Az egyik fehérnemű márka új kollekciójának bemutatóján ismét szembesültünk azzal, hogy a legtöbben nem vagyunk tisztában azzal, mi a számunkra megfelelő méret, a tapasztalatok szerint a nőknek nagyjából a hetven százaléka nem tudja pontosan, mekkora is a melle, pedig igen sok jel utal arra, ha egy melltartó kicsi vagy nagy. Ha hirtelen négy mellünk lesz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy alulbecsültük a méreteinket.

A napokban a Triumph új alakformáló kollekciójának, a Shape Sensationnek a bemutatóján jártunk, ahol szakképzett emberek segítettek abban, hogy kiderüljön, kinek pontosan mi is a mérete, milyen típusú melltartók állnak jól. Akárcsak a nadrág-, a farmervásárlás, egy új melltartó beszerzése is igazi tortúra lehet, és így sem biztos, hogy a pénztártól való távozás után véget ér a szenvedésünk. A márka képviselőinek tapasztalatai szerint a nők körülbelül harminc százaléka van tisztában azzal, hogy pontosan mi a mérete. Soha nem szabad próba nélkül vásárolni melltartót, és érdemes inkább olyan üzletben vásárolni, ahol szakképzett eladók segítenek levenni a méretünket, és a megfelelő fazon kiválasztásában is tudnak tanácsot adni. Egy szakszerű mérés után kiderült, hogy én is a nagy többséghez tartozom, valójában nem jó méretű melltartókat hordok; körméretben túlbecsültem magam, a kosárméretet illetően pedig túl szerény voltam.

Négy mell rossz, két mell jó

Egyébként több olyan jel is van, ami arra utal, hogy nem megfelelő a méret. Erről már korábban is írtunk egy cikket, de mivel az ismétlés a tudás anyja, most a Triumph szakemberei és két modell közreműködésével ismét sorra vettük, hogy mire kell ügyelni. A túl kicsi melltartó okozza az ún. négy mell jelenséget, vagyis a kebel kitüremkedik a kosárból, és olyan, mintha két-két mellünk lenne. Szintén túl kicsi melltartóra utal az, ha bárhol kis hurkák képződnek, mert annyira bevág. Nagy ránk a melltartó, ha nem illeszkedik megfelelően a kebelre, ha a hátsó pánt felcsúszik. Amikor próbálunk, akkor egyébként mindig a legkülső kapcsokat kell használni, mert ha később nyúlik az anyag, szorosabbra tudjuk venni.

A nem megfelelő méretválasztást egyébként nem szabad a pántokkal kompenzálni, nem egészséges, ha túl szorosra húzzuk azokat. Állítólag volt olyan vásárlójuk, akinek a vállán mélyedés alakult ki a túl szorosra húzott pántok miatt. Az alapelv az, hogy egy vagy két ujjunknak a pánt alá kell férnie, ez az egészséges. Mint megtudtuk, az az ideális, ha a csuszkák vagy csatok a könyök és a váll között vannak félúton. Ja, és a melltartó alsó vonala, a merevítő optimális esetben nem érhet hozzá a közvetlenül a mellhez, annak vonala alatt kell futnia.

Minden változik

Persze sok mindentől függ, hogy mi a megfelelő méret számunkra. Mint megtudtuk, a méretvétel – amiről egyébként a mellékelt galériában van pár ismeretterjesztő fotó – csak egy kiinduló pont, és soha nem szabad próba nélkül vásárolni fehérneműt, mivel márkánként, fazononként változhat, hogy mi is a jó. A helyszíni próbán például kiderült, hogy hiába 75C a méretem, az egyik push-up melltartóból a fazonja miatt a D-kosarú volt a megfelelő. Hogy pontosan mennyi a szavatossága egy melltartónak, az állítólag változó, amikor érezzük, hogy már nem tart úgy, ahogy kellene, akkor jobb megszabadulni tőle. Persze akkor is érdemes új melltartót vásárolni, ha a régi még jó, de fogytunk, vagy éppen híztunk pár kilót. Bár alapvetően nem kell sűrűn ellenőrizni a méreteket, súlyváltozáskor nem árt rászánni magunkat erre a lépésre. Azokon a bizonyos napokon egyébként nem érdemes vásárlásra adni a fejünket, ugyanis ilyenkor megduzzad a mell, és lehet, hogy alapesetben nem is kell olyan nagy melltartó.

Nincsenek elkényeztetve a nagymellűek

Többször is beszámoltunk arról, hogy Nagy-Britanniában egyre nagyobb a nők keble, mint kiderült, Magyarországon sincs ez másként. Az érintett márka üzleteiben egyébként a 75-80-as körméretű, és B illetve C kosarú melltartókból fogy a legtöbb, vagyis itthon valószínűleg ez az átlagméret. Sajnos hazánkban sincsenek könnyű helyzetben azok, akiknek ennél nagyobb méretű fehérneműkre van szükségük, de azért vannak olyan üzletek, márkák, akik gondolnak azokra is, akik ilyen szempontból nem tartoznak az átlaghoz. Persze a választék valamivel szűkebb, mint az átlagos méretekkel rendelkezőknek szánt melltartók esetében. A Triumph képviselői elmondták, a nagyobb méretekkel rendelkező hölgyek közül nem vásárol mindenki kellően tudatosan, és néha olyan elvárásaik vannak, amelyeket nem lehet teljesíteni. Sajnos előfordulhat, hogy egy fehérnemű jól néz ki kisebb méretben, de nagyobb társa már nem mutat olyan jól. Az sem biztos egyébként, hogy egy nagy keblű hölgynek pont push-up melltartóra van szüksége. Aki egyébként sumákolni akar a melltartóval, a Triumph megfelelő termékeivel például egy méretet csalhat lefelé, és kettőt felfelé.

Az alap hármas

A Triumph egyik munkatársnőjétől megtudtuk, hogy egy nő fehérneműs fiókjában legalább három melltartónak kell lennie. Legyen egy vékony szivaccsal ellátott, mely sokat nem emel, de a mellbimbót kellően elfedi, emellett jó, ha van egy push-upos  és pántnélküli darab is, igény szerint pedig egy csipkés melltartóval is ki lehet egészíteni a „kollekciónkat”. A szilikonpántos melltartók továbbra is tiltólistásak, de a színes darabokkal azért lehet trükközni. Például lehet, hogy jól néz ki egy fekete csőtoppal egy fukszia színű melltartó, aminek persze szigorúan csak a felső két pántja látszik ki, ha a keresztpánt is látszik, az már kínos. Egyébként az alapszínek terén is a hármas szám köszön vissza, vagyis minden nőnek rendelkeznie kell egy fekete, egy fehér és testszínű fehérneművel.

Így vegyünk méretet az alakformáló fehérneműkhöz:

Body méretek

A helyes body-méret meghatározásához tulajdonképpen négyszer kell méretet vennünk:  1. mell alatti körméret = ez adja meg a body méretét, 2. mellbőség = ez a kosárméret, 3. derékbőség — az arányoknak stimmelni kell, 4. csípőbőség — kb. 25-28 cm-rel kell többnek lennie a derékbőségnél. A mell alatti körméret határozza meg a body méretet, ha a felsőtest és az alsótest arányban van egymással. A törzs hossza a meghatározó, hogy a body passzol-e  vagy sem, nem a testmagasság.

Fűzőnadrág-méretek

A helyes fűzőnadrág méret megállapításhoz kétszer kell méretet venni: a derékbőséget és a csípőbőséget kell megmérni. Nem mindegy a csípőbőség és a derékbőség aránya: a kettő közti különbség általában 25-28 cm szokott lenni. Ha így van, akkor a derékbőség adja a fűzőnadrág méretet. Ha a különbség több mint 28 cm, akkor eggyel nagyobb méretet kell választani. Ha kisebb, mint 25 cm, akkor eggyel kisebbet. Mindig próbáljuk fel a fűzőnadrágot, csak olyat vásároljunk, amelyik sehol nem vág be!

Forrás: Triumph