Hét évad után ezen a héten ért véget a The Good Wife című sorozat (a magyar címe annyira rossz, hogy csak egyszer fogjuk leírni, tessék: A férjem védelmében). Az ügyvédes-nyomozós-drámázós műsor főszereplőjét, Alicia Florrickot Julianna Margulies játszotta, aki ugye azzal lett híres, hogy ő volt Carol Hathaway nővér annak idején a Vészhelyzet első hat évadában.

Ezek után kézenfekvő a két karakter összehasonlítása, és rögtön olyanok jutnak az ember eszébe, hogy amíg Hathaway nővért a saját, természetes göndör hajával játszotta Margulies, addig Florricknét egyenes hajjal, valószínűleg az esetek többségében parókában. Ennél fontosabb különbség, hogy az egyik karakter egy szerény átlagember volt, a másik meg egy dúsgazdag és híres nő.

Hasonlóság viszont, hogy mindkét karakter intelligens és komoly nő, mindketten csomót haladnak előre a karrierjükben a ranglétrán menet közben, és persze mindkettőjüknek borzasztóan nehéz szituációkon kell keresztülmennie a magánéletben. (Persze, hogy azon kell, különben nem lenne sorozat.) De amire most fel szeretnénk hívni a figyelmet: hogy mind a két karakternek a 6/7 év alatt pont négy pasija volt, ráadásul többé-kevésbé hasonló karakterek. Alább párosával mutatjuk őket.

A férj, aki nem az igazi

Carol nővér a Vészhelyzet legelején Ross doki miatt kísérel meg öngyilkosságot, és örül, hogy talál magának egy normális, megbízható férjet. A nagydarab, tekintélyes John Taglieri, rövidebb nevén Tag az első évadban Carol vőlegénye. Egész az esküvőig eljutnak, az alábbi jelenetben Carol Taget választja Ross doki sármosan leszegett feje helyett.

Na de aztán az évad végén az esküvőből az utolsó pillanatban mégsem lesz semmi, mert Tag rájön, hogy Carol nem szereti eléggé, ezért lelép.

A másik sorozatban Alicia Florrick férje ezzel szemben nem lép le, csak hűtlenkedik és botrányaival égeti a feleségét. Peter Florrickot egy hasonlóan nagydarab színész játszotta hét évadon keresztül, a Szex és New Yorkból is ismert, a sorozat utolsó részeinek adásba kerülése környékén Budapesten járt Chris Noth. Az egész sorozat arról szól, hogy Alicia miért nem válik már el tőle, ha egyszer rég nem szeretik már egymást, de folyton közbejön valami.

Egy munkatárs, aki tökéletes lenne

A Vészhelyzet hatodik évadában Carol nővért a Horvátországból menekült Kovac doktorral hozzák össze. Együtt dolgoznak, Carolnak ekkor már gyerekei vannak, de Kovac doktor mindenhez alkalmazkodik, szóval úgy néz ki, hogy ez tökéletes párosítás lehetne. De Carol valahogy mégsem dönt soha egyértelműen Kovac doktor mellett, és végül ott is hagyja, amikor a hatodik évad végén kilép a sorozatból.

Alicia Florricknak is van egy hasonlóan vonzó munkatársa, Will Gardner, akivel az első évadokban szép lassan fokozódik a szexuális feszültség. Will Gardnert sem zavarja, hogy Aliciának férje és gyerekei vannak, ő mindent bevállal és vár Aliciára. Ebben a felállásban is a nő az, aki ezért vagy azért sosem vállalja fel a kapcsolatot.

Egy töltelékkarakter, aki csak úgy volt egy ideig

Mind a két karakter életében volt egy-egy kis románc, amire utólag már alig-alig emlékszik az ember, de a modern számítástechnikának hála, ők sem merülhetnek feledésbe. Carol nővér például egy Ray Shepard nevű, Shep becenevű mentőssel romantikázza végig a második évadot, önnek rémlik ez még? Nem? Pedig fotónk van róla! Jönnek mindenféle bonyodalmak, a férfi meg is sérül egyszer, aztán az évad végére szépen eltűnik ez a történetszál, mintha mi sem történt volna.

Hasonló a helyzet Margulies másik sorozatában: miután Will Gardner kikerül a képből, Alicia Florricknak is kell egy új pasi. Ekkor húzzák elő Finn Polmar ügyészt, és a jó feleség vele romantikázza végig az hatodik évadot, jönnek mindenféle bonyodalmak, a férfi meg is sérül egyszer, aztán az évad végére szépen eltűnik ez a történetszál, mintha mi sem történt volna.

A menő nőcsábász

A végére tartogattuk a legérdekesebbet, azt hogy mindkét karakter milyen hasonló pasik oldalán köt ki végülis. Carol nővér nagy szerelmét fent már emlegettük: George Clooney ekkor vált világsztárrá Ross doktor szerepében. Egy jóképű, sármosan őszülő, megbízhatatlan, de a munkájában fantasztikusan jó, bár néha megkérdőjelezhető módszereket alkalmazó, karizmatikus férfiról van szó, aki után döglenek a nők, és aki sose képes vagy hajlandó akkor kitartani a szerelme mellett, amikor a legjobban kéne.

Sok év nyűglődés után a két karakter sorsa jól végződik: miután gyerekeik megszületnek, szétmennek, de később Carol nővér mégis úgy dönt, hogy Doug Ross mellett a helye, és innentől kezdve boldogan élnek (a sorozaton kívül), amíg meg nem halnak.

A Good Wife utolsó évadában is feltűnik egy jóképű, sármosan őszülő, megbízhatatlan, de a munkájában fantasztikusan jó, bár néha megkérdőjelezhető módszereket alkalmazó, karizmatikus férfi, aki után döglenek a nők, és aki sose képes vagy hajlandó akkor kitartani a szerelme mellett, amikor a legjobban kéne.

Jason Crouse magánnyomozóról van szó, aki habitusában és megjelenésében eléggé emlékeztet Ross doktorra – bizonyos Jeffrey Dean Morgan játssza őt. Játszotta. Hogy az ő sorsuk mi az utolsó rész végén, azt nem meséljük el, az első öt évad van annyira erős ebből a sorozatból, hogy talán érdemes egész a hetedik év végéig kitartani mellette, akármennyire is érződik, hogy most már nagyon ideje volt abbahagyni. Kíváncsian várjuk, találkozunk-e még valamikor Julianna Margulieszel egy újabb szerepben.