Az utcai pornóforgatás szabálysértés, azonban a public pornófilmek legnagyobb oldalán azt írják, a filmek teljes mértékben megfelelnek az adott országok jogszabályainak. A pornósok úgy tudják, az elmúlt két évben nem büntettek meg senkit ilyesmiért, film azonban készült.

A Rákóczi úti Roni előtt a korláthoz láncolnak egy meztelen nőt, a járókelők a háttérben sétálgatnak, éjszaka van. Többen megállnak és mobiltelefonnal videózzák a jelenetet, majd mindez napokon belül látható az interneten, a legnagyobb amerikai szadomazo produkciós cég oldalán, pénzért (nagyjából 10 dollárért, 3200 Ft-ért) letölthető az egész film. A Kink.com oldalon a közterületen forgatott videók mindegyike a Public Disgrace site tulajdona. A videókban szereplő pornószínészek és pornószínésznők munkásságát összehasonlítva körvonalazódik, hogy az összes produkció a Kink.com megbízásából készülhet. Az amerikai site feltünteti az oldal alján, hogy "a filmek teljes mértékben megfelelnek az adott országok jogszabályainak. Kiskorúak nem szerepelnek a produkciókban. Minden szexuális tevékenység közös megegyezéssel készült. A filmekben egyetlen modellt sem bántalmaztak."

Szabálysértésnek minősülne, de a büntetéshez tettenértés szükséges

Forgattak már pornófilmet a Hősök terén, a Lánchídnál, a Citadellán és az Operánál: ez utóbbinál egy nő a mellbimbóit kipakolva, latexban, szopóálarcban áll fényes nappal az Andrássyn. Még ez is, az aktus nélkül is kimeríti a jelenleg hatályos jogszabályokat. "Az ilyen típusú szabálysértésekkel kapcsolatos eredményes fellépéshez tettenérés szükséges, amennyiben rendőr, vagy közterület-felügyelő ilyen irányú tevékenység közben tetten éri a szabálysértést elkövetőt, a szabálysértési eljárás megindítható" – adott választ a BRFK a Velvet megkeresésére, hozzátéve, hogy az általános szabálysértési hatóság a fővárosi kormányhivatal. Továbbá, hogy a szabálysértés elévülési ideje e törvény szerint fél év.

"Ha valaki a hivatalos procedúrát választja utcai forgatáshoz, annak területhasználati engedélyt kell kérnie, mint bármelyik más filmforgatásra. Kifizetni érte a pénzt, megegyezni a lakókkal – ha vannak – és mehet a film. Ilyenkor a forgatás idejére a helyszín le van zárva, tehát kóbor kíváncsiskodók nem ténfereghetnek be a forgatás helyszínére. Természetesen ha valaki anál-fimet akar forgatni a Blaha Lujza téren, nem feltétlenül ezt fogja feltüntetni a kérvényen. A mi köreinkhez tartozó filmesekre egyébként az jellemző, hogy tudják, hol a határ. Ha a szereplők ultra bevállalósak is, az operatőr azért jobb esetben józanul gondolkodik. Hiszen a jelenetnek nem az a célja, hogy közbotrányt okozzanak vele. Így ügyelni kell arra, hogy gyerekek semmi esetre se legyenek a környéken" – nyilatkozta Walter Anna, a Club Tutti Fruttitól, és hozzátette, a hazai pornósok sem igazán tudják, miért lett Magyarország a public filmek közkedvelt forgatási helyszíne. "Angliából például kifejezetten azért ide jöttek utcai szexet forgatni, mert arrafelé az a hír járta, hogy kis hazánk az utcai szexforgatások fellegvára. A legismertebb ilyen pornó a Hősök terén készült, ez amerikai gyártású volt. Közkedvelt helyszínek még a Váci utca, Margitsziget, Gellért hegy. Feltehetően azért jöttek ide külföldről, mert a magyar szereplőket sokkal olcsóbban megkapták, töredékébe került egy forgatás, mintha a saját hazájában csinálta volna meg. De ukránoknál, cseheknél, oroszoknál is sok public jelenet készült."

A helyszín biztosítására mindenképp kell fizetni

Az utcák tele vannak térfigyelő kamerákkal, rengeteg a járókelő, így nem lehet órákig szöszölni egy-egy felvételen. A pornósok szerint 4-5 perc vagy még kevesebb idő áll rendelkezésre, és néha még futni is kell, ha a helyzet megkívánja. Előfordult az is, hogy pár ezres helyszíni bírságot kapott az operatőr, de volt, akit lecsuktak egy éjszakára. A legtöbb stáb azonban büntetés nélkül távozik a helyszínről, és még büntetéssel is úgy tűnik, megéri, nem lenne értelme például a MÁV-vagonban szadomazo filmet forgatni, ha nem lenne rá érdeklődés. A Public Disgrace oldala pedig hetente frissül újabb és újabb pornóval.

A public kategóriában is van amatőr és van profi produkció, előbbinél elvileg van mód arra, hogy a kemény szexjeleneteket minél kevesebben lássák, ez a gyakorlatban persze nem valósul meg. A profi produkciókban a statiszták a járókelők. "A profi produkcióknál más a helyzet. Le kell, hogy zárják a helyszínt, máskülönben nem lennének hatékonyak. Persze azt a látszatot akarják kelteni, mintha rengetegen mászkálnának forgatás közben a környéken, így egyszerűen statisztákat vetnek be. Akik persze sikítoznak, kiborulnak. A másik kedvelt elem az, amikor az utcán meztelenkedő csajt a járókelők közül dugja meg valaki. Természetesen ez sem a valóság. Egy utcai amatőr szereplő megdugni talán éppen meg tudná a lányt (talán felállna neki), de biztosan nem úgy, hogy az értékelhető legyen a film szempontjából. Egy amatőr nem ismeri a pózokat, beállásokat. Tehát ami a filmen spontánnak tűnik, az nem az" – mondta Walter Anna.

Az Index korábban megírta, a helyszíneket négyzetméter áron adják az önkormányzatok, a kérelmek elbírálása és az árak is teljesen eltérőek. A helyszínbiztosításokért felelős filmestől úgy tudni az V. kerület a legdrágább, 150 négyzetmétertől 3800 forintos a napi négyzetméterár. A public filmek Budapest látványosságainál készültek. A felnőttfilmesek úgy tudják, az elmúlt két évben nem igazán kaptak el senkit, ez azért is érdekes, mert 2011 nyarán forgatott Budapesten public szadomazo pornót James Deen. Az a pletyka is járja, hogy a helyszín biztosítására mindenképp kell áldoznia stábnak, de hogy kinek is fizetnek pontosan, és ténylegesen hány kérelmet nyújtottak be, mennyit fizettek az illetékes hivatalnak ilyen forgatásra az elmúlt években, homály fedi.

A Public Disgrace fokozatai

Első fokozat: sima utcai villantás, cici és/vagy punci. Mint ahogy 2005-ben Krisztina Ventura a Margit hídon cicit villantott. Második fokozat, ha már szex is történik. Természetesen minél forgalmasabb a helyszín, annál ütősebb a film – a szereplők szempontjából is annál izgalmasabb a forgatás.
A következő fokozat, amikor a szex mellé például pisilés is társul. Walter Anna elmondta, a németeknél a pisi-téma egy időben különösen keresett volt. Nem azért, mert botrányos volt, hanem egyszerűen izgatta őket a látvány, ezért nagy volt a piaca.
És végül a legdurvább fokozat a szado-mazo, ahol humiliation, azaz megalázás is történik. Megbilincselve, megláncolva vagy összekötözve rángatnak végig valakit az utcán, nyilvános helyen közösülnek vele, plusz még le is pisilik. "Christian Christophe-nak is van jónéhány ilyen filmje, például az Opera előtt forgattak durva análos, dildós jelenetet."