Jó ideje a kihűlést vagy elhidegülést tekintik a kapcsolatok fő ellenségének: igazából a hűtlenkedésre is gyakran azért kerül sor, mert a szenvedélyes szerelem szép lassan kikopott egy huzamosabb ideje együtt élő pár életéből. Nemrég írt is nekünk egy olvasónk, aki elég szépen megfogalmazta, hogyan ment szép fokozatosan tönkre a kapcsolata úgy, hogy gyakorlatilag újra szinglinek érzi magát, pedig hivatalosan nem szakítottak.

Erin Leyba pszichológus a Psychology Today szerzője, és ő azzal foglalkozik most egy összeállításban, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy egy kapcsolat kihűljön. Erre egyébként leggyakrabban 3 vagy 7 év után kerül sor, illetve 10-12 év után is nagyon gyakori. Öt dolgot emel ki a szakértő, közülük a cikkben az utolsót részletezi a legbővebben, de mi azért az első négyet se hanyagoljuk, mert elég jó tanácsok ezek: nem nagy általánosságok, hanem kézzelfogható, konkrét dolgok, amiket simán meg lehet csinálni, csak akarni kell.

1. Randi heti egyszer

Természetesen semmi sem megy energiabefektetés és áldozathozatal nélkül, a kapcsolat ápolása sem. Pszichológusok felmérések révén úgy találták, hogy boldogabban és kisebb arányban mennek szét azok a párok, akik havonta 3-4-szer legalább szerveznek egy közös programot csak maguknak, kettőjüknek. Olyan ez, mint egy randi, lehet vacsora, kirándulás, akármi, mindegy, a lényeg, hogy valami romantikus és izgalmas jópofaság legyen, ami közben lehet beszélgetni. Nyilván kisgyerekkel rendelkezőknek nem egyszerű ilyeneket megszervezni.

2. Meglepetések

A szenvedélyes szerelem legnagyobb ellenségének a szürke hétköznapokat tekinthetjük. Egy jópofa meglepetéssel a leguncsibb kedd délelőttbe is színt lehet vinni. (Nem, most nem az ilyen tréfákra gondolunk.) Részesítse ön is néha valami váratlan kedvességben szerelmét!

3. Köszönetnyilvánítások és bókok

Irritáló, hogy az amerikai filmekben vég nélkül hajtogatják, hogy szeretlek, de attól még, hogy valami magától értetődő, jót tesz, ha kimondja az ember. Ugyanígy milliomodszorra is jól esik az embernek, ha a kedvese megköszön neki valamit vagy csak úgy bókol egyet. Kapcsolaterősítő hatása van az ilyeneknek is, csak oda kell figyelni egy kicsit.

4. Vagy a telefon, vagy a partner

Ez is igényel energiabefektetést, de egy olyan szabály, amit szintén érdemes betartani ahhoz, hogy a másik érezze, hogy mennyire fontos ő a számunkra. Hiába a bókok meg a szeretlekek, ha ön úgy beszél a szerelméhez, hogy közben fel se néz a telefonjából. Egy kutatással ezt is kimutatták: kevésbé elégedett a kapcsolatával az, akinek a partnere úgy szokott beszélgetni, hogy közben a telefonját nézi. Szóval ne tegye ezt – amikor az ön számára legfontosabb személlyel beszélget, akkor ne úgy tegye ezt, mintha a telefon mégiscsak fontosabb lenne.

5. Egyszerre kell este lefeküdni

Ezt azoknak a pároknak borzasztó nehéz megszervezni, akik közül az egyik pacsirta, a másik meg bagoly típusú. De érdemes odafigyelni rá, a pszichológusok ugyanis azt mondják, kevés dolog mélyíti úgy az intimitást, mint egy kis idő együtt, összebújva az ágyban elalvás előtt. Ráadásul azt is megállapították, hogy a nőknek másnap sokkal pozitívabb az attitűdje, ha előző éjjel a párjával egyszerre, összebújva aludt el.

Persze nem egyszerű az ilyesmi, ha a pár egyik tagja már a Barátok közt alatt bealszik a kanapén, a másik meg éjjel kettőig szeret a számítógép előtt ülni, de aki komolyan veszi a kapcsolatát, jobban teszi, ha szabállyá teszi, hogy egyszerre kell lefeküdni – amihez képest kivétel, ha hetente egyszer-kétszer becsúszik egy későbbi fekvés valakinek, mondjuk munka vagy egyéb miatt.