Sokan tapasztalhattuk már, hogy testünk a legkülönfélébb módokon tud viselkedni az intim együttlétek során. Nemcsak fizikailag, de hormonálisan is pillanatok alatt zajlik le temérdek változás bennünk szex közben. Mutatjuk, pontosan melyek ezek a folyamatok.

Megugrik a libidó

Együttlét előtt, illetve közben fokozódik a test adrenalin-, ösztrogén-, progeszteron- és tesztoszteronszintje. Emellett a szervezetben oxitocin szabadul fel, amely erősíti a partnerek közötti kötődést.

Gyorsul a szívverés

Szexuális aktivitás során a szívünk nagyobb mennyiségű vért kezd pumpálni a nemi szervekbe, emiatt felgyorsul a szívverés. Ennek folytán megnő a test energiafelhasználása, így pluszkalóriákat égetünk el. Természetesen a szex a közhiedelemmel ellentétben nem ér fel egy edzéssel, de minimális kardiónak megteszi.

Kitágulnak az erek

A szív megnövekedett teljesítménye miatt az ereink is tágulnak, hogy megkönnyítsék a vér áramlását. A férfiaknál a vérbőség okozza az erekciót, míg a nők esetében a hüvelyi nedvesedést, illetve a kis- és nagyajkak megduzzadását – írja a HáziPatika.com.

via GIPHY

Kipirul a bőr

A vérerek kitágulása révén az apróbb ereinkbe is több vér jut, ez okozza a bőrünk kipirosodását és felmelegedését, illetve többek között – intenzitástól függően – az izzadást szex közben.

Megfeszülnek az izmok

Különösen csípőtájékon, a has környékén és a lábakban érezhetjük izmaink megfeszülését az intim együttlétek során. A test valójában így készül fel az orgazmusra, amely után az izmok ismét ellazulnak.

Megduzzadnak a mellek

A vér a mellekbe is nagyobb mértékben áramlik, emiatt átmenetileg megduzzadnak és érzékenyebbek lesznek, valamint a mellbimbók is megmerevedhetnek – ez utóbbi a férfiakra is vonatkozik.