A VagyokNeked.hu nevű társkereső adott ki egy sajtóközleményt nemrég abban a témában, hogy az emberek (azaz az adott társkereső felhasználói) mi alapján választanak párt. Azt figyelték meg, hogy mitől függ, hogy ki kit szólít le, de mivel általában túlnyomórészt a férfiak szólítják le a nőket online is, a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a pasik mi alapján választanak csajt, és hogy mitől függ, hogy a kiválasztott hogyan reagál.

Tudjuk, hogy kapásból mi az ön válasza erre a kérdésre:

Minden a külsőn meg a pénzen múlik!

Természetesen a sajtóközlemény valami mást mond. Nézzük, hogy mit!

Ennél a társkeresőnél ugyanis alkalmaznak egy pszichológiai kérdőívet, és egy algoritmus ennek alapján párosítja össze a felhasználókat, azaz megmondja, hogy minden valószínűség szerint ki kivel fog összeilleni. Az oldal hat különböző területen vizsgálja a társkeresők összeillését:

  • értékek, alapelvek;
  • család;
  • célok, munka, pénz;
  • kommunikáció, konfliktuskezelés;
  • szex;
  • életmód, szabadidő.

Most egy pszichológus segítségével azt vizsgálták meg, hogy a fentiek közül melyek határozzák meg a leginkább a társkeresők viselkedését, szóval a külsőt, a megjelenést ez a kutatás nem vette figyelembe. Mint kiderült, akik szóba elegyednek az internetes társkeresőn, azok között a legnagyobb összhang a fenti hat dolog közül az életmód, szabadidő témában van. Azaz: olyanokkal flörtölünk, akivel hasonlóak a hobbijaink, ugyanakkor az értékek és alapelvek számítanak a legkevésbé. (Az ismerkedés ezen szakaszában legalábbis.)

Azoknál, akik legalább 10 levelet váltottak egymással, azaz legalább egy minimális szintű ismeretségig eljutottak, a szabadidő fontossága mellé felzárkózik a célok, munka, pénz téma, viszont az értékek, alapelvek egyezősége még kevésbé számít, mint az előző lépcsőben.

Ez valószínűleg a későbbiek során kap majd nagyobb szerepet, amikor az interneten összeismerkedett párok személyesen is találkoznak. Sőt, akkor akár még vízválasztó is lehet, ha az eddig nagyon szimpatikusnak tartott másik félről kiderül, hogy tulajdonképpen annyira más, mint mi, hogy egyre kevésbé tartjuk alkalmasnak arra, hogy életünk párja legyen.

Ez az idézet dr. Gotthardt Zsóka pszichológustól van, aki ilyen optimistán foglalta össze a kutatás eredményeit. Mondjuk mi is optimisták lettünk ettől a sajtóközleménytől, mert úgy látszik, az emberek elég realisták: egy kapcsolat legelején, randizáskor tényleg az a legfontosabb, hogy egyáltalán el tudok-e tölteni egy kis időt ezzel a valakivel, van-e olyan közös hobbink, aminek mentén megismerhetjük egymást a szabadidőnkben? Lehetett volna a szex is a legfontosabb, mint a Tinderen, de úgy látszik, van azért még olyan az interneten, hogy valaki tényleg ismerkedni és társat találni szeretne.