horoszkóp
GettyImages-460249222

5 érdekes svéd lagzihagyomány

2015.06.10. 18:15

Szombaton megnősül a svéd király egyetlen fia, Károly Fülöp herceg, aki 36 éves és valószínűleg sosem lesz király, mert van egy nővére, Viktória, és ő lesz a királynő. Az év legrangosabb királyi esküvője lesz ez, Stockholmban tartják majd, és állítólag a város egy része felett a légteret is lezárják majd a biztonság kedvéért. Mindenesetre nem elég, hogy már megint megnyerték az Eurovíziót, most az esküvő miatt is a svédekre figyel Európa jó része.

A The Local nevű website-család svéd kiadása például azzal készül erre az eseményre, hogy összeszedtek néhány olyan skandináv esküvői hagyományt, ami a külföldieknek bizarr lehet. Azt az 5-öt válogattuk ki közülük, amik magyar szemmel a legérdekesebbnek tűnnek, alább megtalálja őket, a teljes lista itt olvasható!

1. Nem egyedül vonul be a menyasszony – A világ nagy részén ez esküvők úgy kezdődnek, hogy a vőlegény már a templomban/teremben várja a menyasszonyt, aki édesapja karján érkezik az oltár vagy az anyakönyvvezető elé. Ilyen a svédeknél nincs, náluk a pár együtt szokott bevonulni, és különlegességnek számít, ha a menyasszony az édesapjával vonul be. Pont ilyen különlegesség volt Károly Fülöp nővérének az esküvője, Viktória ugyanis XVI. Károly Gusztáv király karján érkezett a ceremóniára, és csak az utolsó pár lépést tette meg leendő férjével, Dániel herceggel. Mi már nagyon izgulunk, hogy most szombaton hogyan lesz ez.

Ez értelemszerűen még nem az esküvő! Itt Károly Fülöp herceg és menyasszonya, Sofia Hellqvist Svédország nemzeti ünnepén vonul be valahova
Ez értelemszerűen még nem az esküvő! Itt Károly Fülöp herceg és menyasszonya, Sofia Hellqvist Svédország nemzeti ünnepén vonul be valahova

2. Náluk a menyasszonyrablás a lánybúcsú – A svédeknél is van valami olyasmi, ami a nálunk szokásos menyasszonyrablásra emlékeztet, csak náluk nem a lagzi közben van, hanem előtte, ráadásul a lánybúcsú helyett. És természetesen létezik a férfiverziója is.

Szóval a menyasszonyok és vőlegények titokban az esküvő előtt maguk megszervezik a lány-, illetve legénybúcsút, és aztán a jegyessel előre megbeszélt időpontban lecsapnak, elrabolják a leendő feleséget vagy férjet, elviszik partizni és jól elbúcsúztatják. A svédeket ismerve ez valószínűleg szomorúságba torkolló lerészegedést jelenthet a gyakorlatban.

3. Puszizkodás – Az önmagában nem túl meglepő, hogy a násznép tagjai a lagzin meg szeretnék puszilni a menyasszonyt/vőlegényt. Az viszont kicsit bizarr, hogy a svédek ezt úgy szokták csinálni, hogy amikor mondjuk a vőlegény kimegy a teremből, akkor a férfiak gyorsan felsorakoznak (a svédek egyszerűen imádnak sorban állni!), és sorban mind megpuszilja a menyasszonyt. Egy ennyire uniszex országban természetesen mindez szintén működik fordítva is, azaz ha a menyasszony megy ki pisilni, akkor meg a nők állnak sorba, hogy megpuszilják a vőlegényt.

4. Beszédek – Beszédet mondani sok ember előtt kevesen szeretnek, beszédet hallgatni vacsora helyett meg kifejezetten utál mindenki. Hogy akkor a svédeknél miért hagyomány, hogy legalább 8-12 beszéd hangzik el egy átlagos esküvőn, azt nehéz felfogni, mindenesetre reméljük, hogy Károly Fülöpéknél nem engedik majd túlságosan bő lére.

5. Esküvői fotózás az esküvő előtt – Mivel a menyasszony és a vőlegény úgyis egyszerre vonul be az esküvőre, nem kell azon stresszelni, hogy mi van, ha a házasulandók meglátják egymást a nagy pillanat előtt. Így aztán az esküvői fotózásnak sem kell feltétlenül az esküvő után következnie. Ezért ha úgy jobban jön ki a logisztika, akkor a pár inkább már az igen kimondása előtt szépen lefényképezteti magát, így legalább nem kell a násznépet magukra hagyniuk a ceremónia és a lagzi között.

Nahát! Ezek a svédek!