Egy nemrég megjelent könyv megpróbálja megfejteni a kérdést, hogy miért olyan fontos szexuális szempontból a mell. Evolúciós, kulturális és érzelmi okok játszanak közre, bár végső megfejtést nem kapunk.

Larry Young és Brian Alexander végre igazán fontos kérdésekre keresték meg a választ. Természetesen nem halálos betegségek gyógymódjáról van szó, hanem arra az időtlen idők óta kínzó kérdésre, hogy a heteroszexuális férfiak miért is szeretik a melleket? A The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction című munkájukban érzelmi, biológiai és kulturális okokat elemeznek – írja a Daily Mail.

A szerzők szerint az egész oka egy hormon, aminek egyszerre köszönhető a baba és az anya közti erős viszony, illetve később a szerelmesek kötődéséről is tehet, de ennél valamivel furcsábbak a részletek. “Az ember az egyetlen emlős, akit szexuális szinten érdekelnek a mellek, ráadásul semmilyen más fajnál nem nőnek meg a keblek pubertáskor körül a terhességtől függetlenül is. A melleket is csak mi izgatjuk előjáték során” – mondta Young.

A szerző azt is hozzátette, hogy a nők is élvezik a melleikkel való törődést, amit egy texasi egyetemen végzett kísérlettel támasztott alá, ahol a 300 vizsgált főnek a 82 százaléka izgalmi állapotba jött a mellbimbója megérintésétől. Bár a férfimagazinok és a Hooters-szerű bárok sikerei azt mutatják, hogy kulturális háttere van a női mellek iránti rajongásnak, a kutatók szerint mégis inkább velünk született képességről van szó: “A játszótéri fiúknak nem kell megtanítani, hogy a női mellek olyan dolgok, amik iránt érdeklődni kell. Mélyen benne van a jellemükben.”

Evolúciós okokról is beszélhetünk, hiszen a női mellek nagyrészt zsírból állnak, ami a férfiak agyában azt jelenti, hogy jó egészségben van. Van ennek egy másik oldala is: egy újszülött már nagyon korán megtanul bizonyos műveleteket az anyja mellével. Ez a stimulálás oxitocint termel az anya szervezetében, aminek egyik hatásaként minden figyelmét a babára fordítja szoptatás közben, ez a kapcsolat lesz számára a legfontosabb a világon, a mellette termelődő dopaminnal pedig az egész folyamatról megszokja, hogy jó érzés.

A végkövetkeztetés végül nem lett túl nagy magyarázat, Young és Alexander szerint a mellek varázsát egy olyan tudattalan evolúciós szálnak köszönhetjük, ami aktiválja az agyunkat arra, hogy összehozzunk egy erős, szerető és gondoskodó köteléket.