A napokban csodálkoztunk rá, hogy a Csillagok háborúja új epizódjában az egyik szál mintha egy melegszerelemről szólna: mintha lenne egy kis romantika Finn és Poe között. Mint tudjuk, semmi sem új a nap alatt, és ez az eset sem az első ilyen a világtörténelemben.

Rengeteg olyan film készült az elmúlt évtizedekben, amiről csak utólag tűnt fel a rajongóknak, vagy akár a készítőknek, hogy az alkotás, vagy annak egy része melegromantikaként is értelmezhető. Alább 5 eklatáns példát mutatunk erre nagyon híres filmekkel. Egy párat valószínűleg ön is látott már közülük, és simán lehet, hogy nézés közben önnek eszébe sem jutott a homoszexualitás. Hát másnak igen, és nem véletlenül.

Haragban a világgal – 1955

Ez a Rebel Without a Cause című alkotás, James Dean leghíresebb filmje, amelynek témája a tizenévesek lázadása úgy általában minden ellen. Az alkotás egész botrányosnak számított annak idején azzal, ahogy lövöldöző, iszákos tizenéveseket ábrázol – akkoriban melegszerelemről még nyilván szó se volt.

Pedig éppen lehetett volna, mivel Jim, a James Dean által alakított figura ugyan kapcsolatba kerül egy lánnyal, bizonyos Judyval, de valahogy mintha több érzelem lenne a legjobb haverjával szövött barátságában. A másik srácot ráadásul Platónak hívják, és a viszony tényleg plátói is marad természetesen, de ez a bizonyos Plato még az életét is kockáztatja barátjáért. Ráadásul a két srácot két olyan színész játszotta, akikről utólag kiderült, hogy legalábbis biszexuálisak voltak. James Deanről is lehet tudni, hogy voltak kapcsolatai férfiakkal, míg a Platót alakító Sal Mineo élete utolsó éveit egy férfival élte le.

A The Celluloid Closet című dokumentumfilm alábbi részletében a Rebel Without a Cause forgatókönyvének írója azt mondja, nem írták direkt melegre ezt a szerepet, csak nyitva volt hagyva a kérdés. Akkoriban ennyi fért bele.

Ben-Hur – 1959

Minden idők egyik legjobb filmje egy regényadaptáció. A forgatókönyv borzasztó sokáig készült, többen is dolgoztak rajta, többek között bizonyos Gore Vidal is, aki – jóval később – comingoutolt. A történet középpontjában két férfi, a zsidó Ben-Hur és a római Messala kapcsolata van, akik gyerekkori barátok voltak, de aztán halálos ellenségekké válnak, elvileg pusztán azért, mert nem értenek egyet egy politikai kérdésben.

The Celluloid Closet

Ha önt érdekli a téma, hogy hogyan mutatták be a hollywoodi filmek a melegeket a XX. században, akkor csak ajánlani tudjuk ezt a dokumentumfilmet. Ha tudja, nézze meg valahol, csak semmiképpen ne kattintson át a Youtube-ra, ahol illegálisan fent van az egész!

Gore Vidal szerint – ő is nyilatkozik ebben a bizonyos dokumentumfilmben – azonban ez nem elegendő motiváció arra, hogy miért gyűlöli meg ennyire egymást ez a két férfi hirtelen, és azt javasolta a rendezőnek, hogy legyen az a háttérsztori, hogy ők egykor szeretők voltak, és Messala most fel akarja éleszteni a románcot, de Ben-Hur elutasítja.

Magában a filmben a szavak szintjén nem jelenik meg ebből semmi, de Gore Vidal szerint a rendező elfogadta ezt a koncepciót azzal, hogy a főszereplő semmit sem tudhat róla, elég, ha a Messalát alakító Steve Boyd van beavatva. Természetesen a Ben-Hurt alakító Charlton Heston később tiltakozott is az ellen, hogy ennek a vallásos filmnek bármilyen meleg vonatkozása lenne.

Top Gun – 1986

Tom Cruise karrierjét nagyon régóta kísérik a melegpletykák, és a helyzeten nem sokat javít, hogy az egyik első számú macsófilmje is tele van olyan jelenetekkel, amiket elég könnyű átértelmezni.

Sajna már a film címe is egy fallikus szimbólumra utal, és aztán Tom Cruise és Val Kilmer karaktereinek a kapcsolatát nem nehéz románcként értelmezni. Sőt, elég könnyű, mint ahogy azt az alábbi videót készítő valaki meg is tette.

Mellesleg a filmből nemsokára lesz folytatás, és mindezt pont a melegházasságok amerikai legalizálásával egyidőben jelentették be tavaly, amikor már mi is minden idők egyik legmelegebb filmjeként emlegettük a Top Gunt, pedig konkrét homoszexualitás nincs is benne.

Rómeó+Júlia – 1996

Baz Luhrmann 1996-os, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült remekműve borzasztóan sokat változtatott az eredeti Shakespeare-darabon, rengeteget adott is hozzá, miközben minden tekintetben teljesen hű maradt a klasszikus történet magjához és mondanivalójához – a szövegről nem is beszélve.

A sztori szerint Rómeó legjobb barátja Mercutio, de Luhrman adaptációjában több van ebben a kapcsolatban egy szoros haveri viszonynál. Nem elég, hogy Mercutio végül életével fizet azért, hogy Rómeót védelmezi, de több jelenetből is úgy tűnik, mintha ez a Mercutio féltékeny lenne Júliára, és hogy többet szeretne Rómeótól a közös ökörködésnél és néhány vállveregetésnél.

Persze mindezt vagy belelátja a néző Harold Perrineau játékába vagy nem, de egyetlen konkrét meleg utalás azért van a filmben. Amikor jelmezbálba mennek, Mercutio nőnek öltözik, majd a szerelemről beszél Rómeónak. Alább mindezt francia szinkronnal nézheti meg.

Batman & Robin – 1997

1997-ben már a negyedik Batman-mozifilm készült el, ennek a rendezésére a nyíltan meleg Joel Schumachert kérték fel. Az ő magánéletéről persze akkoriban az átlagos mozilátogatónak nem sok fogalma volt, de az azért elég sok mindenkinek feltűnt, hogy a Batman-jelmezen ebben az alkotásban már szexi kockahason kívül mellbimbók is voltak, és hogy az elképesztően sármos George Clooney mellé a cuki Chris O'Donnell játssza Robint, és kettejük között néha szinte izzik a levegő.

Ráadásul addigra a rajongók egy részének már Schumacher nélkül is eszébe jutott elgondolkozni azon, hogy hogyan lehet az, hogy ez a Batman sose csajozik, aztán egyszer csak maga mellé vesz egy ilyen helyes fiatalembert... Az 1997-es Batman & Robin nem csak a meleg felhangok miatt bukott hatalmasat, de azért valószínűleg nem véletlen, hogy azóta még négy filmet legyártottak a sorozatból, és Robin karaktere egyikben sem került elő.