Mivel Magyarországon is egyre hamarabb kezdik el a nemi életet a fiatalok, a szülők tiltással próbálnak fellépni a jelenség ellen. Szakember szerint viszont ez a legnagyobb hiba, amit a felnőttek elkövethetnek: a tizenévesek ugyanis dafke szexelnek, ha otthon nem, akkor különböző helyeken: parkban, iskolai vécében, kocsi hátsó ülésén. A nem megfelelő körülmények viszont súlyos problémákat okozhatnak a későbbi szexuális életükben.

Magyarországon a szexuális élet kezdete 16-17 éves korra tehető átlagosan, és a fiatalok egyre korábban veszítik el a szüzességüket. A gond nemcsak az, hogy a fiatalkorúak többsége még nem elég fejlett a szexhez, hanem, hogy a szülői közreműködés is legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy tiltják gyerekeiket a nemi élettől. A fiatalok ettől függetlenül bárhol, bármikor megoldják a szükségleteiket, ha kell, extrém helyszíneken, az intimitás hiánya viszont a későbbiekben komoly pszichés problémát okozhat.

Titokban, vécében, parkban, buliban

András már huszonhét éves, de középiskolásként neki is gondot jelentett a szex megoldása: „Nyáron elég jól meg lehetett oldani szabadon választott parkban, illetve mindig ott van a sátrazás lehetősége valami tóparton, de télen elég cinkes. Egyetlen kényelmes megoldás létezik, ha sikerül összeszedni egy egyetemista nőt, akinek van albérlete” – magyarázta.

A tizenkilenc éves Annamária így emlékszik vissza az elmúlt évekre: „Szüleim baromira konzervatívak, úgyhogy esélytelen volt, hogy a fiúm nálunk aludjon, ki kellett találni valamit, hogy együtt tudjunk lenni. Annak idején a szüzességemet úgy vesztettem el, hogy a barátommal aznap reggel a körzeti orvosnál kezdtünk, előadtuk, hogy mennyire betegek vagyunk, így meg is volt az igazolás aznapra. Aztán felmentünk hozzájuk (a szülei dolgoztak reggeltől estig), és ott történt meg a dolog. A későbbiekben is ezt alkalmaztuk, bár a tanároknak egy idő után feltűnt, hogy általában egyszerre vagyunk betegek.”

A tizenhat éves Péter is az orvosi igazolásos megoldásának a híve, de egyszer lebuktak, amikor a csajának anyja teljesen véletlenül jóval előbb ért haza a megszokottnál: „Volt balhé rendesen, mert a Vera anyja nem tudta, hogy a lánya már aktívan szexel. Ezek után inkább haverok lakására mentünk fel, de ott annyira nem tudtuk elengedni magunkat, paráztunk rendesen, hogy valaki hazajön.”

A tizenöt éves Veronika szerint a szükség nagy úr, így barátjával mindig megoldják a dolgot: bárhol, bármilyen helyzetben. „Legtöbbször nálunk vagyunk, anyámék késő estig dolgoznak, így suli után egyből hozzánk megyünk és ágyba bújuk. De volt olyan is, hogy a suliban jött ránk a szexelhetnék. Lacinak lyukas órája volt, én meg rosszullétet színleltem és kikéredzkedtem a vécére a tanártól. Ott is simán levágtunk egy menetet, még izgi is volt, hogy bárki bejöhet.”

„Nekünk szinte megoldhatatlan a dolog, apám munkanélküli, egész nap otthon döglik, pasim anyja meg otthonról dolgozik, így az eleve kilőve, hogy valamelyikőnkhöz tudjunk menni” – magyarázta a tizenhét éves Lívia. „Legtöbbször egy-egy házibuli alkalmával szexelünk, de akkor általában mindenki más is, úgyhogy nem ritka, hogy több pár is van egy szobában. Kocsi hátsó ülésén is gyakran csináljuk, vagy amikor nyár van, valamelyik parkban.”

Súlyos következménye lehet a kényszerhelyzeteknek

Dr. Rusz Edit szexológus szerint sokszor az a probléma, hogy a szülők nem engedik megélni a gyereknek az autonómiát. "Legtöbbször a korhoz és a saját érzéseikhez próbálják kötni azt az engedékenységet" – magyarázta a szakember.

"Sajnos a legtöbb gyerek nem beszélget a szülőkkel, és nemcsak szexualitásról nem, hanem érzelmekről, és nem engedik azt a lehetőséget – ha egy kicsit előbb is, mint amit a szülő jónak ítél –, hogy a fiatalok együtt aludjanak olykor. És nem feltétlenül azért, hogy szexeljenek. Gyakran ez dafkeséget is kivált ez a srácokból, hogy ha nincs a szexre lehetőség otthon, akkor megyünk egy sokkal durvább és kellemetlenebb helyszínre. Sajnos ez nem a lelki oldalát erősíti a kapcsolatnak, hanem a dugást. Azért használom ezt a kifejezést, mert a vécében gyorsan letudott numera nem éppen lírai. Egy szülőnek el kellene fogadnia, hogy a szexuális élet megkezdésének nem feltétlenül a kor a kritériuma, hanem a kapcsolat beérettsége, megfelelő harmonikus megélése. Ha ezt engedik, a gyerek sem akar majd többet, mint amit a szülői határvonal megenged".

Dr. Rusz szerint legfőképp a lányoknál okoz ez a későbbiekben pszichés sérülést, hiszen az első együttlétek egyfajta bevezetést jelentenek, és miután nem kapja meg a megfelelő csomagolását a dolgoknak, azt hiszi, erről szól a szex: hogy a pasija egy vécében vagy egy parkban bejut a hüvelybe. Megteszi mindezt a fiú kedvéért, de a későbbiekben fogalma sem lesz arról, hogy mik a saját igényei a férfiakkal szemben. Akár hosszú ideig tartó szexuális problémák is kialakulhatnak: orgazmushiány, libidóhiány, vagy bármilyen más, súlyosabb probléma. "Nem törvényszerű, de benne van a pakliban" – tette hozzá a szexológus.