A Bustle összeszedte, és röviden részletezte, milyen párkapcsolati útmutatókkal látták/látják el az amerikai nőket az 1900 évek elejétől kezdve egészen napjainkig. Ha nőként végigolvassa a korszakok javaslatait, nem biztos, hogy szívesen élt volna mondjuk az 1920-as években - bár ha jobban belegondolunk, épp elég bizarr a mai társkereső kultúra is. 

1900-as évek eleje 

A párkapcsolati tanácsadások általában a házasságról és a nászéjszakáról szóltak. Bármilyen más szexualitás helyzet tabutéma volt, hiszen az túl megbotránkoztatónak számított. A feleség dolga a gyerekek ellátása volt, enélkül nem is volt nő a nő. Az alábbi idézet egy 1902-es útmutatóból való: 

Az esküvő napjától kezdve a fiatal családanyának a teherbeesés és az anyaság köré kell alakítania az életét. Egyébként nincs joga feleségnek nevezni magát.

1920-as évek

Felszabadult szexualitás, szuggesztív táncmozdulatok, éjszakai jazzklubok és alkoholmámor jellemezte ezt az időszakot, az úgynevezett flapper-lányok pedig több párkapcsolati tanácsadónál kiverték a biztosítékot. 1922-ben a Ladies Home Journal egyik számában Barton W. Currie a következőket írta:

Jót tenne a generációnak, ha a "flapper" kifejezés megszűnne. A háború előtt ez a vidám és tudatos tinikre jellemző kifejezés volt. A háború után ez a fiatalság sokkal szörnyűbb oldalával keveredett össze – a jazz, a rövid szoknyák, a bubifrizura, kivillanó lábak, a fűzők szemérmetlen módon való hordása, cigarettázás, autóvezetés, egyrészes fürdőruhák, fogamzásgátlók és eugenika."

1940-es évek 

Ha egy párkapcsolati tanácsadót kérdeztek az 1940-es években, akkor ő azt mondta, hogy egy nő legfontosabb dolga, hogy maradjon csendben, növelje a férje egóját, és ne tegyenek fel kérdéseket, mielőtt az megenné a vacsoráját. 1943-ban Edward Podolsky így fogalmazott: 

Ne feledd, a legfontosabb feladatod a férj önbizalmának felépítése és fenntartása (ami nagyon sokat sérül az üzleti világában). Ez a nők munkája."   

1950-es évek 

Az 1950-es évek archetípusa a tökéletes háziasszony. A nők egyetlen dolga az volt, hogy a férjüket boldoggá tegyék, karrierjük pedig maga a házasság kellett, hogy legyen. Egy 1951-ben megjelent könyvben kitértek arra is, hogy mire a férfi hazaér, legyen kész a vacsora. 

A rosszul megfőzött étel – ami elég megszokott dolog az átlag amerikai otthonokban – tehet arról, ha a férj ellátogat szalonokba vagy más helyekre. És a egy nő főz, tényleg főznie kell, nem csak konzerveket kibontani."   

1960-as évek 

A tökéletes háziasszony megformálásának elvárása az 1960-as évek elején is jellemző volt, egy 1960-as háztartástan tankönyvben például még mindig alapvető dologként említették, hogy estére az asszony tökéletes sminkben, tökéletes vacsorával várja haza az urát. Az idő haladtával viszont a női felszabadítási mozgalomnak és a feminizmusnak köszönhetően már egyre többen szólaltak fel a családon belüli erőszak ellen, munkát követeltek, és lassan a kőkorszaki házassági útmutatók is a feledésbe merültek. 

1980-as évek 

A tökéletes háziasszony képének földbe döngölése az 1970-es években is folytatódott.  Az 1980-as években egyre több nő dolgozott és ment egyetemre. A kapcsolati tanácsadások már nem csak a főzésről szóltak, és a házasság sem számított karriernek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a párkapcsolati tanácsadás nélkülözte volta a káros nemi sztereotípiákat. Egy 1984-es tinilányoknak szóló könyv javaslata például szépen alátámasztja, milyen elképesztő dolgokat sulykoltak a fiatal lányokba:  

A fiúk önbizalma megnő a szégyellős lányoktól. Ettől úgy érzik, az ő kezükben van az irányítás. Ugyanakkor sokkal védelmezőbbé válnak a félős, szinte remegő oldaladtól."   

2000-es évek 

Az 1990-es években megjelenő internetes társkereső hatására a párkapcsolati tanácsadások egyre többet foglalkoztak az internetes flörtöléssel. A technika fejlődésével a 2000-es években teljesen megváltozott a társkereső kultúra, és bár örvendetes dolog, hogy sok cikk foglalkozik a szexualitással, valahol vicces és egyszerre félelmetes, hogy olyan dolgok okoznak fejtörést, mint például, hogy milyen szmájlikat használjunk a flörtölős üzenetek végén, és hogyan (ne) viselkedjünk a Facebookon szakítás után.  

Ön mikor élt volna legszívesebben?