Lakodalmat tartani mindig is költséges dolog volt, sokak szerint nem is éri meg annyi pénzt egy nap alatt elpazarolni, mások viszont úgy látják, hogy életük nagy napját örökre emlékezetessé tenni bármit megér. A People magazin a Minted nevű esküvőszervező cég felmérésének eredményeit közreadva arról ír, hogy egy átlagos amerikai esküvő költsége 42 000 dollár, ami 12,5 millió forint. Pontosabban: ez nem az az összeg, amennyit ténylegesen a lagzira szoktak költeni az USA lakói, hanem az, amennyibe az átlagamerikai által ideálisnak tartott ünnepség kerül. A felméréshez 2000 embert kérdeztek meg, akik 18 és 55 év közöttiek voltak.

Mindenesetre Magyarországon a nettó havi átlagkereset jelenleg valahol 250 ezer forint körül mozog (ezt írja a Portfolio), és ez azt jelenti, hogy az átlagamerikai ideális esküvőjének megvalósításához egy magyarnak 50 hónapig, azaz valamivel több, mint 4 évig kell(ene) dolgoznia úgy, hogy a teljes fizetését a lagzijára szánja, nem költ se ételre, se lakásra, se semmire egyáltalán.

Íme az ideális esküvő néhány kelléke az amerikaiak szerint:

  • korlátlan italfogyasztás;
  • virágdekoráció, elsősorban rózsák (a második legnépszerűbb virágtípus a tulipán és még a liliom fért fel a dobogóra);
  • beszédek, amelyek 10 percnél azonban nem nyúlnak hosszabbra;
  • élő zenekar a lakodalomban; és
  • kb. 92 fős násznép. Igen, az jött ki, hogy az ideális vendégszám a 92.

Bár a fekete hagyományosan nem éppen az esküvők színe, a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy az ünnepléshez választott színek között a fekete számára domináns szerepet játszana. Ami nagyon nem mindegy a felmérés szerint a lakodalomban: a helyszín. Ezzel kapcsolatosan kb. 40% nem hajlandó kompromisszumra, 39% számára pedig az esküvői torta jelent prioritást.