Olvasóink hónapokig is szenvedtek partnerük elutasítása miatt, aztán vagy félreléptek vagy leléptek. Bár sokan próbálkoznak a szex visszaállításával, az esetek többségében ez nem jön össze. Ön meddig bírná?

Hogy egy kapcsolatban mennyi szex a normális, nem lehet számszerűsíteni, hiszen csinálja mindenki akkor, amikor jól esik neki, és annyiszor, amennyiszer jól esik. A gondok ott kezdődnek, ha a másik félnek ez nem elég, sőt, ha egy idő után semmit nem kap az ágyban. A vágy csökkenését és az elhidegülést sokan természetes folyamatnak gondolják egy kapcsolatban, pedig ha két egészséges emberről van szó, a szex a kapcsolat leképezése: ha nincsenek gondok, van szex, ám ha vannak gondok, akkor a szex is elmarad (rosszabb esetben megmarad, de elveszik az intimitás).

Korábban foglalkoztunk már azzal a témával, hogyan lehet visszaállítani a szexet egy kapcsolatban, viszont most az érdekelt minket, hogy azok a férfiak és nők, akiktől huzamosabb ideig nap mint nap elfordult a partnerük, mikor érezték azt, hogy ebből elég volt. Kérdésünk többek között kiterjed arra is, hogy a megcsalás vagy a kapcsolat lezárása mellett döntöttek-e. A nem reprezentatív felmérés érdekessége egyébként, hogy jóval több férfi jelentkezett, akiktől a nő vonta meg a szexet, mint fordítva.

Lépjen ki, de ne félre

"Én soha nem értettem azokat a párok, akik szexuális kapcsolat nélkül képesek egymás mellett élni úgy, hogy tudják, ez voltaképp annak a jele, hogy valami nagyon nincs rendben a kapcsolatban" - mondta 34 éves olvasónk, Richárd. "Azt meg végképp nem értem, hogy ha így alakulnak a dolgok, miért nem lépnek tovább, miért kell inkább félredugni. Korábban volt egy hasonló jellegű kapcsolatom, eleinte totál vad volt a csaj, folyamatosan kefélt volna, aztán egyik pillanatról a másikra lecsendesedett, egyfolytában elutasított. Öt hónapig úgy éltünk egymás mellett, mintha testvérek lennék. És ez nem egy hosszú távú dolog volt (négy hónap után mondott csődöt az ágyban), szóval még csak azt sem lehet mondani, hogy eljött volna az ideje annak, amikor már annyi ideje vagyunk a másikkal, hogy ez szinte normális dolog. Mondjuk szerintem ez egy több éves kapcsolatban sem az."

A 27 éves Barnabás hasonlóképp vélekedett: "Szerintem az egy fasz, aki emiatt félrekúr. Hamar kiderül azért egy kapcsolatban, mit lehet elvárni egy idő után a másik féltől. Ha tudod, hogy nem lesz dugattyú, akkor lépj le végleg valami ürüggyel, ha meg tudsz várni, akkor fölösleges suttyózni. Én egyszer fél évet vártam, aztán inkább kiléptem, persze több más nyomós érvem is volt a szakítás mellett."

Mennyi idő után tartja jogosnak a félrelépést/lelépést?

A fentiekkel szemben a 33 éves András viszont folyamatosan csalta a feleségét a szex hiánya miatt, ami a kapcsolatuk harmadik évében következett be. "Azért házasság meg egy gyerek után kicsit nehezebb téma ez a dolog, mint hogy okés, nincs szex, akkor lépek, szia. Meg én bíztam benne, hogy a feleségemnél időszakos dologról van szó. Pár hónap elteltével kezdem el csalni, közben pedig próbálkoztunk visszahozni a kapcsolatunkba a szexet, nem sok sikerrel. Az ilyen lelkesedések csak pár napig tartottak, aztán minden kezdődött elejétől megint. Tudom, hogy az emberek kilencven százaléka azt mondja, nyugton kell maradni, és tűrni, mert a család a legfontosabb, nos, én emiatt évekig éltem boldogtalanul. Aztán megismertem Lívit, akivel hat éve vagyunk együtt, és ezalatt az idő alatt talán négy nap volt a leghosszabb idő, hogy nem szexeltünk. Mindenkinek meg kell találni a hozzá illő társat, ennyiről szól a dolog."

Végezetül a 31 éves Nina hozzászólást idéznénk: "Igazából már másfél hét szexkimaradást is elgondolkodtatónak érzek, nemhogy hónapokat. Ha van szerelem, van szex, ha nincs szerelem, nincs szex, de akkor meg mi értelme a másikkal lenni?" - fogalmazta meg olvasónk, akihez a szülés után nem volt hajlandó hozzányúlni többet a férje. Azóta elváltak, ám olvasónkat még mindig pszichológus kezeli az önértékelési problémái miatt.