A svájci városban nagyszabású reformmal változtatnának az utcai prostitúción, az egyik ipari területen alakítanák ki a szexdobozos rendszert. Hollandiában januártól életbe léphet az a törvény, ami középfokú nyelvtudáshoz köti a kabinos kurvák engedélyét. Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint ez feketemunkára kényszeríti a kelet-európai prostituáltakat.

A svájci szexbódés rendszert jövő nyáron bevezetnék

„A nők jobban védve lesznek a támadásoktól, ez egyben jobb üzletet is jelent nekik. A szexdobozos rendszernél nincs utazási idő, így még több kuncsaftot fogadhatnak. Sokkal jobb üzleti modell, mint az utcán állni” – mondta Michael Herzig, a zürichi Flora Dora női tanácsadó szolgálat vezetője a Swiss Radionak. „A nagy különbség az, hogy a prostitúció most publikus helyeken zajlik. Ezen fogunk változtatni, az utcáról privát helyszínre mehetnek a régi ipari területen, ami még a városhoz tartozik. Ez egyben lehetőséget ad arra, hogy szabályokat is meghatározzunk.” A privát, szexdobozos rendszert Zürichben 2013 nyár végén vezetnék be, amennyiben a városi tanács elfogadja a tervezetet. A város vezetése a prostitúciót nagy szabású reformmal alakítaná át, a város bizonyos területein megtiltanák a tevékenységet. Főleg azokon az utcákon, ahol a munkásnőket bántalmazzák, zaklatják, illetve ahol a futtatók uralják a piacot.

A szexdobozokban dolgozó prostituáltaknak betegbiztosítást kell kötniük, továbbá ki kell váltaniuk a 26 fontos engedélyt (körülbelül 10 000 Ft), amivel majd dolgozhatnak. A jegyautomaták biztosítanák a területüket, ezeket úgy kell elképzelni, mint a parkolóórákat. Az automatába dobott pár fonttal használható lesz a szexbódé. Michael Herzig hozzátette, hogy az új rendszer bevezetésének problémáját abban látja, hogy kevés prostituált beszél Zürichben németül, így akaratlanul ugyan, de nem is fognak tudni a pontos változtatásokról. A svájci szervezet, aminek képviseletében Herzig nyilatkozott, három magyar szervezettel működik együtt az IRIS 2012 nevű projekten. Céljuk az, hogy hatékonyan javítsanak a prostituáltak helyzetén, például a szexbódés rendszerrel. Földi Ágnes, a hazai érdekvéldemi egyesület elnöke szerint a futtatóktól a bódés rendszerrel sem fognak tudni szabadulni.

Mutogatásból élnek a kelet-európai prostituáltak

Hollandiában is változtatnának az eddigi rendszeren. A szexmunkások nyelvtudása Hollandiában komoly akadálya lehet a legális prostitúciós munkának. "Januártól olyan törvény lép majd életbe, ami szerint csak olyanok állhatnak majd az ablakokban, akik középszinten beszélik az angolt vagy a németet. Szigorítják a törvényt, az ablakos házak tulajdonosai nem adhatják ki az ablakokat olyan lányoknak, akik középszinten nem beszélnek nyelvet. Az új változások érinteni fogják a magyar szexmunkásokat, mivel nem beszélik a nyelvet. Mutogatásból élnek" – nyilatkozta Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke a Velvetnek. Hozzátette, hogy a Hollandiában dolgozó prostituáltak sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben lesznek, többen lesznek azok, akik feketemunkával dolgoznak majd. A láthatatlan, elérhetetlen nők még inkább ki lesznek téve a prostitúcióhoz kapcsolódó bűncselekményeknek. Várhatóan még akkor is sokan választják majd a feketemunkát, hogy a P&G292 prostituáltakat segítő szervezetnél van lehetőség nyelvtanulásra.

"Az sem jó, ahogy a nyugatiak próbálják a kelet-európai lányokat kiszorítani a piacról, mondván, hogy elözönlik Európát. Nem örülnek, hogy az országuk a prostitúcióról híres. Az itthoni rosszabb körülmények miatt a szexmunkások nem fognak hazajönni. Például most két szexmunkás perén volt az ügyvédünk, egyiküknek 84 darab szabálysértési bírsága van. Ezek egyenként 50 000 Ft-os bírságok. Ha ezt átváltják elzárásra, akkor három év börtönt kaphat. Csak úgy tudja megúszni, ha elmegy külföldre, mi is ezt tanácsoljuk nekik. Se nekik nem jó, se nekünk nem jó ami most van, ez a rendszer senkinek nem jó. Az szembesüljön a szexmunkával, aki a szolgáltatást igénybe akarja venni. Mi sem a belvárosban képzeljük el a türelmi zónákat."