A sokat vitatott kaliforniai népszavazási kísérlet Obama újraválasztásának árnyékában úgy néz ki, nagy többséggel átment, és jövőre már csak óvszerben lehet Kaliforniában pornót forgatni. A dolog a globális pornóiparra kihathat, mert a kaliforniaia pornó-völgy diktálja az ipart. Az ellenzők szerint fölösleges pénzkidobásról van szó, és a dolog praktikusan inkább csak azt eredményezi majd, hogy a pornósok elmennek máshova forgatni.

Az LA Weekly folyamatosan frissülő cikke szerint körülbelül 60-40 arányban elfogadták a Measure B nevű népszavazási kezdeményezést, vagyis azt, hogy a kaliforniai pornó-völgyben ezentúl csak óvszerben lehessen a pornókban dugni.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztások alkalmával általában több népszavazási kezdeményezésre is lehet szavazni, idén a marihuána orvosi célú legalizációja, valamint a homoszexuálisok házassága mellett akaliforniai pornó-völgy sorsát alapvetően meghatározó népszavazás volt a sláger.

A kezdeményezés az AIDS Healthcare alapítványtól indult, ami már évek óta szeretné elérni, hogy a betegség visszaszorítása érdekében sokat finomítsanak a pornókon. A kétezres évek közepén számos fertőzés történt a pornó-völgyben, ezért mostanra egy csomó intézkedést hoztak, hogy megelőzzék a fertőzéseket.

"A mi szakmánk sokkal tisztább, mint a civil szféra, háromhetente kötelező tesztre menni, de például én tizennégy napos tesztet fogadok csak el. A civil szférában ez sehol nem fordul elő, nálunk a full teszt aprólékos, mindenre kiterjed, a gombás fertőzésektől, a hepatitisig mindent vizsgál, e teszt nélkül senki nem dolgozhat. Mi vagyunk azok, ha bárhol végigmegy egy fertőzés, riadóláncot fújunk, mindenkit megkeresünk, ki kivel dolgozott, és azonnal mennek orvoshoz" – mondta korábban Kovi a kotonügyről, és arról, hogy a pornószakma alapvetően biztonságosan működik a gyakori teszteknek köszönhetően.

Az AIDS-alapítvány szerint viszont nem elégséges az ellenőrzés, sokkal fontosabb a megelőzés, ezért tervezik például betiltani az arcra élevézést, valamint az óvszer nélküli orális szexet is .

A tervezet megosztotta a teljes pornószakmát, számos híres szereplő, mint például Aurora Snow a koton mellett állt ki, ugyanakkor olyan nagy öregek, mint Ron Jeremy például a kezdeményezés ellen voltak.

Az ellenérvek a most is létező rendszeres és alapos ellenőrzések mellett azt tartalmazzák általában, hogy az intézkedés bevezetése csak szükségtelen pénzkidobás lenne, a kotonhasználat ellenőrzése fölöslegesen növelné csak a felügyeleti szervek méretét, valamint a pornószakma nemes egyszerűséggel elköltözne Kaliforniából egy olyan államba, ahol nem kötelező kotonban dugni, akkor meg az állam egy csomó adóbevételtől is elesne, és akár kb. tízezer állás is megszűnhetne az államban. A költözést nehezíti, hogy ugyan vannak Kalifornián kívül is pornót gyártó filmstúdiók, de ezek jellemzően amatőr, vagy független pornófilmeket készítenek, az olyan léptékű pornógyártást, mint amilyen Kaliforniában volt eddig, a CBS News cikke szerint csak New Hampshire-ban engedélyezik.

Az óvszer használata csak az egyik lépés, felmerült az is, hogy csak nylonnal bevont bútorokon lehet dugni, szintén a fertőzések elkerülése érdekében, valamint az is, hogy kötelező legyen védőszemüvegeket használni. Ezeket a tervezet a megszavazott formájában nem tartalmazta. A bevezetés pontos dátuma még nem ismert, a tervezetben az szerepel, hogy az elfogadást követő 12 hónap átmeneti időszak, akkor még nem büntetik az új engedélyekkel nem rendelkező gyártókat és stúdiókat, utána viszont pénzbírságot szabhatnak ki, esetleg bírósági ügy lehet a dologból.

Az biztos, hogy a népszavazás eredménye az interneten ingyen hozzáférhető amatőr filmekre nem vonatkozik, viszont a globális, professzionális pornóiparra kihatással lehet, mivel a kaliforniai pornó-völgy diktálja a trendeket, és ha ott csak kotonos filmek készülnek, akkor máshol is elkezdenek majd kotonos filmeket készíteni.