Fellendülhet a magyar pornóipar a kotonos pornótörvény miatt, ha a külföldi befektetők nálunk keresik a kiskaput. A fogyasztók ugyanis nem vevők a kotonos felnőttfilmekre. A Los Angeles-i Measure B törvény szerint pedig hat hónap börtön is kiszabható, ha valaki nem tesz eleget a törvénynek. Kovi a Velvet érdeklődésére elmondta, van olyan óvszer, amit alig lehet észrevenni a filmekben.

Kovi Bécsből hozatta a szerződésnek megfelelő óvszert

"Forgattam Marc Dorcelnek, és kikötötte, hogy magát a nemi aktust csak óvszerrel lehet mutatni, az előjátékhoz és az utójátékhoz már nem kellett gumi. Olyan óvszert írtak elő a szerződésben, amit Magyarországon nem lehetett kapni, Bécsből kellett hozatni. Speciális anyagú, nagyon vékony, szinte észrevehetetlen, csak aki nagyon figyeli, az veszi észre, vagy ha megcsillan rajta a lámpa fénye. Egyszer volt egy vicces esetünk, Lauro Giotto dugta a lányt, és élvezés előtt le kellett, hogy rántsa magáról. Cibálta le magáról, hogy időben felvegyünk" – mondta Kovács 'Kovi' István a Velvetnek, és hozzátette, a kaliforniai egészségvédelmi törvénynél az a kérdés, mi számít majd filmnek. "Pontatlan, amit erről tudok. De ha azt is megtiltják, hogy Kaliforniában nem kerülhet forgalomba nem óvszeres film, visszajutunk a tyúk-tojás kérdéshez, hogy mi számít filmnek. Az számít-e, amikor azt mondjuk, hogy kell bizonyos történés, ez az amatőr filmekben nincs, ott csak dugás van." A felnőttfilm rendező azt is elmondta, hogy ha az internetes forgalmazást is szabályozzák, akkor elképzelhető, hogy egy mozdulattal átteszik a szervert máshova, akár más tagállamba. Ezt más szakmabeli is megerősítette.

Az amatőr pornó és az európai piac lehet a kiskapu

"Úgy gondolom, mivel hasonló horderejű, átfogó fogyasztói kört érintő tiltás ezidáig nem nagyon volt a pornóiparban, elég nehéz megjósolni a következményeket. Tavaly az ökölszexes filmekre vonatkozó tiltást vezették be Amerikában, de ezt nem szabad összehasonlítanunk az óvszeres szexszel, mert a fisting jóval kisebb pornófogyasztói réteget vonz" – nyilatkozta a Velvetnek Wally, a Tutti Frutti Partytól, és hozzátette, az interneten a pornófogyasztó ígyis-úgyis talál majd magának óvszer nélküli filmeket, ha erre vágyik. "Tudomásom szerint a kiadókat büntethetik, illetve az amerikai, kaliforniai honlapokat ellenőrizhetik, betartják-e az új szabályt. Ha azonban a kiadó átteszi a cégét például Európába, ott már nem korlátozhatják a készülő filmeket - természetesen abban az esetben, ha Los Angeles megyében nem hozza azt forgalomba. De a cégek ugyebár nem csak egyetlen megyének gyártanak filmeket. Minden esetben a piaci kereslet befolyásolja, milyen filmek készüljenek, így ha az óvszer nélküli videókra van (lesz) kereslet, valahogy meg kell oldaniuk, hogy ilyet forgathassanak."

Az amatőr pornót a szabályozás egyelőre nem érinti, maximum a Los Angeles-i honlapokra feltöltött amatőr filmeknél büntethetik, ha óvszermentes filmeket találnak. Az amatőr pornó azonban körülbelül annyira szabályozható, mint az internet, maximum az oldalak letiltásával. Hazai szakmabeliek szerint inkább az lesz a megoldás, hogy az amerikai cégek más telephelyet választanak honlapjaiknak. Például Európából üzemeltetik majd, ahol nagyon hasonlók a piaci igények a tengerentúliakhoz. A magyar pornóiparra is kihathat a 2013-ban életbe lévő törvény, a külföldi befektetők itt kereshetnek maguknak partnereket. Jelenleg kevés magyar cég van, akik a magyar pornó aranykorában kezdek forgatni, és még ma is ebből próbálnak megélni. Wally szerint ha Magyarországra jönnének a befektetők, többnyire saját jól bevált, szakmailag felkészült embereiket hoznák, ahogy eddig is ezt tették. Mellékszerepekre, vagy statisztamunkákra azonban Magyarországon is kereshetnek szereplőket.

Nincs kereslete az óvszeres felnőttfilmeknek

A Measure B-t, azaz a pornóipar egészségvédelmére vonatkozó törvényt Los Angelesben a szavazók 71%-a szavazta meg november 7-én. A törvény egyelőre csak és kizárólag Los Angeles megyére vonatkozik, így ha másik államba, vagy más kontinensre települ át akár az egész kaliforniai pornóvölgy, könnyen kijátszható a törvény. Ezzel azonban jelentős pénztől eshet el Los Angeles városa a felnőttiparból befolyó adók miatt. A kaliforniai San Fernando-völgyben az Államok pornófimjeinek 90 %-a készül, évente több ezer filmet forgatnak, ami körülbelül évi 12 milliárd dollár (2267 milliárd forint) bevételt jelent. Ebbe beletartoznak a kábeles, szállodai szobákban elérhető prémiumdíjas csatornákra készülő filmek, a hagyományos szexuális tartalomszolgáltatások, a mobilon elérhető szexuális tartalmak és a pornóújságok is. Az egészségügyi törvény érvénybe lépésével azonban a felnőttfilmesek veszítenek: Ron Jeremy szerint akár tízezren is munka nélkül maradhatnak a korlátozás és természetesen a kereslet csökkenése miatt. Ha a törvényt nem tartja be a produkciós cég és a pornószínészek, akkor akár hat havi börtönbüntetésre is számíthatnak - önálló bűncselekményként büntetik, és még pénzbírságot is kiszabnak.

Ön nézne óvszeres felnőttfilmet?

A hazai felnőttfilmesek tapasztalata az, hogy az emberek nem szeretik az óvszeres pornófilmeket, amik eddig is készültek, igaz, nagyon kellett keresni.

A pornó az illúzió szempontjából hasonló a mainstream filmekhez a szakmabeliek szerint. "A pornófilm olyasmi, mint az akciófilm. A nézők a lehető leghitelesebb látványt szeretnék, és ebbe nem igazán fér bele, hogy mindenki óvszerben szexel. Mi azt látjuk itthon, hogy azokra a filmekre, amikben gumis szex van, nem igazán van kereslet. Ha választhat valaki, hogy óvszeres vagy óvszer nélküli filmet nézzen, az utóbbit fogja választani" – tette hozzá Wally. A Goldengate.hu-n tapasztaltak alapján a legnagyobb kereslet az amatőr filmekre van, a Velvet úgy tudja, a legutóbbi top öt film között négy magyar amatőr film van.