A barátság extrákkal típusú viszonyt az azonos című, Mila Kunis és Justin Timberlake főszereplésével készült 2011-es, valamint az Ashton Kutcher és Natalie Portman nevével fémjelzett, ugyan ebben az évben készült Csak szexre kellesz című film tette népszerűvé. Bár azt gondolnánk, hogy a közösen töltött idővel társuló szexuális együttlétek miatt egy idő után nehéz a másiktól érzelmileg távol maradni, egy új kutatás szerint lehetséges.

Az Archives of Sexual Behavior szaklapban megjelent tanulmány 109 egyetemista részvételével készült: a diákoknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy állítanak-e fel szabályokat a „barátság extrákkal” típusú viszonyaikban.

Mint kiderült, a válaszadók nyolcvan százaléka nyíltan kommunikál ezekről partnerével.

Bár a megkérdezettek által a viszonyban hozott szabályok mind egyéniek és ezért egymástól eltérőek voltak, a kutatóknak mégis sikerült megfogalmazniuk közülük hat általános pontot, amelyeket követve elkerülhetjük az esetleges nézeteltéréseket és a partner megsértését.

1. Legyünk őszinték

A nyílt és őszinte kommunikáció az alkalmi kapcsolatok legfontosabb szabálya. Már a viszony legelejétől játsszunk nyílt lapokkal az elvárásainkat illetően és mondjuk el partnerünknek, hogy nem táplálunk iránta romantikus érzelmeket. Ezzel elkerülhető, hogy bármelyikünk is többet képzeljen a kapcsolatba.

2. Tartózkodjunk a heves érzelemnyilvánítástól

Ha érzelmeink támadnának a másik iránt, próbáljuk meg a helyén kezelni azokat. Ne féltékenykedjünk a másikra, ne legyenek a megbeszéltektől eltérő elvárásaink. Kerüljük a becézgetést, egy esetleges közös jövő tervezgetését. Ezek elkerülésével vissza tudunk rázódni a felállított keretek közé. Ha mégse menne, legyünk őszinték a másikkal, és szükség esetén bontsuk fel a kapcsolatot. 

3. Másokkal is létesíthetünk szexuális kapcsolatot

A vizsgálatban részt vevők egy része szerint az extrákkal fűszerezett barátság mellett másokkal is létesíthetnek szexuális kapcsolatot. Ennek a típusú viszonynak valójában ez is a hagyományos felfogása, miszerint a kapcsolat alkalmi, így bárkivel lefeküdhetünk, akivel csak akarunk – következmények nélkül.

via GIPHY

4. A szexben is állítsunk fel szabályokat

Mint minden mással kapcsolatban, a szex terén is egyénenként változnak a preferenciák, amelyeket szintén a kapcsolat legelején le kell fektetni. A kutatásban szereplők közül egyesek arról számoltak be, hogy csak iszogatás után kap zöld utat a testiség, az egyik fél azonnal lelép az együttlét után, valamint hogy egy nap nem szabad egynél több személlyel lefeküdni. Mások megegyezése szerint csak orálisan elégíthették ki egymást a felek, míg voltak, akik az óvszer használatát és az aktus utáni összebújást tiltották.

5. Beszéljünk a kapcsolat jellegéről

Az első, azaz az őszinteség szabályához hozzátartozik, hogy ne csak a barátság extrákkal típusú viszonnyal kapcsolatos elvárásainkat, de azt is tisztázzuk a partnerrel, ha a szexen kívül randevúzni is akarunk másokkal, vagy ha már elkezdtük egy kapcsolat kialakítását. Minden esetben emeljük ki, a köztünk lévő viszont csak alkalmi jellegű. A megkérdezettek többsége mindenképpen meg akart bizonyosodni arról, hogy hosszú távon egyeznek a szándékaik a partnerrel.

+1: Barátság extrákkal monogám módon

Míg a megkérdezettek egy része a barátság extrákkal típusú viszony hagyományos formáját részesítették előnyben, tehát azt, hogy másokkal is szexelhetnek, addig néhányan ezt a fajta együttlétet is a monogámia szabályai szerint kezelték. Habár romantikusan nem köteleződtek el egymás iránt, szexuális kapcsolatot nem létesíthettek másokkal. Hogy ez a megegyezés a szexuális úton terjedő fertőzések, vagy épp a féltékenykedés megelőzését szolgálja-e, az a kutatók számára sem világos.

(Coloré)