Szombaton megnősül a svéd király egyetlen fia, Károly Fülöp herceg, aki 36 éves és valószínűleg sosem lesz király, mert van egy nővére, Viktória, és ő lesz a királynő. Az év legrangosabb királyi esküvője lesz ez, Stockholmban tartják majd, és állítólag a város egy része felett a légteret is lezárják majd a biztonság kedvéért. Mindenesetre nem elég, hogy már megint megnyerték az Eurovíziót, most az esküvő miatt is a svédekre figyel Európa jó része.

A The Local nevű website-család svéd kiadása például azzal készül erre az eseményre, hogy összeszedtek néhány olyan skandináv esküvői hagyományt, ami a külföldieknek bizarr lehet. Azt az 5-öt válogattuk ki közülük, amik magyar szemmel a legérdekesebbnek tűnnek, alább megtalálja őket, a teljes lista itt olvasható!

1. Nem egyedül vonul be a menyasszony – A világ nagy részén ez esküvők úgy kezdődnek, hogy a vőlegény már a templomban/teremben várja a menyasszonyt, aki édesapja karján érkezik az oltár vagy az anyakönyvvezető elé. Ilyen a svédeknél nincs, náluk a pár együtt szokott bevonulni, és különlegességnek számít, ha a menyasszony az édesapjával vonul be. Pont ilyen különlegesség volt Károly Fülöp nővérének az esküvője, Viktória ugyanis XVI. Károly Gusztáv király karján érkezett a ceremóniára, és csak az utolsó pár lépést tette meg leendő férjével, Dániel herceggel. Mi már nagyon izgulunk, hogy most szombaton hogyan lesz ez.

2. Náluk a menyasszonyrablás a lánybúcsú – A svédeknél is van valami olyasmi, ami a nálunk szokásos menyasszonyrablásra emlékeztet, csak náluk nem a lagzi közben van, hanem előtte, ráadásul a lánybúcsú helyett. És természetesen létezik a férfiverziója is.

Szóval a menyasszonyok és vőlegények titokban az esküvő előtt maguk megszervezik a lány-, illetve legénybúcsút, és aztán a jegyessel előre megbeszélt időpontban lecsapnak, elrabolják a leendő feleséget vagy férjet, elviszik partizni és jól elbúcsúztatják. A svédeket ismerve ez valószínűleg szomorúságba torkolló lerészegedést jelenthet a gyakorlatban.

3. Puszizkodás – Az önmagában nem túl meglepő, hogy a násznép tagjai a lagzin meg szeretnék puszilni a menyasszonyt/vőlegényt. Az viszont kicsit bizarr, hogy a svédek ezt úgy szokták csinálni, hogy amikor mondjuk a vőlegény kimegy a teremből, akkor a férfiak gyorsan felsorakoznak (a svédek egyszerűen imádnak sorban állni!), és sorban mind megpuszilja a menyasszonyt. Egy ennyire uniszex országban természetesen mindez szintén működik fordítva is, azaz ha a menyasszony megy ki pisilni, akkor meg a nők állnak sorba, hogy megpuszilják a vőlegényt.

4. Beszédek – Beszédet mondani sok ember előtt kevesen szeretnek, beszédet hallgatni vacsora helyett meg kifejezetten utál mindenki. Hogy akkor a svédeknél miért hagyomány, hogy legalább 8-12 beszéd hangzik el egy átlagos esküvőn, azt nehéz felfogni, mindenesetre reméljük, hogy Károly Fülöpéknél nem engedik majd túlságosan bő lére.

5. Esküvői fotózás az esküvő előtt – Mivel a menyasszony és a vőlegény úgyis egyszerre vonul be az esküvőre, nem kell azon stresszelni, hogy mi van, ha a házasulandók meglátják egymást a nagy pillanat előtt. Így aztán az esküvői fotózásnak sem kell feltétlenül az esküvő után következnie. Ezért ha úgy jobban jön ki a logisztika, akkor a pár inkább már az igen kimondása előtt szépen lefényképezteti magát, így legalább nem kell a násznépet magukra hagyniuk a ceremónia és a lagzi között.

Nahát! Ezek a svédek!