Az ókori rómaiak nem foglalkoztak a nemi szőrzettel, a fiatalok azonban szemöldökcsipeszre hasonlító tárggyal váltak meg a kósza szőröktől. 1400-tól punciparókát is lehetett kapni, ez egyrészt színben passzolt a parókákhoz, másrészt eltakarta a betegségeket. A nemi szőrzet legfontosabb történelmi pillanata a borotva szabadalmaztatása volt, azt követte a bikini, majd a Playboy magazinok. Először 1971-ben lehetett látni intim szőrt a Playboyban, Magyarországon 1989 után lehetett legálisan meztelen nőket nézegetni.

Medici Katalin betiltotta a szőrtelenítést

Amióta létezik az ember a világban, azóta foglalkozik a sunaszőrrel, vagy így, vagy úgy. A görögök simának és fényesnek szerették azt, akárcsak a márványt, az ókori egyiptomiak eltávolították korhű beretvának való szerszámmal. A rómaiak egyáltalán nem törődtek a szőr-nem szőr kérdéssel, a fiatal lányok az úgynevezett volsella nevű, szemöldökcsipeszre hasonlító szerszámmal váltak meg a felesleges szőrtől. Szőrtelenítő krémeket is használtak, állati eredetű, igen büdös kenőcsökkel igyekeztek lecsupaszítani magukat, mint kecskeepe, kátrány, égetett mész. Állítólag a mélyen vallásos Medici Katalin (1547-1589) hatóságilag betiltotta a sunaszőr eltávolítását erkölcsi okokból, ő azonban néha magának leszedette a személyzettel.

A prostituáltak közül többen punciparókát viseltek - ez 1400-tól terjedt el -, hogy eltakarják a nemi betegségeket, illetve azért is, hogy passzoljon a szőnyeg a függönyhöz. A sunaszőr történetének legnagyobb lépése kétségkívül az első női borotva megjelenése. 1904-ben King Camp Gillette szabadalmaztatta a borotvát, majd 1915. májusában a Harpers Bazaarban megjelent az első szőrtelen női hónalj. A borotva térhódítása mellett a Playboy magazin és a bikini megjelenése is sokat tett az intim szőrzet formájáért. Az 1960-as években a bikinit viselő nők már megszabadultak a kikandikáló szőrszálaktól, borotvával, gyantával, krémekkel, bármivel. A Penthouse volt az első magazin, ahol először közzétették a szőrtelenítési technikákat, egészen a teljesen csupasz sunáig jutottak el. Mégis a Playboyban lehetett látni először sunaszőrt, 1971-ben. Magyarországon csak 1989 után vált lehetővé a szexújságok kiadása, addig a titokban becsempészett magazinokban és VHS-en lehetett látni meztelen nőt.

A kilencvenes években Magyarországon a szőrös puncikkal indult a szexpiac

"A Tutti Frutti Party 1992-ben jelent meg először. A hazai szexkultúra körülbelül 10 évvel (vagy még többel) volt lemaradva a fejlődő pornófogyasztó országokkal szemben. 1989-ben tehát a szőrös puncik korszakával indult minden. Ekkoriban zömmel totálisan borotvaszűz muffok – olykor szőrös hónaljjal is megspékelve – bizsergették az olvasókat. Ekkoriban egyébként az átlagos emberek körében sem volt divat, hogy borotválják intim részeiket. Maximum a táncosok tették ezt.  Az elkövetkező években aztán elkezdődött a fazonpuncik korszaka. Ekkor a szeméremajkak körüli részt borotválták csak, maga a szeméremdomb még masszívan szőrös maradt" – mondta a Velvet megkeresésére Wally, a Tutti Frutti szerkesztője, és hozzátette, 1995-ben tűntek fel először a teljesen csupaszra borotvált puncik. "Ezt követően közel öt évig a legdivatosabb punciséró a fazon maradt. A natúr szőrös muffok után már csak egy kis réteg ácsingózott, mindenki a fazont vagy csupaszt akarta látni. A 2000-es évek elejétől pedig gyakorlatilag a fazon is kiment a divatból, csak csupasz muffok voltak minden mennyiségben."

A teljesen szőrtelen muffok korszaka két évvel ezelőttig tartotta magát, a magyar pornósok közül egyedül Krisztina Ventura tartott ki a szőr mellett éveken át. 2011 a trimmelt fazon és a lassúzás éve volt, Sasha Grey és Stoya végképp divatba hozták a fazonírozott formát. Mára Charlie Sheen egyik volt istennője, Bree Olson is csatlakozott a táborhoz, Jenna Haze mellett. "Kis érdekesség, hogy Kelemen Anna is bozontos fazonnal nyomta első pornófilmjében, sőt, anno Zalatnay Cini is sunaszőrt villantott azon a híres kitárulkozós fotósorozatán, ami a Tutti Frutti Partyban jelent meg" – tette hozzá a Tutti Frutti szerkesztője.