A Muff March nevű december 10-i tüntetésen a feministák arra hívták fel a figyelmet Londonban, hogy szabályozatlan és szükségtelen eljárás az intimplasztika, amiért a pornóipar tehető felelőssé. Amerikában és Angliában évről évre egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez. A tengerentúlon a hüvelyszűkítés, a kisajakplasztika és a szűzhártya rekonstrukció a legnépszerűbbek, az első kettő a legkeresettebb itthon is. Főleg a 20-30-as korosztály az, akik művi úton szépítik vaginájukat.

A Muff March tüntetői szerint a nők szégyellik vaginájukat

Brit aktivisták a női intimplasztika ellen tüntettek december 10-én Londonban. A Muff March aktivisták szerint az intimplasztikáztatás szabályozatlan és szükségtelen, az egész őrület a pornóiparnak köszönhető. "A Muff March a hangsúlyt a pornóra helyezi, de – bár a pornóipar kétségtelenül hatással van arra, milyennek tartjuk testünket –, nem hiszem, hogy a pornó miatt járnának a nők gyantáztatni. Véleményem szerint a mainstream médiának ebben sokkal több szerepe van, de nem vonható felelősségre" – nyilatkozta a Guardiannak Dr. Petra Boynton szexoktató. A Budapesti Plasztikai Intézet nőgyógyásza szerint is van köze a pornóiparnak az intimplasztikai beavatkozások növekedéséhez, véleménye szerint az internetnek hála a női nemi szervek jobban láthatók az interneten.

A Muff March, ami hasonló a júliusi Ribisétához a Guardian szerint, nagyon is valós problémára hívja fel a figyelmet. Egyre több nő veszi igénybe ugyanis az intim testtájéki plasztikáztatását, mint például a hüvelyszűkítést, a labiaplasztikát, a szűzhártya rekonstrukciót vagy az ánuszfehérítést. A női intimplasztika Amerikában és Angliában is felszálló ágban van, az ánuszfehérítés állítólag annyira népszerű, hogy már a Los Angeles-i spa fürdőkben is van ilyen szolgáltatás.

A brit tüntetők szerint a növekvő iparág azt tükrözi, hogy a nők szégyellik a vaginájukat. Ahogy Amerikában vagy Angliában, Magyarországon is egyre több nő szépítteti a vagináját szikével. A Budapest Plasztikai Intézet nőgyógyásza a Velvetnek elmonda, van, amikor telefonban tárolt fényképpel érkeznek a nők az orvosi konzultációra, hogy ilyet szeretnének. Általában önmaguknak nem tetszik az intim testrész, nem a férfiaktól kapnak rossz visszajelzést.

Itthon hüvelyszűkítést és kisajakplasztikát kérnek a legtöbben

"Növekedés érezhető a területén, ez köszönhető az internetnek is. A növekedés nem jelentős mértékű, körülbeül 10-20 százalékos. Nálunk a fő irányvolnal kettős, a legtöbben hüvelyszűkítő műtétet kérnek, főleg olyan nők, akik szültek, mivel ez problémát okozhat akár a vizelettartásban is. A másik legnépszerűbb a kisajak-korrekció. Ezt azok kérik, akiknek nem egyforma, vagy jelentősen megnagyobbodtak a kisajkai, ami zavaró lehet, nyomódik és kellemetlen érzést okoz. Emellett előfordul még a nagyajak-korrekció, ez a korral, szüléssel, fogyással, megereszkedhet. Saját zsírral vagy hyaluronsavval kerekítjük" – nyilatkozta a Velvetnek Dr. Viczián Csaba plasztikai sebész a szegedi Szent Gellért Magánklinikától.

Dr. Viczián Csaba a Velvetnek elmondta, hogy a szűzhártya-képzés nálunk nagyon ritka, ezt főleg vallási okokból kéri valaki. Főleg az arab országokban népszerű, de itthon is előfordul olyan, aki azért plasztikáztat, hogy a házasság előtt szűzhártyája legyen – ismét.

Hozzátette, a hüvelyszűkítő beavatkozás a legdrágább, mivel ez egy altatásos műtét, körülbelül 300.000-400.000 Ft-ba kerül. Ezt a fajta műtétet szülés után kérik a nők, jellemzően a harmincas korosztály. A kisajak-, nagyajakplasztika 150–250.000 Ft körülbelül, ez főleg a 20-30 évesek körében népszerű. Előfordul ugyan, hogy az idősebb, 50-60-as nők is intimplasztikáztatnak, de lényegesen ritkábban. A fiatalabb korosztály fordul a Budapesti Plasztikai Intézethez is kisajakplasztikáért, amíg az idősebb nők szülés után hüvelyplasztikát, főleg szűkítést és gátrekonstrukciót kérnek. A budapesti intézet szintén növekedést tapasztalt e téren, állításuk szerint megduplázódott az intimplasztikai beavatkozások iránti kereslet.

Magyarországon a plasztikai műtétek 80%-át nők kérik, a 20%-át pedig a férfiak. A férfiaknál a farokvastagítás és a kiegyenesítés a legnépszerűbb intim tájéki plasztikai műtét.