shutterstock 578325289

Kikutatták, hogy nőknek vagy férfiaknak nehezebb-e ajándékot venni

2017.04.08. 09:32 Módosítva: 2017.06.05. 13:07

Érdekes kérdést vet fel a Psychology Today egyik, a napokban megjelent cikke, és a válaszok nem kevésbé érdekesek. Ugyan nincs különösebb ajándékozási szezon, de egy-egy névnap vagy szülinap az év valamennyi szakára jut, szóval örökzöld a kérdés:

férfinak vagy nőnek nehezebb-e ajándékot venni?

Nyilván egy ilyen témában tökéletesen egzakt kutatást nem igazán lehet végezni, úgyhogy először is álljon itt a mi szavazógépünk! Ha van kedve részt venni egy ilyen egykattintásos közvéleménykutatásban, kérjük, mondja meg, hogy érzése szerint nőnek vagy férfinak nehezebb-e ajándékot venni! Gondoljon az utóbbi pár alkalomra, amikor ajándékot kellett vennie valakinek! Mikor volt nehezebb? Ha nőnek vagy ha férfinak vette az ajándékot?

Ön szerint férfinak vagy nőnek nehezebb ajándékot venni?

 • 337
  Nő vagyok, szerintem férfinak nehezebb ajándékot venni.
 • 265
  Férfi vagyok, szerintem nőnek nehezebb ajándékot venni.
 • 179
  Férfi vagyok, szerintem férfinak nehezebb ajándékot venni.
 • 44
  Nő vagyok, szerintem nőnek nehezebb ajándékot venni.

A cikk szerzője, bizonyos Jeff Galak elvégzett egy kísérletet 200 kísérleti alannyal. A résztvevőknek az volt a feladata, hogy gondoljanak egy ismerősükre, és írjanak össze három jó ajándékötletet az illetőnek. Galak stopperral mérte, hogy kinek mennyi idő alatt jön össze a három ajándékötlet, és az eredményeket összesítette, természetesen az ajándékozó és a megajándékozott neme szerint lebontva.

Ez az egész azért jó, mert ugye akinek könnyű ajándékot venni, azzal kapcsolatban gyorsabban összejön a három ajándékötlet, akinek viszont nehéz, annál hosszabb gondolkodási időre van szüksége a megajándékozónak. Nos, az eredmény az lett, hogy a nőknek nehezebb ajándékot venni, azaz akkor gondolkoznak többet az emberek, ha nőnek próbálnak kitalálni valami meglepetést.

Viszont nagyon nagy a különbség aközött, hogy az ajándékozó férfi-e vagy nő. A hölgyek esetében ugyanis minimális a különbség a megajándékozott neme szerint, egy férfira gondolva átlagosan 39,9 másodperc, egy nőre gondolva átlagosan 44,1 másodperc alatt jön össze a három ötlet.

shutterstock 517377937

A férfiaknál viszont drasztikusan nagy a különbség. Egy férfi egy másik férfinak átlagosan 41,4 másodperc alatt ki tud találni három ajándékot, ez kb. ugyanaz az idő, amire a nőnek szükségük van bárki megajándékozásához. Ami viszont kifejezetten sokáig tart:

ha egy férfi próbál ajándékot kitalálni egy nőnek.

Itt a szintidő 58,8 másodperc lett, azaz majdnem egy perc, ami harmadával több, mint a többi esetben. Az is kiderült a felmérésből, hogy az viszont nem sokat számít, hogy olcsó figyelmességről vagy drágább ajándékról van-e szó.

Az okokat vagy következtetéseket nem firtatja a cikk, de az elég kézenfekvőnek tűnik, hogy ezek szerint a nők könnyebben bele tudják élni magukat, hogy mire vágyik egy férfi, mint fordítva. Másik oldalról: a nők könnyebben kiigazodnak a tipikusan férfias, ajándékba adható dolgok (nyakkendő, alkohol, baseball-sapka?) között, mint ahogy a férfiak kiigazodnak a tipikusan nőies, ajándékba adható dolgok között (kozmetikumok, ruhák, virág?).

De ez már csak találgatás természetesen.