Ha szerelemről beszélünk, a legtöbbeknek egy másik személy iránt táplált intenzív érzelem, a mindent elsöprő szenvedély jut eszébe, és persze az aprócska pillangók a gyomorban. Mélyen átélt kapcsolatnak ugyanakkor nem csak romantikával lehetünk a részesei. A szerelemnek ezer, de legalább három arca van.

Kapcsolatok

Az első és legegyértelműbb természetesen az érzelmekkel fűtött kapcsolatok során tapasztalt mély érzelmek. Ilyen érzéseket ugyanakkor nemcsak a párunk iránt érezhetünk, hiszen lelkiekben szorosan kötődhetünk a családtagjainkhoz, barátainkhoz, sőt akár a háziállatainkhoz is. Ezek a kapcsolatok minden esetben kockázattal járnak, ám hogy félelem nélkül tudjunk szeretni másokat, ahhoz elengedhetetlen önmagunk megismerése, elfogadása és szeretete is.

Belső mélység

Az imént taglaltak után nem meglepő, hogy az önmagunkba vetett bizalom, hit és szeretet a második legmélyebben megélni kívánt érzelem. Ez nem összekeverendő a nárcizmussal, amely személyiségzavar egy igen komoly pszichés betegség. A túlzott énközpontúság, a mértéktelen önzőség kétségkívül káros, ugyanakkor az önszeretet hiánya, saját magunk megvetése éppen ugyanilyen számottevő probléma – írja a Glamour.hu. Hozzáteszi: bármelyik irányba is billen ki a mérleg, egyik sem eredményez reális elvárásokat a kapcsolatainktól. Míg a nárcisztikus ember túlzott elismerést vár és képtelen értékelni a másikat, az önbecsülési és önértékelési problémákkal küzdő személy teljesen aláveti magát partnerének. A kiegyensúlyozott személyes kapcsolatokon túl az öntudatosság, a kudarcokkal való megbírkózás és saját boldogságunk szempontjából is fontos, hogy szeressük és elfogadjuk önmagunkat.

Célok

Önmagunk szeretete nemcsak valós érzelmekkel teli kapcsolatokat, hanem őszinte célokat is eredményez. Célokat, amelyekért szívesen teszünk erőfeszítéseket, mert már azelőtt elköteleződünk mellettük, hogy megtennénk az azokhoz vezető első lépést. Ez az elhivatottság valódi szenvedélyt ébreszthet bennünk, függetlenül attól, mennyi áldozattal járhat a sikerhez vezető út. Álmaink mellett ugyanakkor nehéz kitartani, idővel könnyen elhalványulhatnak. Éppen ezért nyugtalan keresni kell azokat, törekedni arra, hogy jól érezzük magunkat a munkánkban, a tanulmányaink folytatása és egyéb elfoglaltságaink közben. Érdemes azokat a helyzeteket keresnünk, amelyekben kiteljesedhetünk, feloldódhatunk, ezáltal a bőrünkben is jobban érezhetjük magunkat.

(Borítókép: Szívet formáló kéz. Illusztráció: Getty Images)