A sperma is okozhat fulladással, kiütéssel járó súlyos allergiás rohamot. Kezelni nem könnyű, a megoldás lehet az óvszer vagy a sok szex.

"A házasságom alatt a nejem arra panaszkodott, hogy allergiás a spermámra. Részben ez az oka, hogy már nem vagyunk együtt" – írja levelében egy szkeptikus ex az msnbc szextanácsadójának. A férfinak persze gyanús, hogy az asszony csupán a szexet akarta megúszni a kreatív kifogással, de Brian Alexander, a tanácsadó szerint a sztori akár igaz is lehet. Spermaallergia ugyanis létezik, de nem egyezik a szexallergiával.

A tipikus beteg 20-30 év közötti nő, aki épp túl van az első szexuális közösülésén, és az aktus után nem sokkal kiütéseket, égő szemfájdalmat, hasmenést, alhasi fájdalmakat és légzési nehézségeket tapasztal. De az allergiás reakció férfiaknál és olyan nőknél is kialakulhat, akik a terhességet vagy a szülést követő szexmegvonás után először közösülnek újra. Az esetek többségében az allergiát a sperma egyik fehérje-összetevője okozza. Egyelőre még nem sokat tudni a betegség pontos mechanizmusáról, az viszont biztos, hogy súlyos esetben a spermaallergiás nő csak mesterséges megtermékenyítéssel eshet teherbe, úgy, hogy a beavatkozás előtt a férfi spermáját speciális kezelésnek vetik alá. Mivel nagyon ritka betegségről van szó, ezért nehéz diagnosztizálni, és az orvosok gyakran tévesztik össze gombával vagy különböző nemi betegségekkel. Így történt nevét nem vállaló 28 éves interjúalanyunkkal is.

A csalánkiütések napokig viszketnek

"A terhességem alatt jött ki nálam a spermaallergia, ahogyan az ekcéma is, de míg az utóbbi egyértelmű volt, a spermára való érzékenységre azt hittem, hogy gombás fertőzés. Legelőször egy aktus után pár perccel éreztem, hogy valami nem stimmel: mart, égetett, viszketett legbelül. Egyből mentem zuhanyozni, ami nem sokat segített a helyzeten, másnapra pedig csalánkiütések jöttek ki a szeméremajkakon. A kínok egy-két nap múlva megszűntek, de minden egyes együttlét után újra előjöttek, vagy már a szex időtartama alatt, vagy pedig nem sokkal utána."


"Mivel a nőgyógyász a tőlem vett kenetben semmi fertőzésre utaló jelet nem talált, ötlete viszont nem volt, az interneten kutattam az okokat. Igazából akkor esett le, hogy a dugások utáni fulladásaim is minden bizonnyal a spermaallergiának tudhatók be. Elkezdődtek a kísérletek, amik bizonyították a gyanúmat. Ha gumit használtunk, semmi bajom nem volt – feltéve, ha olyan óvszert húzott a párom, amire nem voltam szintén allergiás."

Óvszer vagy partnerváltás

Az allergiás betegek egyébként különböző partnerekre eltérő reakciót mutathatnak, de akkor sem kell elkeseredni, ha valaki nem passzol új partneréhez. Brian Alexander szerint a probléma megoldása egyrészt az óvszer, másrészt a nő folyamatos, kis dózisban történő hozzászoktatása az idegen fehérjéhez. Ilyenkor azonban a hatékonyság növelése érdekében a párnak legalább 48 óránként szexelnie kell.