Az elfenekelés a szabályok betartásával élvezetes is lehet, a legfontosabb alapszabály az, hogy ezt a játékot mindkét fél egyformán akarja.

"Néha bejön egy-egy fenékütés, vagy hogy hívják ezt, de volt szadista szeretőm is régen. Most megint találkoztam vele, és hát nem jött már be, hogy ki akarja húzni az összes hajamat. Nem voltunk durvák ám, semmi eszköz nem játszott" – írta meg a Velvetnek a 34 éves Judit. A Velvet egyáltalán nem reprezentatív, rövid felméréséről kiderült, hogy tíz nőből körülbelül hét nő szereti, ha szex közben a seggére csapnak egyet-egyet. A módszeres ütlegeléstől, behatolás, és más testrészek izgatása nélkül már inkább idegenkednek a megkérdezett nők. Azonban a büntetés-jutalmazás játékokra sokan nyitottak.

Szereti a fenekelést?

A fenekelés témájának aktualitását egyrészt a BDSM szexuális viselkedés egyre népszerűbbé válása adja, másrészt pedig a Veszélyes vágy című film, amiben Keira Knightley hisztériáját többek közt fenekeléssel gyógyítja Freud. A biztonsági szabályok betartásával a mazochista játékok – amikhez egyáltalán nem kell sem mazonak sem szadonak lenni – mint az elfenekelés is, élvezetes lehet: a szex hevességét, a férfi erejét bizonyítja. A fenekelés okozta fájdalom nem hasonlítható, és nem is azonos a mazochista kínzás közbeni fájdalomhoz, a szadista játékok jóval összetettebb, mélyebb lelki folyamatokhoz köthetők: Sade márki a kínzásokkal a személyiség teljes lerombálásának művészetét írta meg.

A vesét ne verjük le - ez is a fenekelés egyik alapelve

1. A fenekelés élvezetes lehet mindkét félnek, ha az alábbi hat szempontot  figyelembe veszik. A legfontosabb elv, ami mindenfajta szexuális együttlét alapja a fenekelésnél kiemelten fontos: mindkét fél egyformán akarja ezt.

2. A fenék elsődleges erogén zóna, ellentétben például a mellekkel vagy a nyak hátsó részével. A hátsó fertály szexuális izgatása egyáltalán nem olyan nehéz, a bőr felületén ugyanis számos idegvégződés van, ami gerjesztheti az embert.

3. A vesét nem verjük le, ezt fontos kiemelni. Például az egyetlen valaha volt, budapesti, heteroszexuálisoknak szánt szadomazo klubban ez megtörtént. A pár évvel ezelőtt nyílt belvárosi helyen (ami hamar be is zárt) kezdő dominák lakkszerkóban ütötték áldozataikat pusztán a show kedvéért. Azonban anatómiai tudás nélkül tették mindezt, és némely férfi vesére kapta az ostorcsapásokat. Ez eléggé fáj, és kicsit sem izgató. A fenekelés a segg alsó részén történjen, pontosan a farizom alsó részén, ez talán a legfontosabb alapelv. Az altáji, medence izmok (musculus levator ani) közt számos izomnak van szerepe a záróizmokkal vagy a hüvely körüli izmokkal, ezt jó tudni a stimuláláshoz.

4. A térdhez tett párna, vagy bármi más, ami megemeli a csípőt egyrészt könnyebben elérhetővé teszi az egész területet, másrészt a fenekelés közbeni fészkelődéstől a nő csiklója is dörzsölődhet, ha.

5. A nőnek, a szubmisszív félnek fel kell készülnie lelkileg a fenekeléshez, így fontos, hogy ne váratlanul érje az ütés, csak úgy a semmiből. Sok nő számára fontos, hogy vagy valamiféle büntetés-jutalmazás játék része legyen (például az esti buliba bugyi nélkül megy el a nő, holott tudja, hogy ezt nem szabad megtennie, mert ezért fenekelés jár) az ütés, vagy a szex közbeni, nagyon felfokozott vágyat egészítse ki. A partnernek való teljes átadás, az én, egó feladása a szubmisszív fél válaszreakciója a fenekelésre.

6. Az apró paskolástól a keményebb ütésekig szabad haladni, az első alkalmakkor mindenképp. Ahogy a parnerek megismerik egymás testének határait, az ütés mértéke, erőssége, ideje aszerint változik. Nem lehet elégszer kiemelni, hogy csak úgy szabad játszani, ha ezt mindkét fél egyformán akarja.