Magyarországon egy darab óvszer körülbelül 250-300 Ft-ba kerül, amiért - a minimálbérrel számolva - egy órát kell dolgozni. Franciaországban akár 15 kotont is megkaphat az ember egy órányi munkával, ott egy darab koton 144 Ft-nak megfelelő euró. Számos országban rájöttek arra, hogy az óvszer támogatásával spórolhatnak az egészségügyi ellátáson, itthon az óvszer a nem támogatott készítmények körébe tartozik.

"Egy dugáshoz körülbelül három gumit használtunk el a kapcsolatunk első két-három hónapjában, ami azért költséges. Ráadásul a barátnőm allergiás a spermicidre, ahogy a nők körülbeül negyven százaléka az, így még azt is szem előtt kell tartanom, milyet veszek" – panaszkodott egyik olvasónk arról, hogy mennyire drága is a biztonságos szex. Magyarországon legalább egy órát kell dolgozni egy darab kotonért, a franciák azonban egy órányi munkával több mint tíz kotont is vehetnek.  Itthon ugyanis egy darab gumi körülbelül 280-300 forintba kerül, nagyjából ugyanannyiba, mint a nettó minimálbér órabérre leosztva. Ezzel szemben Franciaországban 8 euró (2400 Ft) a minimál órabér, egy darab óvszer pedig körülbelül 0,48 euró (144 Ft).

Még mielőtt beindulna a kotonturizmus, nem érdemes Bécsbe menni kotonért, ugyanis Ausztriában ugyanannyiba kerül az óvszer darabja (1,6 euró, azaz 309 Ft), mint itthon, bár tény, az osztrákok egy óra munkából (körülbeül 6,25 euró, azaz 1875 Ft) majdnem négy kotont is vehetnek. Levonhatjuk a következtetést, a magyarok inkább dolgozzanak, ne baszkódjanak.

Itthon nem támogatott készítmény az óvszer

Számításaink alapjául a világszerte ismert márkát, a Durexet vettük, ennek háromdarabos csomagja itthon 729 Ft, Franciaországban a 72 darabos csomag 35 euró (10500 Ft), Ausztriában a hatdarabos csomag 10 euró (3000 Ft). Az, hogy ennyire eltérő, hány kotont lehet venni egy órányi munkával, nem csak a fizetéskülönbség és a kiszerelés miatt van. Számos ország egészségügyi ellátása támogatja az óvszert, itthon a gyógyszer-támogatási rendszer azonban elsősorban a diagnosztizált megbetegedések kezelésére szolgáló, valamint a krónikus betegségekben szenvedők részére szükséges gyógyszereket támogatja.

"A fogamzásgátló készítmények  – beleértve az óvszereket is – jelenleg a nem támogatott  készítmények körébe tartoznak, így közfinanszírozásban nem részesülnek (azaz sem az E. Alap, sem a központi költségvetés nem nyújt az árukhoz támogatást). Ennek értelmében a gyógyszergyártók, forgalmazók a készítményük árát szabadon határozhatják meg" – nyilatkozta a Velvetnek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős államtitkársága.

A 14-18 éves fiataloknak nincs fizetésük

Ugyanakkor a NEFMI fontosnak tartja, hogy a fiatalok körében olyan egészségkultúra alakuljon ki, amelyben a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése kiemelt szerepet játszik. "A fiatalkorúak (14-18 éves korosztály) számára már többször felvetődött igényként a támogatási rendszer kialakítása, figyelemmel arra, hogy ez a réteg még önálló jövedelemmel nem rendelkezik. A felvetett probléma azonban elsősorban nem gyógyszertámogatási kérdés" – tudta meg a Velvet az egészségügyért felelős államtitkárságtól.

“Az, hogy a benzinkúton mennyibe kerül az óvszer, horror, nem hiszem, hogy a fiatalok többsége megengedheti magának” – nyilatkozta Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke a Velvetnek. Hozzátette, a szexmunkásoknak szükséges óvszereket sem támogatja az egészségügyi rendszer. "Kaptunk támogatást óvszerre pályázati úton, ezt azok a szexmunkások kapták, akikkel az egyesület kapcsolatban van" – mondta Földi Ágnes.

A hazai óvszerforgalmazó cég egyik munkatársától a Velvet megtudta, a gyárak többsége Thaiföldön és Malajziában van, ott terem az alapanyag, a világ latex anyagainak 80%-a ebből a régióból származik, és innen szállítják ugyanazt a gumit Magyarországra, Franciaországba, Ausztriába és nagyjából mindenhova. Nem csak az alacsony előállítási költségek miatt gyártják az óvszert keleten, hanem a biztonsági előírások, követelmények miatt is. A névtelenségét kérő forrás elmondása szerint ebben a régióban egyszerűbb egy gyárat és a gyártást engedélyeztetni, a minőségügyi előírások viszont ugyanolyan szigorúak, mint máshol.