shutterstock 781591969

Ön milyen típusú párkapcsolatban él? Tudja meg és derítse ki, hogy meddig lesznek együtt

2022.08.13. 18:56

Harmóniában élnek vagy alkalomadtán tányérok repülnek? A szenvedély élteti a kapcsolatukat vagy barátság? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott válaszok alapján négy kategóriába sorolták be a párokat amerikai kutatók, majd kiderítették, hogy melyik típusú kapcsolat mennyi ideig életképes.

Az Illinois-i Egyetem kutatói kilenc hónapon keresztül követtek nyomon mintegy 400, a 20-as éveik közepén járó párt. Ennek során megfigyelték az interakcióikra jellemző különbségeket, majd a beérkező információkat összegezve különböző kategóriákba sorolták őket és levonták a következtetéseket – írja a TWN.

A közel-távol pár

Az ilyen típusú párkapcsolatokat az érzelmek állandó hullámzása jellemzi. Míg kapcsolatuk elején a felek szinte minden percüket együtt töltik, a későbbiek során vagy nagyon vonzódnak egymáshoz vagy látni sem akarják a másikat. Brian Ogolsky, az Illinois-i Egyetem munkatársa szerint „gyakran a negatív tapasztalataik, vagy a kapcsolatukra vonatkozó értékeléseik alapján hozzák meg döntéseiket".

A gyűlölet-szerelem pár

Szenvedélyes érzelmekből nincs hiány, ugyanakkor pont a túlhevítettség miatt a szerelem esetenként gyűlöletbe csap át. Az ilyen párosok tagjai egymással, de egymás nélkül is képtelenek élni. Főként az ő kapcsolatukra jellemzőek a repkedő tányérok és hangos veszekedések. A viták gyakran torkollnak békülő szexbe, az állandó veszekedések ugyanakkor a tanulmány szerint kifejezetten negatívan hatnak a párkapcsolatukra hosszútávon.

via GIPHY

A társadalmilag összekötött pár

Az ilyen típusú párokra jellemző, hogy egy környezetből érkeznek. Közös baráti körrel rendelkeznek, amely előtt párkapcsolati kérdéseiket is nyíltan kezelik. Bár meglepő lehet, ez jót tesz a szerelmüknek is.

„Azok az emberek, akiknek vannak közös barátaik, közelebb érzik magukat egymáshoz és párként is jobban kötődnek egymáshoz” – állítja Brian Ogolsky.

A páros pár

Ezek a párok partnerként hozzák meg döntéseiket. Tagjai tisztelik egymást és figyelembe veszik a másik prioritásait. Értékrendjükben teljes elsőbbséget élvez a kapcsolatuk. A kutató megfogalmazása szerint „nagyon törődnek egymással, bíznak egymásban és elkötelezettek".

És hogy a négy típus közül melyik párnak van a legnagyobb esélye egy kiegyensúlyozott, hosszútávú kapcsolatra?

A páros párnak.

A szakítás veszélyének azok vannak a leginkább kitéve, akik „gyűlölet-szerelem" kapcsolatban élnek. Esetükben kétszer akkora az esélye a szakításnak, mint a többi kategórián belül. E két pólus között helyezkednek el a „közel-távol" és a „társadalmilag összekötött" párok.