A hetvenes-nyolcvanas években Japánban kezdődött az anime figuráknak beöltözős láz, az évek múlásával a geekeken túlnőtt a jelenség, és a rajzfilmfiguráknak öltözött rajongókból kialakult a cosplay szubkultúra. A mai cosplayesek már nemcsak rajzfilmfiguráknak öltöznek, hanem számítógépes játékok, filmek karaktereinek is előszeretettel maszkírozzák magukat. Mivel pedig a lányok imádnak magukról jelmezes képeket feltölteni a netre, innen már csak egy lépés volt, hogy a pornóipar beszippantsa a műfajt.

A leginkább japán animemániások körében ismert cosplay kifejezés az angol costume playből származik, jelmezes játszadozást takar a fogalom. A cosplay és a szex bár hasonlóan, de mégis más formában kapcsolódik össze, mint mondjuk a nővérkés vagy az orvososdi.

A cosplay pornóban alig látni meztelen nőt

A szó hagyományos értelmében vett cosplayesek főleg anime, illetve képregény-találkozókon láthatók, ők azok, akik tetőtől talpig kedvenc karakterüknek öltöznek. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy a cosplay Japánban honos leginkább, máris kirajzolódik Sailor Moon hús-vér alakja óriási szempillákkal, miniruhában. A cosplayesek közül sokan túllépnek a rajzfilmfigurákon, és filmes illetve népszerű számítógépes játékokban ismert karaktereket is megelevenítenek.

A cosplayes képeken és filmeken szembetűnik, hogy a legnagyobb hangsúly a jelmezen és a külsőn van. Az ilyen pornókban alig-alig látni meztelenül térdelő nőket, minden szereplő végig egy-egy karakternek öltözve tolja a kemény pornót. És hogy mit eszik mindezen a célközönség? A cosplay imádó férfiak állítólag főleg az őszinteséget szeretik ebben a szubkultúrában: a cosplayes lányok egytől egyig igazi fanok, akik ezt a műfajt őszintén szeretik és űzik. Mindez a hetvenes-nyolcvanas években indult útjára.

A hagyományos cosplay csak ártatlan játszadozás

Az 1970-es és 1980-as években kezdtek el a japánok a kedvenc manga és anime figuráiknak beöltözni. Ezek akkoriban teljesen ártatlan játszadozások voltak, az ötlet, hogy ennek pornográf verziója is legyen csak sokkal később jött.

A japán kultúrában évszázadokon csak a magasabb társadalmi osztálybeliek engedhették meg maguknak a szebb, színesebb ruhákat, gondoljunk csak a kimonókra. A XIX. és XX. században azonban a hagyományos ruhadarabok kimentek a divatból, helyettük a nyugati világ farmereit és sportcipőit kezdték el hordani a japánok. Ahogy átalakult a kultúrájuk, úgy kapott egyre nagyobb teret nyugati mintára a szexualitás is.

Erről is az internet tehet

Akkoriban az úgynevezett japán "love hotelekben" egyre több vendég kezdett el jelmezeket bérelni, ám ezek még nem anime vagy filmes karakterek jelmezei voltak, hanem a nyugati kultúra szexuális játékaiban már ismert nővérkés, iskoláslány ruhák, tanári köpenyek. A cosplay akkor még inkább csak a geekek körében hódított. Az 1990-es évek végén azonban szélesedett a kör, felbukkantak az úgynevezett cosplay kávézók, aztán Akihabara városban az image klubok, ahol a prostituáltakat már rajzfilmfiguráknak öltöztették. Egyre többen lettek az erotikus cosplayerek, 2003-ban és 2004-ben a műfaj robbanásszerű növekedése feltehetően az internetnek is köszönhető.

Az erotikus cosplayer előadók hobbiból töltötték fel magukról a képeket a netre, közülük páran természetesen az erotikán túl is merészkedtek, és nem csak bugyit villantottak. Innen persze egyenes út vezetett a cosplay pornóműfaj megszületéséhez. A dolog mára olyannyira kinőtte magát, hogy alig látni dildo nélküli, szexmentes cosplayes képeket. A cosplay gyakorlatilag  beleivódott a japán pornóiparba, még úgy is, hogy a képek nagyja a kemény pornóhoz és meztelen nőkhöz szokott szemnek is csak softcore.