Ha évente számolható a szex, és a partnerek már szinte testvérként élnek együtt, érdemes átgondolni, mi az oka. A szexológus szerint nem biztos megoldás a szvingerezés, sem a házivideózás vagy közös pornónézés, le kell ülni, és meg kell beszélni a problémákat.

Az, hogy el-elmaradozik a szex a kapcsolatban, még nem jelenti a kapcsolat végét. Azonban ha évente számolható a szex, foglalkozni kell a problémával. Erre nem megoldás a szakember szerint a swinger klub vagy a házivideózás, a mögöttes okokat kell keresni.

A szvingerezés és a házivideózás nem biztos megoldás

Hogy hogyan lehet megtartani az érdeklődést egy 10-15 éves házasságban, egész más kérdés, mint amikor fiatalokról és fiatal kapcsolatról van szó. Bede Zsuzsanna szexuálterapeuta szerint érdemes elgondolkodni, ha már fél év alatt unalmassá válik a szex. "Ha fiatal kapcsolatban unalmas lesz a szex, el kell gondolkozni, hogy passzolnak-e egymáshoz. Ha tényleg jó együtt, akkor miért nem élvezik egymást." A szakember szerint a szvingerezés nem megoldás.

"A párcsere rosszul is elsülhet, én ahányszor erről hallottam a páciensektől, mindig az a férfi járt rosszul, aki elvitte a partnerét szvingerezni. Az ilyen estéken ugyanis kiderülhet, hogy a nőnek nem a szexszel van baja, hanem a férje, partnere személyével. Előfordulhat, hogy a nő a másik férfivel nagyon is jól érzi magát." A szvingerezéssel járt már így pórul egy férfi, aki 10 éve élt együtt a feleségével. A nőnek nem, vagy alig-alig volt orgazmusa a férjével. Az első párcserés éjszakán a férj, aki kitalálta a szvingerezést, végighallgathatta felesége legnagyobb orgazmusát. A szexológus azt is elmondta, hogy a házivideózás, vibrátor bevonása, közös pornónézés, illetve az egyéb szerepjátékok nem oldják meg az elhidegülést. "Ezek személytelenül szoktak zajlani, nincs a pornóval semmi gond, amíg mindkettejüknek meghozza a hangulatot, és ha foglalkoznak egymással természetesen" – tette hozzá a szakember. Hetek, hónapok után csak kibukik a dolog, és előbb-utóbb foglalkozni kell azzal, hogy miért nincs szex.

Önmagunk teszteléséhez még nem kell szakember

A szexológus teszthelyzeteket tanácsol, az sok meglévő vagy már elmúlt  érzelmet felfedhet. Tesztelni kell, hogy hiányzik-e a másik, szívesen van-e a másikkal, jó-e odabújni, megérinteni, ezek az úgynevezett teszthelyzetek. Ezután le kell ülni, és beszélni kell az érzelmekről, fontos tisztázni azokat a változásért. "Általában a kapcsolatok kezdetén a legintenzívebb a szexuális élet, és ha 3-4 hónap vagy félév után már alig bújnak össze, de addig szuperül működött, át kell gondolni, mi lehet az ok" – mondta a szexológus. Tapasztalata szerint az is előfordulhat, hogy a férfi motivációja, szexuális késztetése az újdonság, megszerezni a másikat. Ahogy az ismertség egyre erősebb, egyre jobban megismerik egymást, az érzelmek már nem annyira erősek. Ilyenkor nehéz fenntartani az érdeklődést. Ez az eset egész más, mint amikor több éven át tartó házasságról, kapcsolatról van szó.

ISD szindróma, és a mögöttes okok

Dédszüleink annyit szexeltek, ahány gyerekük volt, ma azonban fontos, mondhatni idea, hogy mindent egy embertől kapjunk meg. Az évek óta tartó kapcsolatokban gyakori probléma, hogy csökken a libidó, az együttlétek száma csökken. A munka, a stresszhelyzet, egy haláleset is okozhatja ezt, és ha nem tartós a helyzet, akkor ez normális. Azonban ha a partnerek testvérként élnek egymás mellett, ha évente számolható a szex, ha ünnepnapokon van csak, vagy ha egy bizonyos pózban, egy bizonyos formában működik csak, szakember segítsége kell. Abban az esetben, ha ez mindig is így volt, azaz egyik fél sem igényelt többet évi két-három szexnél, természetesen nem szükséges tanácsadóhoz fordulni, ott nem lehet beszélni drasztikus változásról.

A Velvetnek a szexológus elmondta, az, hogy majd megoldódik magától a probléma, hogy majd egyszercsak egyik napról a másikra már nem testvérként néznek egymásra a partnerek, sosem fog megtörténni. Azt kell megkeresni, miért idegenedtek el egymástól, ennek oka lehet harag, düh, vagy akár a pornófüggőség is. "Az önkielégítéssel könnyen, gyorsabban hozzá lehet jutni a gyönyörhöz, mint párban, mert nem olyan macerás."

Azok, akik semmilyen helyzetben nem éreznek egymás iránt vágyat, nyaraláskor sem, a fantáziájukban sem szerepel a szex, és idegesek lesznek attól, ha a másik megérinti őket, az úgynevezett ISD (Inhibited Sexual Desire – szex iránti vágy teljes elvesztése) szindrómában szenvednek. Ezt okozhatja mély érzelmi konfliktus, a hormonháztartás megváltozása, pszichés gond és akár depresszió is.

Az ISD, és okai

"Az ISD szindróma fogalmát Helen Singer Kaplan szexterápiával is foglalkozó ameriakai pszichiáternő vezette be. Egyszerűen fogalmazva a szex iránti érdeklődés elvesztését jelenti. Ha néha nem hiányzik a szex, az még önmagában nem biztos, hogy ISD. A szituitív/alkalmi ISD igen gyakori, ez esetben a vágycsökkenés csak bizonyos helyzetekben következik be, például harag vagy egyet nem értésből eredő megoldatlan konfliktusok miatt. Súlyosabb esetben intrapszichés ok állhat a háttérben, ilyen például az, ha valaki felszínes kapcsolatokban élvezi a szexet, de komoly kapcsolatban már alig-alig, mert problémája van az intimitással." (Forrás: Szexhelp.hu)