növényi alapú, húsban és tejtermékben szegény mediterrán étrend a hosszú élethez, az alacsonyabb rák- és szívbetegség kockázathoz is hozzájárulhat – és most úgy tűnik, a májunkat is védi.
Egy új spanyol tanulmány szerint ugyanis ez az étrend csökkentheti a metabolikus eredetű zsírmáj kialakulásának kockázatát. Ez a májbetegség világszerte minden harmadik embert érint, és akkor alakul ki, amikor túl sok zsír rakódik le a májban. Idővel gyulladást, hegesedést, sőt akár májrákot is okozhat, és szorosan összefügg a túlsúllyal, a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással.
A vizsgált étrendek közül a mediterrán diéta emelkedett ki pozitív hatásaival, de az időszakos böjt is javulást mutatott több egészségügyi mutatóban.
A kutatók szerint ezek az étrendi megközelítések javíthatják a vércukorszint szabályozását, csökkenthetik a gyulladást, valamint segíthetnek a testsúly csökkentésében is – mindez pedig a májműködésre is kedvezően hathat.
A mediterrán étrend alapját zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, olívaolaj, diófélék, hal és baromfihús képezik, miközben kerülni kell a hozzáadott cukrot, a vörös húst és a feldolgozott élelmiszereket.
Bár a kapcsolat a mediterrán étrend és a zsírmáj javulása között ígéretes, a kutatók figyelmeztetnek: az összefüggés nem mindig jelent ok-okozati viszonyt, hiszen sok egyéb tényező is szerepet játszhat.