18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megárthat a nőknek a berögzült maszturbálás

2011.08.01. 21:51
Az önkielégítés jó, hasznos és természetes, de igenis vannak negatív hatásai is – derült ki az olvasói levelekből és az arra kapott szakemberi reagálásból. A maszturbálás okozta berögzülés például blokkolhatja a párkapcsolatban megélt kielégülést: van, aki csak hason tud elélvezni, mert így szokta meg az orgazmust, és van, aki egy gyerekkori tiltás miatt képtelen egy hangot is kiadni szex közben.

Aki maszturbál, megbolondul és elsorvad a gerince – évszázadokon keresztül éltek ebben a tévhitben az emberek (még a 20. század elején még önfertőzés címszó alatt írtak erről az orvosi lexikonokban), aztán a hetvenes években Magyarországot is elérte a szexuális forradalom, aminek hatására úton-útfélen beszéltek a maszturbálás pozitív hatásáról, és végre teljesen elfogadottá vált az önkielégítés. Mindamellett viszont, hogy a maszturbálás természetes, hasznos és jó dologgá vált, igenis vannak negatív hatásai – derült ki az olvasói levelekből:

Hang nélkül képes csak élvezni a szexet

tk3s 1189927

A 37 éves Kata emlékei szerint körülbelül 5 éves lehetett, amikor először maszturbált, és onnantól kezdve folyamatosan félrevonult a szobájába örömöt okozni magának. „Gyerekfejjel nem igazán tudtam, hogy ez titkolni való dolog, így nem is voltam túl elővigyázatos: anyám egyik alkalommal rajta kapott, és mivel annak idején ez egyáltalán nem volt elfogadott dolog (sőt, még az orvosi könyvben is arról írtak, hogy gerincferdüléssel jár), leszidást kaptam és meg kellett ígérnem, hogy soha többé nem csinálok ilyet. A későbbiekben így már odafigyeltem arra, hogy ne bukjak le, de ez például azzal is járt, hogy vissza kellett fognom a kéj okozta hangokat, lihegéseket. Ennek következményeképp felnőtt koromra képtelen vagyok kiengedni a hangomat a partneremmel az ágyban. A szexet pedig tudom élvezni, mégis, amikor orgazmusom van, akkor sem tudom hallhatóan tudtára hozni a pasimnak, hogy elértem a csúcsot. Mint egy fadarab – így jellemzett legutóbbi kapcsolatom a szakítás után.”

Csak hason tud elélvezni

Veronika 30 éves, általános iskolás korában kezdte a maszturbálást, ahogyan az neki akkor kényelmes volt: hason. „Nem is emlékszem arra, hogy más testhelyzetben csináltam volna valaha, tinédzserként még a pornófilmek nézése alatt is úgy helyezkedtem, hogy ne kelljen hanyatt feküdnöm. Minden bizonnyal ez lehet az oka annak, hogy amióta partnerkapcsolatban élek, csak ebben a pózban tudok kielégülni. Csinálhat velem a barátom bármit, csak úgy vagyok képes elélvezni, ha az aktus végén a pasim a hasamra vág, és úgy dug meg – miközben a kezemmel izgatom magam” – írta.

Az önkielégítés berögzülhet

„A női maszturbáció nem annyira egyértelmű és mindenki számára alapfeltétel a jövőbeni szex érdekében” – magyarázta a Velvetnek Rusz Edit szexuálpszichológus. „A lányok közül nem mindenki maszturbál, mert nincs rá késztetése, és ezt nem lehet rábeszéléssel inspirálni. A férfiak úgy gondolják, ahogy nekik ez természetesen és ösztön által vezérelve megy, így a nők is ezzel a késztetéssel érik meg a felnőtt szex igényt - tehát, ha egy nő nem maszturbál, attól még a szexuális élete jó lehet. Ugyanakkor, ha saját magának okoz örömet, akkor ez berögzülhet, és bármilyen fura, de esetleg blokkolhatja a párjával megélt szexuális kielégülést. Például csiklóhoz vagy különböző testhelyzetekhez rögzülhet. Az sem mindig jó, ha erre "rátanul"a férfi (hogy csikló révén hogyan tudja a nőt kielégíteni), mert akkor esetleg a cél az lesz, hogy kielégítse a nőt, és aztán majd jön a szex többi közös része. Megtörik a harmónia és kicsit feladatorientálttá válhat a szeretkezés”.

%C3%B6nkiel%C3%A9g%C3%ADt2

A szakember hozzátette, hogy a nő a szerelmet, a szexuális vágyat, izgalmi állapotot  és a kielégülést leginkább kedvese karjaiban akarja megélni, és ha ezt valamihez kötnie kell, akkor az élmény nem lesz teljes. „Ha nem spontán módon történik a serdülőkor környékén az önkielégítés, vagy túlságosan ezen az egyetlen módon képes a nő kielégülni, akkor nehéz áttanítani a szex közben megélt orgazmust. Nincs inspiráció, ezen a téren megkapja az örömélményt és akkor nem kell pedáloznia. Pedig ugye a szexben nem a kielégülésre hajtunk, hanem az egész csodálatos szerelmi együttlétre, amelyben minden egyes pillanatnak mozdulatnak megvan a gyönyörteli élménye” – magyarázta a szexológus.