Leginkább 25 és 35 év közötti, azon belül is inkább gyermekes pároknál jellemző, hogy hónapokig vagy akár évekig nem nyúlnak egymáshoz. A jó éjt puszi persze sok esetben megmarad, de az nem rejt magában vágyat. Bede Zsuzsa szexológus szerint először a probléma gyökerét kell feloldani, aztán visszahozni az intimitást, az érintéseket. A szex csak a sokadik lépcsőfok, magyarázta a megoldást Bede Zsuzsa.

"Nagyon sokszor a vágycsökkenéssel arányosan a szex mennyisége is csökken, és egyszer csak azt veszik észre a párok, hogy már hónapok óta nem értek egymáshoz. Előfordul, hogy konkrét testi problémából, merevedési, magömlési gondból fakad a csökkenés, esetleg a nőknél az orgazmusproblémából" – sorolta az évek óta párkapcsolatban élők szexmentességének leggyakoribb okait Bede Zsuzsa szexuálpszichológus a Velvetnek, hozzátéve, hogy páciensei között többségben vannak a 25 és 35 év közötti fiatalok, akik általában gyerekesek.

Bede több tipikus problémát sorolt a pároknál: mint mondta, akadnak olyanok, akiknél megmarad a meghittséget jelző jó éjt puszi, de eltűnik a vágy és ezzel együtt a szex, máshol az intimitás, és a szeretkezés pusztul ki, a szex viszont megmarad. És vannak olyanok is, ahol a petting továbbra is működik, de konkrét aktus nem történik. Ez utóbbi a legkevésbé problémás.

Nagy a baj, ha az érintés is elmarad

“Nemcsak az a lényeges, hogy a szex flottul menjen, sokkal nagyobb a gond, ha elmarad az ölelés, az érintés, a csók. Ezeket különösen nehéz visszaállítani, márpedig a szeretkezéshez szükség van intimitásra" – fogalmazott Bede Zsuzsa, aki azt is mondja, a szexcsökkenés kialakulhat tudattalan büntetés miatt, ki nem mondott sérelmek miatt is, akár férfiaknál is, és beindul az öngerjesztő folyamat, hogy aztán végül már egymáshoz sem érnek a párok.

"Aztán létezik olyan is, hogyha valami nem jól működik a szexben bármi miatt, akkor elkezd védekezni az egyik fél, hárít, mert fél, hogy rossz lesz az együttlét. Aztán a másik fél egy idő után leszokik a közeledésről, mert minek, ha úgyis állandóan lepattan, és idővel megszűnnek a meghitt ölelések is.  Az például klasszikus eset, hogy a férfi folyamatosan közeledne, de a nő hárít, mert a férfi olyankor nemcsak megölelni akarja, hanem szexet is" – magyarázta a legtipikusabb problémát Bede Zsuzsa.

Kezdje az érintésekkel

Ilyenkor jön az, mondta a szexuálpszichológus, hogy ráébrednek, tenni kellene a probléma megoldásáért, és kikötnek mondjuk nála. A terápia első lépcsőfokaként a szexmentesség gyökerét kell megtalálni. Ekkor a pszichológus az érzelmi részt is körbejárja, és akár az is kiderülhet, hogy komoly érzelmi deficit van a pároknál – ezzel azonban nem tudnak mit kezdeni, mint Bede mondta, a nullából nem tudnak érzelmeket csiholni. A sérelmeket azonban fel tudják oldani, ha a pár nyitott a kezelésre. És ekkor jöhet a felek megnyitása egymás felé, a gesztusok, az érintések beépítése a hétköznapokba.

"Személyiségtől is függ, hogy milyen gyorsan haladnak, illetve hogy ezeket az apró gesztusokat mennyire tudják elfogadni egymástól. Verbiálisan is végigvesszük, hogy kinek mi hiányzik, aztán az intimitásgyakorlatokhoz instrukciókat adok. A terápia elején a szex tilos, hiszen ne rögtön azzal kezdjük, amivel kapcsolatban rossz emlékek vannak. Az egymás felé való fordulást érintésileg is nehéz elkezdeni időnként, de miután elindították az érintésgyakorlatokat,  és meg is beszéltük, hogy mi az, ami zavaró, elkezdődhet az, amikor már a szexuális dolgokat is belevonjuk. És szépen, attól függően, hogy a pár mennyire csinálja, haladnak ebben" – részletezte a terápia lényegét Bede Zsuzsa.