Csak pár éve tűntek fel a szexiparban azok a lányok, akik főiskola illetve egyetem mellett prostitúcióból élnek. Az albérlet, a tandíj, a megélhetés és az időbeosztás miatt választják a diákmunkánál jóval jobban fizető szexmunkát. A diploma után azonban nem könnyű váltaniuk, egyrészt a pénz nem ugyanaz és a múltra is fény derülhet bármikor. A Velvet utánajárt, mi mindennel kell szembenéznie annak, aki a tanulmányai mellett prostituált.

Albérlet, tandíj és a megélhetés az ok

"Tanulni szerettem volna, de nem vettek fel csak fizetősbe. A szüleim nagy nehézségek árán támogattak, és én szégyelltem elhozni otthonról az utolsó pénzt. Munkát kerestem, és csak erotikus hirdetést találtam, ahol rugalmas volt a munkaidő. Lakáson dolgoztam több lánnyal együtt, így kezdtem. Először másnak felesbe dolgoztam, de összegyűjtöttem a pénzt, kivettem egy lakást. Mivel megtanultam a hirdetés feladást és minden egyebet, már egy éve magamnak dolgozom. Akkor kapcsolom be a munkatelefonomat amikor nekem jó" – mondta a Velvetnek a főiskola mellett szexszel pénzt kereső lány, és hozzátette, tizenkétezer forintot kér egy órára, nyolcezret félórára, amit olyan férfi, aki minimálbérből él, nem tud kifizetni. Az árat aszerint kéri el, hogy mi a reális a piacon, nem a tandíjhoz igazítja.

"Az albérlet az egyik, amiért elkezdik, hiszen albérletet fizetni, megélni, tandíjat fizetni nem könnyű. Jelen pillanatban olyan, aki iskolába jár, nem dolgozik az utcán. Olyan hölggyel már találkoztunk Pest megyében, hogy főiskolát végzett és mégis az utcán dolgozott" – nyilatkozta a Velvetnek Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének vezetője. Hozzátette, a lányok túlnyomó többsége lakásban dolgozik, de az már egyénenként változó, hogy önállóan dolgoznak vagy valakinek. "A legtöbb esetben van annyi esze a lányoknak, hogy rájönnek, miért is kelljen nekik leadni a pénzük egy részét, amikor ha kibérelnek egy lakást ahol életvitelszerűen élnek, ott nyugodtan dolgozhatnak is és sokkal több pénzt megspórolnak."

Pár éve figyelt fel a Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete az iskola mellett dolgozó lányokra

A szexmunkások egyesületétől a Velvet megtudta, csak pár éve figyeltek fel arra tendenciára, hogy főiskolás és egyetemista lányok szexszel keresik meg a kenyérre valót. “Öt éve figyeltünk fel rá, hogy esténként, amikor elmentünk olyan lakásokba, ahol szexmunkások dolgoztak, némelyik hölgy nagyobb kupac könyv mellett ült. Akkor derült ki számunkra, hogy iskolába járnak és mellette pedig ezzel egészítik ki a jövedelmüket" – nyilatkozta Földi Ágnes és azzal folytatta, egyáltalán nem nehéz dolog ma erotikus munkát találni.

A legtöbb hirdetés erotikus munka

A legtöbb olyan újságban, ahol hirdetések is vannak a cikkek mellett, számtalan erotikus munkalehetőséget találni, kevés a 'normális' álláslehetőség, ezen belül kevés számban fordul elő olyan álláslehetőség, amit részmunkaidőben, este vagy éjjel, iskola mellett is végezni lehet. A diákmunkák pedig korántsem fizetnek annyit, hogy albérletre, tandíjra, megélhetésre is fussa. "Aki bizony nem talál másfajta munkát, vagy nem úgy találja meg, hogy részmunkaidőbe tudjon dolgozni, vagy este, éjszaka, és még fizessenek is annyit, amennyi neki elég, akkor elkezd gondolkodni ezen az erotikus munkán" – mondta Földi Ágnes és a Velvet kérdésére, hogy van-e jellemző főiskolai vagy egyetemi szak a szexmunkások körében, elmondta, mindenfélével találkozott már, kivéve a jogi és pénzügyi szakokat.

Akad zeneművészetis is és fiú is a szexmunkások közt

"Jogi diplomával még nem találkoztam, de a Zeneművészeti Főiskolától kezdve tényleg nagyon szerteágazó, ki milyen diplomát szerez." Az egyetem illetve főiskola mellett nem csak lányok dolgoznak az iparban, fiúk is előfordulnak, igaz, jóval kisebb számban. "Egyetlen fiúról hallottunk, a Dunakorzón dolgozott, egyetemre járt és ebből élt.” Aki azonban diploma után vált, számolnia kell a múltjával, és azzal, hogy az internetről nagyon nehéz a szexhirdetéseket törölni.

Az önéletrajzban nehéz betölteni a több évnyi prostitúciót

A diplomás prostituáltak között akad olyan, aki elhelyezkedik, azonban egy-két év után rájön arra, hogy jóval többet keres szexmunkásként, és visszamegy a szakmába. Azonban innen visszatérni a rendes munkahelyre már nagyon nehéz, ugyanis az önéletrajzban ki kell tölteni a több évnyi űrt – azt mégsem írhatja bele senki, hogy a testéből élt évekig. "Találkoztunk olyan hölggyel, akinek tíz évet kellett volna az önéletrajzába betölteni, hát szinte megoldhatatlan. Ha azt mondja, hogy ennyi éven át munkanélküli voltam, nem találtam munkát, nem nagy esélyekkel indul az állásért."

Aki diploma után vált, az ország másik végére vagy külföldre költözik

"Hogy mi lesz jövőre, hogy 120 ezer minimálbérért visszamegyek-e, nos angolból jövőre felsőfokúm lesz és diplomástól elmegyek az országból. Szeretnék a szakmámban dolgozni" – nyilatkozta a szexmunkás, aki szakmabeli lányokat és fiúkat is ismer a főiskoláról.

Bírósági ügy lett egy exprostituált kirúgása

"Két évvel ezelőtt megkeresett bennünket egy hölgy, aki több éve abbahagyta a szexmunkát, elmondta, hogy éveken keresztül szexmunkás volt. Hirdetett az interneten. Lediplomázott, és úgy döntött, hogy más munkát fog magának keresni. Egy banknál helyezkedett el, több mint egy éven keresztül dolgozott, semmi problémája nem volt a munkájával. Egyik nap behívatta a főnöke, elérakta a régi internetes hirdetéseit, és megkérdezte tőle, hogy valóban szexmunkásként dolgozott-e. Mivel a képek alapján nem volt nagyon mit tagadni, elismerte. Pár nap múlva felmondtak neki. Úgy gondolta, hogy nem hagyja annyiban, per lett az esetből. Ez az eset nem az első, ő volt az egyedüli, aki nem hagyta annyiban, és elment a bíróságra. A bíróság a munkáltatónak adott igazat, a hölgy elhagyta a várost, és az ország másik végére költözött. Mindig attól retteg, hogy valaki mikor találja meg, elvégre csak olyan emlékszik vissza rá, aki ismerte a hirdetést" – mondta el az esetet Földi Ágnes a Velvetnek.