A szennyezett ételek világszerte évente több százezer halálesetért felelősek.
Egy texasi orvos, Dr. Christine Adaeze Nwoha arra figyelmeztet, hogy bizonyos éttermi ételek és italok komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek – különösen a nyári időszakban, amikor a baktériumok gyorsabban szaporodnak.
A szennyezett ételek világszerte évente több százezer halálesetért felelősek, ezért nem árt tudni, mire kell odafigyelni.
Ezeket az ételeket érdemes kerülni
- Jégkocka: A jégkészítő gépek gyakran szennyezettek, nehéz őket tisztán tartani – emiatt a jégben is lehetnek baktériumok.
- Citrom- és limeszeletek: A vágás előtt sokszor nem mossák meg megfelelően a gyümölcsöket, előfordul, hogy a földre esett darabokat is visszateszik a tálcára – így könnyen kerülhet szennyeződés az italokba.
- Angolos vagy közepesen átsütött marhahús: A steak külsején lévő baktériumok a sütés során elpusztulnak, de a hamburger darált húsából készült pogácsák belül is fertőzöttek lehetnek, ha nem sülnek át teljesen.
- Nyers osztriga: Hordozhat norovírust vagy a Vibrio vulnificus nevű baktériumot, amely súlyos, akár életveszélyes fertőzést is okozhat, különösen terhes nőknek és legyengült immunrendszerűeknek.
(Borítókép: Hamburgert fogyasztó nő. Illusztráció: Getty Images)