A Magyar Szabad Csöcsök Pártja a Facebookon április 8-át Nemzetközi Melltartómentes Napnak nyilvánította. Ahány nő pártolja a melltartót, legalább annyian ellenzik, és persze így van ez a celebekkel is. Britney Spearst, Victoria Beckhamet és Lindsay Lohant is látni melltartó nélkül az utcán. Nézze meg a galériát!

A Facebookon a Magyar Szabad Csöcsök Pártja április 8-án, pénteken Nemzetközi Melltartómentes Napot tart – bár utánajárva kiderült, hogy ez a nap nemzetközileg nem egyezményes, de hátha ezután az lesz.

Még mielőtt a feministák felhördülnének, hogy ezt egész biztos a pasik szervezik, elmondjuk, rengeteg nő is csatlakozott a csoporthoz, hisz sokan egyáltalán nem tartják kényelmesnek a melltartó viseletét.

Melltartóval vagy anélkül jobb a mellnek?

A téma kapcsán sem a brit tudósokra, sem szexuálpszichológusokra nincs szükség, a melltartópártiak szerint a melltartó kényelmes a mellnek, praktikus darab és optikai tuningnak sem utolsó – a megfelelően kiválasztott melltartó a kis melleket és a nagyokat is egyaránt jól formázza. A melltartópártiak azt is vallják, hogy a melltartót használva sokkal kevésbé lógnak a mellek, mintha nem viselnék a vitatott fehérneműt.

A melltartónélküliek azonban pont az ellenkezőjét állítják, szerintük ha a mellizmokat mesterségesen állandóan tartja valami, akkor az izmok idővel ellustulnak, apadnak, és jobban fognak lógni a mellek, mint a melltartó nélkül. És persze sokan vannak, akik bár gyűlölik a melltartót, mégis viselik, mert muszájnak érzik.

Az alábbi galériában megnézheti, kik azok a celebnők, akik nem szívesen vesznek fel melltartót, legyen az akár nemzetközi melltartómentes nap vagy hétköznap.

A melltartó története

A ma ismert melltartó elődjét a véletlen szülte, és egy elégedetlen nő: Mary Phelbs Jacob, aki 1914-ben az estélyi ruhájához egyáltalán nem passzoló merev fűző helyett maga köré tekert két zsebkendőből és egy szalagból álló valamit. Találmányát később szabadalmaztatta, és a nők neki köszönhetően megszabadultak a fűzőktől. Az amerikai hadiipar is arra buzdította a nőket, hogy dobják el a fűzőket: kellett az a többezer fém a hadiiparnak. A huszas évekig még a mellek leszorítására használták a melltartókat, ekkor Ida Rosenthal megalkotta az első kosaras melltartót, amit ekkor már méret szerint készítettek el. 1947-ben elkészült a szivacsos melltartó elődje, ami már emelte a mellet. 1950-ben elkészült a kor ismert színésznőinek kedvence, a drótozott melltartó, amit egy mérnök tervezett. 1959-ben a mikroszálas lycra anyag megváltoztatta az addig ismert melltartót, és elasztikus darabok gyártásába fogtak. A hatvanas évek hippimozgalmával elveszítette a melltartó a jelentőségét, sok nő eldobta a melltartóit,a  feministák elégették azokat. Később, a hetvenes években a divatipar is beszállt a melltartó fejlesztésébe, Christian Dior 1971-ben előállt a leghajlékonyabb melltartóval, amit fitneszedzésekhez is ajánlottak. A nyolcvanas évek szűk ruháihoz a legnagyobb divatmárkák melltartókat is terveztek.