Szinte mindenkivel előfordult már, hogy szakított valakivel, vagy a másik vetett véget a kapcsolatnak. De ha még nem is éltünk át szakítást, mások elmondásából tudjuk, hogy egy szar dolog. Ha direktbe mondják a szemünkbe, hogy vége, akkor az a baj, ha elmismásolják a dolgot, akkor meg az nem jó. Szóval igazán szépen és jól szakítani szinte lehetetlen, de a kutatók mégis megvizsgálták, hogy ha már erre kerül sor egy kapcsolatban, akkor mi a legmegfelelőbb módja. Az eredményt pedig egy tanulmányban publikálták.

A Brighami Egyetem és az Alabamai Egyetem tudósai 145 embernél tesztelték le, hogyan reagálnak a hírre, úgy hogy azt különböző módokon tálalták nekik. Azt elég hamar megfigyelték, hogy sokkal jobban fogadják, ha a szakítás tényét tisztán és direkt megmondják nekik, mintha valami szépelgő nagy monológból kell kibogozniuk az információt.

Ám ez sem azt jelenti, hogy a teljesen direkt bejelentésre reagáltak a legjobban. Mint kiderült, akkor a legkönnyebb elfogadni a rossz hírt, ha azért van hozzá valamiféle bevezető, amiből tudni lehet, hogy most valami kellemetlen következik. Erre pedig elég egyetlen mondat, a:

beszélnünk kell.

Miután ugyanis ez elhangzik, az akivel szakítanak kap egy rövid időt arra, hogy felkészüljön és már előre elfogadja azt, ami jön.

Persze, ha te szakítasz, akkor számodra és a te fejedben kedvesebb mód az, ha nem azonnal érzékelteted a másikkal, hogy mire készülsz, ám a felmérés egyértelműen rámutatott arra, hogy az aki a rossz hírt kapja sokkal hálásabb, ha egyenes vagy vele

– mondja a kutatás vezetője.

Szóval, ha már elkerülhetetlennek érzi, hogy szakítson a párjával, akkor legalább próbálja meg minél jobban csinálni. Aztán, ahogy majd ő reagál rá, abból elég sokmindent leszűrhet arról, milyen is volt valójában a kapcsolatuk.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Hoppá! Tényleg létezik helyes módja a szakításnak

Végre a tudósok is megvizsgálták a kérdést, és konszenzusra jutottak abban, hogyan is kell véget vetni egy kapcsolatnak.

8 · Nov 03, 2017 08:45am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments