18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexeljenek bátran, az önmegtartóztatás felesleges

2012.05.19. 19:48
Lehet bármilyen ürügyet találni, a legtöbb esetben pszichikai eredetű okok vezetnek vissza arra, ha valaki felnőtt fejjel vág bele a szexuális önmegtartóztatásba. Egyik olvasónk két éve keresi az igazit, de korábban sem volt orgazmusa a partnerével, ezért nem fekszik le senkivel, míg egy másik Somához hasonlóan jó önismereti tréningnek tartja a dolgot. A szexológus meg nem érti, mi a fenének kell ezt csinálni, ráadásul tévhit, hogy a szex olyan, mint a biciklizés.

Vallási, filozófiai, illetve pszichikai okok állhatnak az olyan szexuális önmegtartóztatás hátterében, amit érett, felnőtt fejjel vállalnak be az emberek. Olvasói levelekből kiderül, hogy az absztinenciát sok mindenre rá lehet fogni, ám a szakember szerint nem érdemes ürügyeket találni, szexelni kell.

Negatív tapasztalat miatt nem szexel

Gabriella huszonöt éves, egyetemista, korábban modellkedéssel is foglalkozott: "Igazából soha nem is voltam annyira odáig a szexért. Vagyis jólesett, ha kedvesek voltak velem, simogattak az ágyban, de azt a mindent elsöprő vágyat, amiket mindenféle könyvekben olvastam, vagy barátnőim meséltek róla, én nem éltem át" - magyarázta a Velvetnek. "Ahogyan az orgazmust sem, legalábbis partnerrel nem. Ha maszturbálásról volt szó, akkor minden gond nélkül sikerült magam megcsinálnom. Egy idő után unalmassá vált az egész, hogy senki nem tud olyan hatással lenni rám, hogy szinte könyörögjek az élvezetért, úgyhogy jó ideje szüneteltetem a párkapcsolatot is és a szexet is: lassan két éve. A szexhiánynak semmiféle negatív hatását nem tapasztaltam ez idő alatt, sőt. Sokkal nyugodtabb vagyok, bár pont a szexre mondják azt, hogy nyugtató hatású. Nem stresszelek rá az együttlétekre, mint korábban. Nagyjából tudom, mi lehet az oka annak, hogy nem élvezem a szexet: nem igazán voltam még szerelmes. Az elmúlt két évben sem, így feleslegesnek éreztem belemenni bármibe is. Ha majd jön az igazi, addig pedig marad a szexmentes élet."

tk3s 13230063

Nem aszexualitás, saját döntés

"Önmagában a szexszel semmi problémám nincs, nekem azzal van problémám, ha olyannal kellene csinálnom, aki nem a partnerem" - írta a huszonnyolc éves Annamari, aki egy ügyvédi irodában dolgozik titkárnőként. "És mivel másfél éve nincs időm pasizni, így nem is szexelek. Ez nem aszexualitás, saját döntés. Az élvezet hiányzik, néha a falat kapartam, miközben az ismerőseim folyamatosan arra ösztökélnek, hogy kapjak el egy-egy fiút egy-egy menetre, nekem nem érné meg a dolog. Egyébként az első pár hónapban volt nagyon nehéz csak, amikor gyakran összeszorított combokkal ültem a munkahelyemen is, annyira kész voltam, de idővel ez is elmúlt, gondolom, a szervezet egy idő után megbékél azzal, hogy nem jut orgazmushoz. Nagyon jó önismereti tréning megtanulni, hogy ne a puncid irányítson, hanem az agyad."

Soma szerint az önmegtartóztatás

Szinte ugyanezekkel a szavakkal élt korábban Soma, vagyis Spitzer Gyöngyi, aki szintén önként és dalolva választotta a szexmentes életet, mint egyfajta tréninget: "Felnőtt korban már nagyon izgalmas az, amikor nemcsak a vágyaid irányítanak téged, hanem te is meg tudod fogni a zablát. Eddig öt hónap volt a leghosszabb idő, amit szexuális együttlét nélkül töltöttem el. Az lesz sokkal tudatosabb és erősebb, aki képes saját magát uralni" - mondta a Tabu Tv-nek a Megasztár egykori zsűritagja. "Szerintem már te is megtapasztaltad, hogy a punci az a szerv, amelynek minél többet adnak enni, annál éhesebb. Azt gondolom, hogy az embernek az önismerete alapján mindent ki kell próbálnia: a mohóságot, meg a másik oldalt is.”

Minek?

A szexológus szerint az önmegtartóztatás kérdése függ attól, hogy mi az ideológia, ami miatt ezt a helyzetet fölvállalják az emberek. Mindemellett dr. Rusz Edit úgy véli, ha valaki egészséges és normális módon akarja élni a mindennapjait, akkor a szex egy fontos tényező és fontos elem az életben: "Ahogy viccesen szoktam mondani – ez a világ legolcsóbb gyógyszere. Butaság kihagyni, hiszen nagyon rövid az a nyúlfarknyi idő, amit megélünk ahhoz, hogy ezt a boldogságot okozó élményt kitegyük a kispadra.

tk3s colorise 013830 083
Fotó: Colorise / Stroheim

Nőknél pláne nehezebb dolog a visszaszokás, hiszen minél több időt tölt szexmentesen, annál nehezebb lesz újra felvenni a fordulatszámát annak a dolognak, ami a szexualitást jelenti. Egy férfi elvan a marok-párjával, de egy nő, ha maszturbál is, nem tudja megélni/átélni lelkileg az élvezetet úgy, mintha egy férfi partnere lenne. Biztos jó lehet, hogy valaki magasabb tudatállapotot ér el ezáltal, de kérdés: mi a fenének?"