Számomra érthetetlen az a jelenség, hogy vannak olyan párok, akik nem érik be a kapcsolatban vagy a házasságban jelzéssel a Facebookon, hanem közös profilt hoznak létre. Így lesz Béla oldalából és Irénke oldalából Béla és Irénke oldala, mintha a két egyén már nem is létezne külön-külön, csak egy nagy kapcsolat-masszaként. 

Ismerőseimet kérdeztem arról, mi a véleményük a Facebook-szimbiózisról. Volt, aki nem is látott még közös profilt a közösségi oldalon, de a legtöbben arról számoltak be, hogy egyre gyakoribb a jelenség. Megnyugtatásul közölték, ők sem tartják normálisnak a dolgot, és nem is értik, mi célt szolgál. 

"Nem arról van szó, hogy ciki, csak érthetetlen, szükségtelen dolog.

Nekem az egésznek olyan hatása van, hogy a pár ezzel akarja bizonygatni a nagyvilágnak, hogy ők mennyire harmonikus párkapcsolatban élnek, mindent megosztanak egymással. Mondjuk ennek némileg ellentmond, amikor olyan ismerős pár csinált közös profilt, akik esetében nyílt titok volt, hogy az asszony folyamatosan verve van. Az ő esetükben egyértelműen arról van szó, hogy a faszi ellenőrzés alatt tartja a nőt, főleg, hogy a férfinak megmaradt az egyéni profilja, az asszony viszont törölte" – mesélte egyik ismerősöm. 

Ezzel szemben a fórumozók körében igencsak ekézik a közös profillal rendelkezőket és nagyon kínosnak találják a jelenséget: 

"Igen, ciki. Nagyon. Bár általában a kistinik szoktak ilyet csinálni, akik jaj de szerelmesek, ők ketten egy embert alkotnak, majd rá 2 héttel már nem is ismerik egymást. Oké, még naiv kis hülyék, náluk is gáz, de ezt még megértem.

Amikor érett emberek csinálnak ilyet, na az az überciki.

Attól, mert valaki párkapcsolatban vagy házasságban él, még nem szűnik meg a személye, az egyénisége, identitása. Valamilyen szinten szimbolikusan ez az egyéniség feladása, ami enyhén szólva még egy házasságban is marhaság. Amit meg legutóbb megírtál, hogy "nekem lehet, te meg töröld magad, itt van helyette a közös", na kérlek, rohadtul gáz.

Ön csinálna közös profilt?

Oké, csak egy facebook profil, de ez akkor is szimbolikus értékű, hogy ő onnantól már nem egy személy. Az egy fokkal értelmesebb, amikor valaki a sajátja mellett készít maguknak egy közös profilt/oldalt/weboldalt, miegymás. De ez a szimbolikus egyesülés és személyiségvesztés, ez ciki. Nem erről szól egy kapcsolat..." – írta az egyik hozzászóló a gyakorikerdesek.hu-n. 

Na de jöjjön a másik oldal. Egyértelmű válaszokat ugyan nem kaptam a közös profillal rendelkező ismerőseimtől, de nagyjából sikerült kipuhatolni, mi az oka annak, hogy nincs külön adatlapjuk. 

  • Nem igazán érdekli és köti le őket az internetezés, az adatlapot azért hozták létre, hogy a távolabbi ismerősökkel fel tudják venni a kapcsolatot, ha a szükség úgy hozza. 
  • A közösségioldalazás közös programnak számít náluk, este lefektetik a gyereket, aztán a laptopon együtt megnézik, ki mit posztolt aznap a Facebookon. 
  • Megbíznak egymásban, nincs mit titkolni a másik előtt, így tökéletesen megfelel nekik a közös profil, sőt, közös e-mailcímük is van.

Én mondjuk ezek után sem értem, mennyivel lenne komplikáltabb mindkét félnek külön adatlapot regisztrálni, úgyhogy tőlem egy szavazat arra, hogy nem, én biztosan nem csinálnék közös profilt a férjemmel. 

Kommentálná? A Facebookon tegye!