Azt hitte, csak a horrorfilmek okoznak rémálmokat? Lehet, hogy a vacsorája a valódi bűnös.

A Montreali Egyetem tanulmánya, amely a Frontiers in Psychology folyóiratban jelent meg, arra világít rá, hogy bizonyos ételek fogyasztása este vagy lefekvés előtt zavarhatja az alvást, sőt, rémálmokat is előidézhet.

A vizsgálatban 1 082 ember vett részt, és közülük több mint 40 százalék tapasztalt valamilyen hatást az ételek és az alvásminőség között. Emellett 5,5 százalékuk azt mondta, hogy az étkezés az álmaikat is befolyásolta.

A kutatás megállapította, hogy azok, akik tejtermékeket fogyasztanak, és laktózérzékenyek, nagyobb eséllyel élnek át furcsa vagy zavaró álmokat. Ugyanakkor a tejtermékek csak a második helyen szerepeltek a leggyakoribb, alvásminőséget rontó ételek listáján – az első helyet az édességek és desszertek foglalták el.

A tanulmányból az derült ki a legtöbb rémálom az édességekhez, valamint a tejtermékekhez fűződött, előbbi a kutatásban résztvevők 31 százalékának, utóbbi a kutatásban résztvevők 22 százalékának okozott problémát. Kiderült az is, a laktózintoleranciához kapcsolódó rémálmokat az éjszakai emésztési problémák válthatják ki. 

A kutatók emellett megemlítették, hogy ételallergiák és gluténérzékenység is szerepet játszhatnak a jelenségben.

A kutatás arra is rámutatott, hogy egészségesebb étkezési szokások – különösen a kevesebb esti étkezés – pozitívan hatnak az álom-emlékezésre és az alvásminőségre is.

(mensjournal)

(Borítókép: Rosszat álmodó férfi. Illusztráció: Getty Images)